18 mei 2019

Succesvol simultaan Sopiko
Op vrijdag 17 mei sloten de schakers van SV Vredeburg het seizoen 2018-2019 af met een simultaan door de Georgische topschaakster Sopiko Guramishvili. Het werd een memorabele avond.
Na de openingsspeech van burgemeester Toon Mans – hij feliciteerde de vereniging met het saffieren jubileum en met de kampioenstitels voor het eerste en tweede team – namen dertig spelers, inclusief de burgervader, plaats achter de zwarte stukken. Sopiko Guramishvili snelde, niet gehinderd door haar hoge hakken, langs de borden om de witte stukken te beroeren. Na een rondje of tien werd hier en daar al een pionnetje ingeleverd en na een dikke twintig rondjes werden de eerste matzetten uitgevoerd door de grootmeester. "We play in the cellar", klonk het verontschuldigend uit de mond van Jan Brantjes. Terwijl de winstpunten als rijpe appelen van de boom vielen voor Miss Tactics, zoals de bijnaam luidt van Sopiko, werd een eerste Vredeburg-succesje behaald door Remi Aafjes. Via een groteske ruil van stukken had hij een stelling gecreëerd waarin met de resterende pionnen voor beide kleuren geen eer te behalen viel. Ook Hidde Ebels onderscheidde zich met een half punt. Zijn dreiging met dubbele torens over de f-lijn deed Sopiko Guramishvili besluiten het remiseaanbod te accepteren. Sandra Hollander zorgde in haar partij voor het betere metselwerk rond haar koning en scoorde aldus ook een half punt. Vredeburg-secretaris Harold Ebels timede zijn remisevoorstel slim. Hij stond weliswaar een pionnetje achter, maar Sopiko zou nog lang moeten schuiven om het voordeeltje uit te buiten en zag haar chauffeur al binnenkomen: "okay, we have a draw". Ondertussen had ook Toon Mans de koning omgelegd, net als het gros van de Vredeburg-spelers. De stunt van de avond kwam voor rekening van voormalig clubkampioen Bert Hollander. Hij wist in het middenspel een kwaliteit te veroveren van de frêle Georgische en via een briljante loperzet een niet te pareren aanval te spelen. Grote klasse! Jan Levering was last man standing, maar werd mat geschoven toen het tempo tot op 'snelschaakniveau' werd opgeschroefd. 27-3 werd genoteerd als de spetterende uitslag! Met een 90-procent-score kon Sopiko Guramishvili zeker thuiskomen! Thuiskomen bij haar echtgenoot, Nederlands beste schaker Anish Giri. De Vredeburg-schakers dronken er nog een biertje op en realiseerden zich eens te meer dat zij met elkaar een memorabele avond beleefd hadden.
Meer over de Simultaan lezen? Bezoek de speciale Simultaan-pagina!

4 mei 2019

  En de kampioen "langste partij van de avond"

Schaaktitel voor Luc Janssen
Op vrijdag 3 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 28e en laatste ronde van de interne competitie. Eindelijk werden dan de prijzen verdeeld en kon de rangschikking van de 39 spelers voor het seizoen 2018-2019 worden opgemaakt.
Het hele seizoen stond Luc Janssen, de Limburger die – voor de liefde – vorige zomer Margraten verruilde voor Egmond-Binnen, bovenaan de ranglijst. In de laatste weken was de vorm echter iets minder en slonk zijn voorsprong. Hierdoor was het spannend tot de laatste ronde. Maar Janssen deed wat hij moest doen, won zijn partij en veroverde aldus in zijn eerste seizoen bij SV Vredeburg direct de titel. Een prestatie van formaat! Tegenstander Harold Ebels raakte een pion kwijt in het complexe middenspel, streed nog voor wat hij waard was, maar moest na 56 zetten capituleren. Ebels finisht niettemin verdienstelijk als nummer vijf. Voor runner-up Bert Hollander was door de zege van Janssen zilver het hoogst haalbare. Hollander versloeg Gertjan Hafkamp. Met twee samenwerkende torens werd de witte koning knap naar de andere wereld geholpen. Het brons was overigens voor de afwezige Bob Stolp. Jos Admiraal, de laatste weken sterk op dreef, rekende ook af met Remi Aafjes. Admiraal eindigt net buiten de medailles, op de vierde plek. Niet slecht van de 'oude vos'. Ondanks de nederlaag mag ook Aafjes spreken van een topseizoen: nooit eerder eindigde hij in de top tien. Nu zelfs op plek zes. Sandra Hollander finishte als eerste vrouw – nummer zeven op de ranglijst – via een keurige zege op Hans de Goede. De partij tussen Ed Stolp en Hidde Ebels was boeiend: Stolp creëerde een overwicht op de damevleugel, maar Ebels werkte aan een gevaarlijke tegenstoot op de koningsvleugel. Geen van beide dreigingen was echter doorslaggevend: remise. Matthijs Hulsebos leverde een prima prestatie door te winnen van de sterke Niels Hageman. Via knap positioneel spel veroverde Hulsebos een pion en bouwde het voordeel keurig uit naar een vol punt. Adri Beentjes bleef koelbloedig en won een spannende partij van Yvonne Schol. Jan Brantjes zorgde voor een fraaie stunt door te winnen van Samer Alrayes die toch een aantal plaatsen boven hem stond op de ranglijst en dus sterker verondersteld werd. Jaap Limmen deed Robin Rommel in het stof happen. Rommel werkte zijn eigen ondergang in de hand door in de opening veel te snel te zetten en materiaal te verliezen. Op knappe wijze wist Jan Levering de dame van Theo Al in de val te lokken. De witte dame manoeuvreerde voor de eigen pionnen en had geen weg meer terug toen Levering de kracht van zijn torens benutte. De partij tussen Dirk Aafjes en Barry Blekemolen kende een dramatisch slot toen Aafjes die nota bene twee pionnen meer had toch nog verloor, omdat het ene pionnetje van Blekemolen sneaky de overzijde bereikte. De schakers van Vredeburg spelen komende vrijdag nog een rapid-toernooi en op 17 mei volgt dan de seizoensafsluiting met het simultaan tegen de Georgische grootmeester Sopiko Guramishvili.


Alle verslagen zijn van Harold Ebels, tenzij de schrijver onder het verslag is genoemd.

En verder . . .

De verslagen van eerdere seizoenen, in PDF-formaat:

seizoen 2016 - 2017
seizoen 2015 - 2016
seizoen 2014 - 2015
seizoen 2013 - 2014
seizoen 2012 - 2013
seizoen 2011 - 2012
seizoen 2010 - 2011
seizoen 2009 - 2010
seizoen 2008 - 2009
seizoen 2007 - 2008

Lees ook eens de oude kelderverslagen en wat columns uit het verleden!

27 april 2019

Spanning tot de laatste ronde
Op vrijdag 26 april speelden de schakers van SV Vredeburg de 27e, en tevens voorlaatste, ronde van het seizoen. De medailles konden reeds verdeeld worden.
Koploper Luc Janssen kon reeds de titel pakken, maar dan mocht hij niet verliezen van directe concurrent Bert Hollander... Maar dat gebeurde toch, waardoor het spannend blijft tot de laatste ronde. Met zwart rokeerde Hollander laat en lang. Ondertussen bouwde hij aan een koningsaanval waar Janssen geen correct antwoord op had. De witte koning ging ten onder in het mijnenveld na een fraai paardoffer van Hollander. En zo is de ranglijstvoorsprong van Janssen geslonken en zal hij in de laatste ronde niet mogen verliezen om alsnog de titel veilig te stellen. Hollander weet zich door de fraaie zege minimaal verzekerd van het zilver. Ook Sandra Hollander verkeerde in goeden doen: met zorgvuldige manoeuvres maakte ze gebruik van de mislukte opening van Barry Blekemolen en realiseerde vlotte winst van een gezonde pion. De rest ging, ondanks enkele tegendreigingen van Blekemolen, op techniek. In een Spaanse partij zette Hidde Ebels, na een te opportunistische zet met de f-pion, de deur wijd open voor het paard van zijn vader Harold. Deze maakte dankbaar gebruik van de mogelijkheden, veroverde een volle toren en dreef de reddeloze zwarte koning in een matnet. Toen schrijver dezes, zo rond half 10, zijn eerste inspectierondje langs de borden uitvoerde, stond Yvonne Schol reeds in een volkomen verloren positie tegen Matthijs Hulsebos. Ergens in het vroege middenspel was haar dame gesneuveld tegen slechts een stuk. Adri Beentjes pleegde lang uitstekende weerstand tegen de aanval van Tars Wanders, maar toen de toren van Wanders eenmaal op de zevende rij binnenviel, brak het verzet van Beentjes en kon Wanders het punt bijschrijven. Jan Brantjes en Nico Pepping maakten er een spannende partij van, waarin Brantjes, na paardwinst in het eindspel, aan het langste eind trok. Gertjan Hafkamp was goed op dreef: tegen Hans de Goede schudde hij een lekkere aanval uit de mouw en boekte een keurige zege. Komende vrijdag volgt de laatste ronde van de interne competitie. In de weken daarna staan nog een rapid-toernooi (10 mei), het simultaan met Sopiko Gurashmivili (17 mei) en het jubileumfeest (24 mei) op de rol.

13 april 2019

Beste partij Admiraal
Op vrijdag 12 april speelden de schakers van SV Vredeburg de 26e ronde van de interne competitie. Met nog drie ronden te gaan, kon koploper Luc Janssen reeds de titel veilig stellen. Maar het liep anders...
Aan de overzijde van het bord trof Janssen de "oude vos" Jos Admiraal. Admiraal bediende zich met de witte stukken nu eens niet van zijn geliefde Morra-gambiet. Hij koos voor een regelmatige opening en bereikte, na enkele passieve zetten van zijn Limburgse opponent, reeds in het vroege middenspel een voordelige stelling. Admiraal voerde de druk op en rond de 25e zet stond de zwarte koning dusdanig in z’n blote kont dat opgeven de enige optie was voor Janssen. Admiraal kon terugkijken op zijn beste partij van het seizoen. Janssen heeft nog twee ronden om zijn ranglijst-voorsprong te verzilveren. Runner-up Bert Hollander bestendigde zijn plek via een knappe overwinning op Hidde Ebels. Hollander veroverde in de opening een pion en bouwde het voordeel keurig uit. Nummer drie Bob Stolp rekende af met Gertjan Hafkamp. Toen Stolp eenmaal met een toren op de zevende rij wist te komen, kukelde de zwarte koningstelling volledig in elkaar. In een rechtstreeks duel om de vierde plaats wist Harold Ebels, met de zwarte stukken, te winnen van Remi Aafjes. Winst van een loper, na een dubbele aanval op toren en loper, was cruciaal. Harry Levering leverde snel een loper in tegen Hans de Goede, maar stribbelde daarna nog lang tegen. Toch kwam de overwinning van De Goede niet meer in gevaar. Jan Brantjes liep een materiële achterstand op in zijn partij tegen Ed van Duin. Maar toen Van Duin enkele zetten later zo vriendelijk was het stuk weer terug te geven, wist Brantjes toch een zege te boeken. Dick Aafjes veroverde een mooie scalp: hij won van dameskampioen Sandra Hollander. Zij moest een openingsfout bekopen met verlies van een kwaliteit. De langste partij van de avond kende een dramatisch slot toen Ed Stolp die de hele partij beter stond dan zijn tegenstander Barry Blekemolen en kon kiezen uit verschillende wegen naar de winst, in één zet alles weggaf. Blekemolen kon door de misser een pion naar de overzijde loodsen en alsnog het – onverdiende – punt incasseren. Samer Alrayes beschikte over een paard en een loper, daar waar Gijs Pouw het in het eindspel moest doen met een toren. Alrayes liet knap zien hoe je daarmee de winst kunt binnen halen. Theo Al zorgde voor een daverende verrassing door de doorgewinterde Jaap Limmen te verslaan. Het paard van Al was veel gevaarlijker dan de gemankeerde loper van Limmen. Marcel Wester was niet opgewassen tegen de ijzersterke Matthijs Hulsebos en Tars Wanders toonde zich de meerdere van Indriaas Booij. Komende vrijdag wacht het altijd gezellige paastoernooi – paard in de zak! – en op 26 april volgt de voorlaatste competitieronde.

6 april 2019

  Recreatieve senioren vs. goedgetrainde kinderen

Vredeburg 4 en interne competitie
Op vrijdag 5 april speelde Vredeburg 4 tegen het sterke jeugdteam van Caissa uit Hoorn. Het was een strijd van 4 recreatieve senioren tegen goedgetrainde schaakkinderen. Teamleider Jan Brantjes had snel uitgerekend dat de totale leeftijd van de 4 jeugdspelers lager was dan de leeftijd van de jongste Vredeburger. Het was vechten tegen de bierkaai, achter elkaar beten de thuisspelers (Harry Levering, Jan Brantjes, Marcel Wester en Ed van Duin) in het schaakstof met als eindstand 0-4. Troost was dat Caissa ongeslagen kampioen is gevolgd door Vredeburg als goede tweede.
In de interne ronde 25 was een boeiend gevecht tussen koploper Luc Jansen en oud-kampioen Bob Stolp. Jansen voerde de druk langzaam op en won een pion gevolgd door een dreigende koningsaanval. Stolp toonde evenwel zijn formidabele verdedigingskunst en had aan zijn sterke loperpaar voldoende compensatie voor remise. Gertjan Hafkamp koos voor een onregelmatige Siciliaanse verdediging tegen Jos Admiraal, die direct met agressieve zetten het initiatief nam en een kwaliteit veroverde in een superieure stelling. Hafkamp vocht voor wat hij waard was maar kon tenslotte schaakmat midden op het bord niet voorkomen. Barry Blekemolen speelde de opening tegen Bert Hollander zwak en moest al na 12 zetten een stuk inleveren. De rest was techniek voor Hollander. Remi Aafjes en Hans de Goede hadden een spannende partij totdat Aafjes met zijn dame kon binnendringen en de stelling van De Goede ruïneerde en won. Dirk Aafjes vond zichzelf uit vorm tegen Marlies Sturk, maar profiteerde van een te gretige pionwinst van Sturk en bouwde een onhoudbare winststelling op.
Jos Admiraal

30 maart 2019

Ook Vredeburg 2 kampioen!
Op dinsdag 26 maart speelde het tweede team van SV Vredeburg het belangrijke bondsduel bij Oppositie 2 in Heiloo. Winst of remise zou leiden tot het kampioenschap in de derde klasse E. Op vrijdag stond ronde 24 van de interne competitie op het programma.
Nadat vorige week het vlaggenschip van SV Vredeburg – zeer knap – de titel binnenhaalde in de tweede klasse C was het nu de beurt aan het tweede team. Al het hele seizoen presteert het team van captain Dick Aafjes top. En ook nu het erom spande, schoten de Limmers met scherp. Samer Alrayes boekte vlot een zege, niet veel later gevolgd door Gertjan Hafkamp. Toen Barry Blekemolen even later profiteerde van een defensieve misser van zijn tegenstander was de buit al binnen: 3-0. De diverse vreugdekreten waren voor Remi Aafjes die al zetten lang met een stuk minder aan het ploeteren was, het teken om op te geven. Zijn resultaat deed niet meer terzake. Dat Dick Aafjes en eerste bord-speler Hidde Ebels beiden nog een remise noteerden, maakte de eindscore nog fraaier: 4-2. Met 12 matchpunten en 26 bordpunten uit zes duels is Vredeburg 2 de onbetwiste nummer één. En wat een onwaarschijnlijk seizoen voor de schaakvereniging, met titels voor de twee hoogste teams en een jubileumfeest in het vizier. Ook de aangekondigde simultaansessie met Sopiko Guramishvili zal het seizoen 2018-2019 tot een heugelijk seizoen maken. In de interne competitie verstevigde koploper Luc Janssen zijn leidende positie door een zwaarbevochten zege op Gertjan Hafkamp. Met name zijn superieure eindspeltechniek bracht Janssen de zege. Achtervolger Bob Stolp versloeg Hans de Goede. Toen de zwarte toren van Stolp op de tweede rij binnendrong, begon de stelling van de Goede te wankelen. Tegen Bert Hollander bediende Jos Admiraal zich op kundige wijze van de Franse verdediging en behaalde een keurig half punt tegen de nummer drie van de ranglijst. Harold Ebels en Marlies Sturk etaleerden een Spaanse partij. Ebels veroverde een pionnetje in het vroege middenspel en wist het voordeel uit te bouwen tot een vol punt. Daar was onderweg nog wel een handig kwaliteitsoffer voor nodig. De twee paarden van Dick Aafjes waren sterker dan de toren van Yvonne Schol. Matthijs Hulsebos tekende voor een soepele overwinning op Marc Voorwalt, terwijl Marcel Wester zich sterker toonde dan Paul de Ruijter. De overwinning van Jan Levering op Samer Alrayes was van hoge kwaliteit. Met verfijnde manoeuvres wist Levering in een op het oog gelijkwaardig pionneneindspel toch een winnend voordeel te bereiken. Komende vrijdag staat de laatste bondswedstrijd van het seizoen geprogrammeerd: Vredeburg 4 ontvangt Caïssa 5 uit Hoorn. De overige schakers spelen dan ronde 25 van de interne competitie.

23 maart 2019

  Plots bleek champagne aanwezig!

Vredeburg kampioen
Op vrijdag 22 maart speelde het eerste team van SV Vredeburg de laatste bondswedstrijd van het schaakseizoen 2018-2019. De overige spelers werkten ronde 23 van de interne competitie af.
Het voor onmogelijk gehouden feit voltrok zich: het vlaggenschip van de bescheiden Limmer schaakvereniging veroverde het kampioenschap in de tweede klasse C en promoveert voor de eerste maal in de 45-jarige clubgeschiedenis naar de hoogste klasse In Noord-Holland. Tegen Krommenie 2 was het uitgangspunt glashelder: er moest één matchpunt veroverd worden, anders zou de titel naar Bergen gaan. Doordat de afwezige Bob Stolp zijn partij vooruit gespeeld had met een potremise als resultaat, stond bij aanvang reeds 0,5-0,5 op de teller. Sandra Hollander voegde daar vlot een half puntje aan toe. Kopman Luc Janssen scoorde eveneens een half punt. Met een toren, een loper en een pion tegen de dame leek Janssen over de mindere stelling te beschikken, maar het was verrassend zijn tegenstander die met ogen op een ver opgerukte vijandige pion het remisevoorstel deed. Ook Jos Admiraal kwam remise overeen en vanwege een onvermijdelijke dameruil was dat een te rechtvaardigen gang van zaken. Harold Ebels maakte zijn gunstige plek in de teamopstelling – op het onderste bord èn met wit – volledig waar: via een even onverwachte als fraaie damezet maakte hij een loper buit en bouwde het materiële voordeel vervolgens kundig uit tot een vol punt. Helaas werd de plusscore weer teniet gedaan door een nederlaag van Ed Stolp. Hij moest een gepend paard laten gaan. De spanning nam beklemmende vormen aan: uit de twee resterende partijen – die van Bert Hollander en Niels Hageman – moest nog een vol punt resulteren om het titelsprookje te realiseren. Hollander stond ronduit beroerd, terwijl Hageman beschikte over een licht voordelige stelling. Maar met een allesreddende verdedigende pionzet wist Hollander zijn koning in veiligheid te brengen en daarmee een remise af te dwingen. Onmiddellijk bood ook Hageman zijn tegenstander remise aan. Gelet op zijn mindere stelling bedacht deze zich niet en was de 4-4 en daarmee het kampioenschap een feit! Plots bleek champagne aanwezig en waren de gebalde vuistjes niet van de lucht! Vredeburg haalde 11 matchpunten en 34,5 bordpunten uit 7 duels en verslaat Bergen dat bleef steken op 11 matchpunten en 32 bordpunten. Vredeburg zal in de sterkbezette eerste klasse, naar verwachting, fungeren als kanonnenvoer, maar dat is zorg voor later. Eerst telt de vreugde over het onverwachte, maar verdiende kampioenschap. Overigens, kan het clubfeest nog groter worden wanneer ook Vredeburg 2 kampioen wordt. Aan één matchpunt bij Oppositie 2 in Heiloo heeft het zestal genoeg voor de titel in de derde klasse E. In de interne competitie vergaloppeerde Robin Rommel zich tegen Marlies Sturk. Remi Aafjes toonde zijn kracht door te winnen van Hidde Ebels die een iets te wilde koningsaanval moest bekopen met verlies van een paard. Gertjan Hafkamp wist de koning van Barry Blekemolen het vrije veld in te jagen en op de derde rij in een matnet te vangen. Yvonne Schol wist een spannend eindspel tegen Jan Brantjes naar haar hand te zetten. Een pluspionnetje maakte het verschil. Theo Al en Bert van Diermen speelden een zeer lange partij, waarin uiteindelijk eerstgenoemde aan het langste eind trok.

16 maart 2019

  14 externe potjes met veel dames!

Volle bak bij Vredeburg
Op vrijdag 15 maart speelden Vredeburg 2, 3 en 4 een thuiswedstrijd in de bondscompetitie. De overige spelers werkten ronde 22 van de interne competitie af. Al met al werd aan maar liefst 23 borden geschaakt!
Vredeburg 2 speelt een topseizoen in de derde klasse E. Ook tegenstander Purmerend 5 moest eraan geloven: 5,5-0,5. Remi Aafjes, Hans de Goede, Gertjan Hafkamp, Dick Aafjes en Tars Wanders scoorden een vol punt. Barry Blekemolen droeg een halfje bij. Op 26 maart speelt Vredeburg 2 het laatste duel. Het zestal gaat dan op bezoek bij de buren van Oppositie 2 in Heiloo: een 3-3 is voldoende voor het kampioenschap! Vredeburg 3 ontving Opening '64 3 uit Sint Pancras. Marlies Sturk en Yvonne Schol zorgden voor een punt. Jaap Limmen en Chiel Pepping delfden het onderspit, waardoor een 2-2 resulteerde. Vredeburg 3 bevindt zich in de middenmoot van de vierde klasse A. Vredeburg 4 nam het op tegen Opening '64 4, het damesteam dat zich tooit met de naam "Schaakstukken". De heren van Vredeburg 4, het zelfbenoemde Dreamteam, waren niet geïmponeerd en wonnen keurig met 3-1. Jan Brantjes, Ed van Duin en Marcel Wester tekenden voor een punt. Alleen Harry Levering verloor zijn partij. Vredeburg 4 bivakkeert op de tweede plaats van de ranglijst in de vierde klasse C, maar de achterstand op koploper Caïssa 5 uit Hoorn is reeds onoverbrugbaar. In de interne competitie eindigden de top-partijen tussen Luc Janssen en Hidde Ebels, Bob Stolp en Jos Admiraal, Bert Hollander en Harold Ebels en Ed Stolp en Sandra Hollander opvallend genoeg alle vier in remise. Luc Janssen bereikte geen voordeel in de opening tegen Hidde Ebels en moest, na pionverlies in het eindspel, alle zeilen bijzetten om binnen de remisemarge te blijven. Iets soortgelijks gold voor Bob Stolp tegen Jos Admiraal. Bert Hollander leek onderweg naar een zege, maar op de een of andere manier wist Harold Ebels de koningsaanval van Hollander af te wenden en na een dubieuze torenzet van Hollander waren de rollen omgekeerd. Ebels streed voor de winst, maar Hollander ontsnapte met remise via eeuwig schaak. De stelling op het bord van Ed Stolp en Sandra Hollander was aan weerszijden zo gesloten als de kluisdeuren van Fort Knox. Remise was onvermijdelijk. Robin Rommel boekte een fraaie zege op Samer Alrayes, die voor het eerst dit schaakseizoen meer bedenktijd had gebruikt dan zijn tegenstander. Indriaas Booij verkeerde in goede vorm. Tegen Adri Beentjes vond hij iedere keer de beste voortzetting en won netjes. Komende vrijdag is de dag dat Vredeburg 1 strijdt voor de titel in de tweede klasse C. Tegen Krommenie 2 is het erop of eronder. De overige spelers spelen dan ronde 23 van de interne competitie.

2 maart 2019

  Het was ook de avond dat de inhoud van de prijzenkast
  naar een voorraadkast verbannen werd (foto's: Marlies)

Machtige loper helpt Wester
Op vrijdag 1 maart speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 21 van de interne competitie. Met nog slechts zeven ronden te gaan lijken de medailles reeds verdeeld.
Koploper Luc Janssen won al in de opening van zijn partij tegen Samer Alrayes een paard tegen een pion en bouwde het voordeel in het vervolg netjes uit tot een punt. Achtervolger Bert Hollander won van Ed Stolp, maar de zege was bepaald geen 'makkie'. Integendeel: Stolp kwam riant te staan in het middenspel, maar opende door een ogenschijnlijk onschuldige stukkenruil de f-lijn. Dat gaf Hollander een tegenkans die de wiskundige met griezelige precisie benutte. De partij tussen Remi Aafjes en Bob Stolp was een lust voor de liefhebber van het meer theoretische schaakwerk. In een koningsgambiet gaf Aafjes een stuk voor drie pionnen en dat leidde tot een even complexe als spannende partij. Waar, volgens de 'stuurlui aan de wal', Aafjes in het middenspel een serieuze winstroute miste, gaf de betere techniek van Stolp in het eindspel de doorslag. Janssen, Hollander en Stolp zijn dusdanig 'los' op de ranglijst dat zij aan het eind van de rit de medailles zullen verdelen. Harold Ebels en Barry Blekemolen speelden de langste partij van de avond. Op het oog stond Ebels voortdurend een fractie beter, maar Blekemolen zou Blekemolen niet zijn wanneer hij niet iedere keer een uitweg vond. Remise was daarom een logische uitslag. Marcel Wester en Nico Pepping maakten er een spectaculaire partij van. Met behulp van een machtige, centraal geposteerde loper wist Wester een cruciaal voordeel te bereiken en de juiste afslag naar winst in te slaan. Hans de Goede won in een degelijke stijl van Tars Wanders die al in de opening zichzelf in de nesten werkte met een speculatief pionoffer. Marc Voorwalt vond een soepele stijl en was te sterk voor Indriaas Booij. "Hij was beter vanavond", zo sprak Bert van Diermen over zijn tegenstander Gijs Pouw. Duidelijk wie er won! Jan Brantjes toonde zich van zijn lepe kant: in een iets mindere stelling maakte hij handig gebruik van een ongelukkige rokade van Paul de Ruijter. Laatstgenoemde rokeerde 'tegen de wind in' en hielp Brantjes daarmee aan een winnende aanval. Komende vrijdag wordt er bij SV Vredeburg niet geschaakt! Vanwege Limmen Artistiek en Creatief is de speelzaal niet beschikbaar. Op 15 maart staan bondswedstrijden voor Vredeburg 2,3 en 4 op de rol. Alle drie de teams spelen thuis. De resterende spelers spelen dan ronde 22 van de interne competitie.

23 februari 2019

  De zaal zat weer goed vol (foto: Marlies)

Titel dichtbij voor Vredeburg
Op vrijdag 22 februari speelde het eerste team van SV Vredeburg het belangrijke bondsduel tegen De Waagtoren 3 uit Alkmaar. Op dezelfde avond werkten de overige schakers ronde twintig van de interne competitie af.
In dit wonderbaarlijke schaakseizoen staat Vredeburg 1 – op papier één van de zwakkere teams in de competitie – al vanaf de eerste ronde bovenaan de ranglijst in de tweede klasse C. Alles zit mee en iedere keer is er wel weer een speler die zichzelf overtreft. In de voorlaatste ronde nam Vredeburg het in eigen huis op tegen het sterke De Waagtoren 3. Reeds na anderhalf uur stond Vredeburg 2-0 achter: Sandra Hollander en eerste-bord-speler Luc Janssen verloren tamelijk kansloos. Bob en Ed Stolp tekende vervolgens beiden voor een nette remise. In het geval van Ed Stolp was het zelfs een zogenaamde 'plusremise': hij stond beter, maar zijn tegenstander ontsnapte met 'eeuwig schaak'. Toen Harold Ebels laat op de avond, na zestig zetten een eindspel met een pion minder niet meer kon houden, pakten donkere wolken zich samen boven de Limmer titelaspiraties: 1-4. Maar Niels Hageman schonk weer hoop: hij won zeer knap in de opperste tijdnood een eindspel met een loper tegen een pion. Toen ook Hidde Ebels het volle punt veroverde – zijn tegenstander moest een loper geven om een gepromoveerde pion onschadelijk te maken – was de spanning om te snijden en richtten alle ogen zich op het bord van Bert Hollander. Groot was de opluchting toen Hollander, met nog maar een enkele minuut bedenktijd, een remiseachtig eindspel door een kolossale fout van zijn opponent nog wist te winnen. Met de 4-4 blijft de kampioensdroom volop in leven. Wanneer Vredeburg op 22 maart in de laatste ronde niet verliest van Krommenie 2 – zeker geen eenvoudige opgave – dan is de titel een feit en promoveert Vredeburg voor het eerst in de 45-jarige clubgeschiedenis naar de eerste klasse. In de interne competitie leverde Bert van Diermen een mooie stunt door te winnen van de sterker veronderstelde Dick Aafjes die in het middenspel een volle toren wegblunderde. Nico Pepping beslechtte de twist met zijn jongere broer Chiel in zijn voordeel. Het geniepige matje kwam voor Chiel Pepping uit de lucht vallen. Hans de Goede probeerde het nog met een luchtig uitgesproken "zullen we er maar remise van maken?" Maar daar trapte Barry Blekemolen niet in en bouwde het stellingvoordeel keurig uit naar een fraaie zege. Harry Levering draait een uitstekend seizoen en won zowaar ook van de sterke Tars Wanders. De schaatsende schaker morste onderweg een vol stuk. Remi Aafjes handhaaft zich knap in de top tien van de ranglijst. Hij versloeg Gertjan Hafkamp in een strategisch goed opgebouwde partij. Komende vrijdag wacht ronde 21 van de interne competitie.

16 februari 2019

Flitsende Van Vliet verslaat Voorwalt
Op donderdag 14 februari speelde Vredeburg 3 een bondswedstrijd bij Bergen 2. Een dag later speelden de schakers ronde negentien van de interne competitie.
Vredeburg 3, dat uitkomt in de vierde klasse A, speelde 2-2: niet goed en niet slecht. De score kwam tot stand door een fraaie overwinning van Tars Wanders, remises van Hans de Goede en Jaap Limmen en een – onnodige – nederlaag van teamcaptain Yvonne Schol. Zij gaf in een gelijkwaardige stelling zomaar een dame cadeau aan haar tegenstander. Vredeburg 3 blijft door het gelijkspelletje hangen in de middenmoot van de ranglijst. In de interne competitie nam koploper Luc Janssen wraak op Barry Blekemolen die hem eerder dit seizoen nog een half punt afhandig had gemaakt. Dit maal maakte Blekemolen geen kans: hij verloor twee pionnen in het middenspel en werd vervolgens snel gekraakt. Harold Ebels ging strijdend ten onder tegen runner-up Bob Stolp. In een Siciliaanse partij bezorgde Stolp zijn opponent op kundige wijze een geïsoleerde c-pion. Deze zwakke broeder werd vervolgens het mikpunt van de winnende aanval. Bert Hollander had een zware kluif aan de sterk spelende Remi Aafjes. Maar in het diepe eindspel maakte de ratingfavoriet dan toch het verschil. In flitsende stijl versloeg Jeroen van Vliet Marc Voorwalt. De zwarte dame van Voorwalt werd achter de eigen linies gedrongen en via een aanval met dubbele torens opende Van Vliet winnend de koningsstelling. Nico Pepping en Indriaas Booij zijn behoorlijk aan elkaar gewaagd. Eerder dit seizoen won Pepping, maar dit maal trok Booij aan het langste eind. Gertjan Hafkamp was weer eens ouderwets op dreef en maakte knap gebruik van het feit dat Jaap Limmen te lang wachtte met rokeren. Een aanval van dame en toren over de g-lijn was Limmen te machtig. Sandra Hollander bleef goed kijken en nadenken tegen de snel spelende Samer Alrayes en won de partij door haar stukken telkens op de betere velden te positioneren. Dick Aafjes won in het middenspel van zijn partij tegen Jan Levering een kwaliteit en bouwde het voordeel keurig uit tot een nette overwinning. Tars Wanders haalde Theo Al van de roze wolk. Al die vorige week nog zo sterk speelde, had weinig kans tegen de schaatsende schaker. Zuchtend legde Gijs Pouw zijn koning om. Door een kleine onoplettendheid had hij zelf de deur open gezet voor de winnende aanval van Hans de Goede. Komende vrijdag speelt Vredeburg 1 een cruciaal duel tegen De Waagtoren. Dan zal blijken of het vlaggenschip van de vereniging op kampioenskoers blijft in de tweede klasse C.

9 februari 2019

  De 2 langste partijen vrijdag (foto: Robin)

Ook Vredeburg 2 op titelkoers
Op donderdag 7 februari speelde Vredeburg 2 de belangrijke bondswedstrijd bij Purmerend 2. Een dag later ging Vredeburg 4 op bezoek bij Volendam 3 en speelden de overige schakers ronde zeventien van de interne competitie.
Zo verrassend voorspoedig als de bondscompetitie in de tweede klasse C verloopt voor vlaggenschip Vredeburg 1, zo crescendo gaat het ook met Vredeburg 2 in de derde klasse E. Met een benauwde 3,5-2,5 winst bij het sterke Purmerend 2 werd de titelkoers knap vervolgd. Barry Blekemolen, Gertjan Hafkamp en Dick Aafjes wisten hun partij te winnen. Hidde Ebels scoorde een cruciaal halfje op het eerste bord, terwijl Remi Aafjes en Samer Alrayes het hoofd moesten buigen. Het tweede team van Vredeburg heeft uit de laatste twee duels nog drie matchpunten nodig voor een sensationeel kampioenschap. Het onderaan bungelende Purmerend 5 mag geen problemen opleveren. Alles zal dan aankomen op de burenruzie met Oppositie 2 uit Heiloo, welke in de laatste ronde – eind maart – plaatsvindt. Vredeburg 4 bezocht Volendam 3 en werd door de jeugdige tegenstanders getrakteerd op een 3-1 nederlaag. Chiel Pepping zorgde voor het enige punt. Harry Levering, Ed van Duin en Marcel Wester liepen tegen een nul aan. Vredeburg 4 bevindt zich nu op de tweede plaats in de vierde klasse C, maar de achterstand op koploper Caïssa uit Hoorn is reeds onoverbrugbaar. In de interne competitie vergrootte koploper Luc Janssen wederom zijn voorsprong op de ranglijst: hij won zijn partij – Remi Aafjes werd in twintig zetten verslagen – terwijl de overige spelers uit de top van de ranglijst beleven steken op remise. Bert Hollander en Bob Stolp maakten er een lange en ingewikkelde partij van, waarin eerst Stolp en later Hollander de overhand leek te hebben. Maar uiteindelijk werd het evenwicht niet doorbroken. Jos Admiraal verkreeg onvoldoende voordeel tegen de Franse verdediging van Harold Ebels en stelde in het vroege middenspel voor de strijdbijl te begraven. Ebels stemde in met de vlotte remise. De partijen van Hans de Goede laten de laatste tijd een merkwaardig patroon zien: De Goede komt slecht uit de opening, staat onder druk, ontworstelt zich daaraan en komt in het eindspel alsnog op knappe wijze tot winst. Zo verliep het ook tegen Jaap Limmen. Hidde Ebels won een stuk van Samer Alrayes en leek op een eenvoudige zege af te stevenen, maar na een blunder in het eindspel, leidend tot stukverlies, mocht Ebels nog in z’n handen knijpen dat zijn opponent het toreneindspel niet optimaal afwikkelde en in remise liet verzanden. De c-pion van Yvonne Schol maakte het verschil in haar partij tegen de sterk spelende Paul de Ruijter: deze dappere onderdaan van de witte koning bereikte, na een lange en barre strijd, winnend de overzijde. Barry Blekemolen speelde op de top van zijn kunnen en boekte een fraaie zege op Niels Hageman. De eindspelvoering van Blekemolen was van grote klasse. Ook Ed Stolp verkeerde in bloedvorm: met zorgvuldige manoeuvres kraakte hij Gertjan Hafkamp. Gijs Pouw zorgde voor een daverende verrassing door de – te snel spelende – Robin Rommel te verslaan. Ook de zege van Theo Al op Dick Aafjes was verrassend. Met een prachtige matvariant ving Al de witte koning midden op het bord. Adri Beentjes, tenslotte, won in een keurige partij van Jan Levering, die te veel risico nam met een koningsaanval en de kous op de kop kreeg. Komende week is er een bondswedstrijd voor Vredeburg 3 dat op bezoek gaat bij Bergen 3 en staat ronde achttien van de interne competitie op het programma.

2 februari 2019

  Bert versloeg zijn zusje Sandra (foto: Marlies)

Sprookje SV Vredeburg duurt voort
Op donderdag 31 januari speelde het eerste team van SV Vredeburg een bondsduel bij De Wijker Toren in Beverwijk. Een dag later stond voor de Limmer schakers ronde zeventien van de interne competitie op het programma.
Ternauwernood wist Vredeburg vorig seizoen te ontsnappen aan degradatie uit de tweede klasse. Maar dit seizoen is alles anders en staat Vredeburg na vijf van de zeven bondsduels nota bene bovenaan de ranglijst in de tweede klasse C. Ook tegen het op papier veel sterkere De Wijker Toren werd gewonnen. Luc Janssen, Bob en Ed Stolp en Remi Aafjes tekenden voor een overwinning. Daarbij was een saillant detail dat de tegenstanders van Ed Stolp en van Remi Aafjes in een bepaald niet verloren stelling de maximaal toegestane bedenktijd overschreden. Niels Hageman, Jos Admiraal en Tars Wanders waren goed voor een half punt. Alleen Bert Hollander moest de koning omleggen. 5,5-2,5 laat zich lezen als een heel knap resultaat. Vredeburg 1 treedt nog aan tegen De Waagtoren uit Alkmaar en tegen Krommenie en heeft waarschijnlijk aan twee matchpunten genoeg om de titel te behalen. Ongelooflijk! Maar anderzijds: wat heeft Vredeburg te zoeken in de eerste klasse?
In de interne competitie verstevigde Luc Janssen zijn leidende positie door te winnen van Harold Ebels. Lang leek de partij op remise af te stevenen, maar in het eindspel, met aan beide zijden van het bord een toren en vijf pionnen, wist Janssen met enkele doordachte zetten met de koning zijn tegenstander in de oppositie te dwingen. Bert Hollander versloeg zijn zusje Sandra door een buitengewoon sterk kwaliteitsoffer. Hierdoor hield hij op de damevleugel een winnende pionnenmeerderheid over. Hollander sluit bij Luc Janssen en Bob Stolp aan voor wat betreft de medailleposities. Yvonne Schol creëerde een fantastische stelling tegen Hans de Goede die volledig ingesnoerd stond. Maar Schol vond geen winnende voortzetting. De Goede ontworstelde zich aan de druk en wist even later met een sneaky torenzet alsnog winnend achter de vijandelijke linies te komen. Gertjan Hafkamp maakte korte metten met Marlies Sturk die niet aan de rokade toekwam en haar koning in het centrum gevangen zag worden. Remi Aafjes won in een indrukwekkende stijl van Samer Alrayes. Eerst smeerde Aafjes zijn opponent een lelijke dubbelpion aan. Later gevolgd door een mooie koningsaanval. Ed van Duin wist in een iets mindere stelling tegen Marc Voorwalt toch remise te maken door op handige wijze "eeuwig schaak" te geven. Robin Rommel toonde zich sterker dan Dick Aafjes. Kwaliteitsverlies in het vroege middenspel was voor Aafjes "het begin van het einde". Paul de Ruijter boekte een knappe zege op Nico Pepping door de zwarte toren op a8 met een loper te verschalken. Komende week zijn er bondsduels voor Vredeburg 2 – naar Purmerend – en voor Vredeburg 4 – tegen Volendam – en wacht ronde achttien van de interne competitie.

26 januari 2019

Sterke Van Duin pakt punt
Op vrijdag 25 januari speelden de schakers van SV Vredeburg de zestiende ronde van de interne competitie.
Koploper Luc Janssen slaagde erin met een paard de zwarte toren op a8 van Ed Stolp te slaan. Daarmee was het voordeel gerealiseerd dat Janssen vervolgens koeltjes uitbouwde naar een strakke zege. Hidde Ebels, gezeten achter de witte stukken, leek met een glansrijke aanval de koningstelling van zijn bloedeigen vader Harold te verwoesten. Maar toen hij in zijn aanvalsdrift een paard onbeheerd liet, keerde het spelbeeld onmiddellijk. Senior pakte het cadeautje uit en kon, vijftien zetten later, alsnog een – geflatteerde – overwinning bijschrijven. Ed van Duin verkeerde in bloedvorm. Met dame en loper nam hij de cruciale diagonaal h3-c8 in beslag en bestookte daarmee de koningstelling van Marcel Wester. Het resultaat was een vol punt. Bob Stolp boekte een onberispelijke zege op Samer Alrayes. De witte koning van de Syrische Heilooër werd via vernuftige schaakjes het open veld in gejaagd en daar gevangen in een matnet. Via een aanval recht door het centrum op de zwarte koning rekende Bert Hollander vlotjes af met Gertjan Hafkamp. Waar Gijs Pouw in een lange partij in de vorige ronde nog een uitstekende overwinning boekte, ging hij deze keer snel onderuit. Via een handig schaakje lokte de handige Jan Levering de koning van Pouw naar voren, om deze vervolgens keihard mat te zetten. Chiel Pepping speelde een lekkere partij tegen Indriaas Booij die rond de veertigste zet de koning om moest leggen na een fraaie dubbele aanval. Dick Aafjes zorgde voor een verrassende uitslag door de sterker veronderstelde Matthijs Hulsebos te verslaan. De sleutel tot succes werd gevormd door pionwinst in het middenspel, gevolgd door een strategische ruil van stukken. Ook Adri Beentjes zorgde voor een mooie en verrassende uitslag: hij hield de sterke Robin Rommel op remise. Jan Brantjes was op dreef en toonde zich sterker dan Nico Pepping. Toen schrijver dezes voor de eerste maal de stelling inspecteerde, had Brantjes al een gezonde pluspion te pakken. Enige tijd later was het voordeel uitgebouwd naar een vol stuk. Lang leek Remi Aafjes in zijn partij tegen de sluwe Jos Admiraal binnen de remisemarge te blijven, maar met een geweldige paardzet die aankwam als een mokerslag wist Admiraal het pleit toch in zijn voordeel te beslechten. Tars Wanders en Barry Blekemolen speelden een lange partij. Toch was na stukwinst in het vroege middenspel al enige tijd de inschatting dat Blekemolen zou gaan winnen. En zo geschiedde. Komende week speelt het eerste team van SV Vredeburg op donderdag een belangrijke bondswedstrijd bij De Wijker Toren in Beverwijk. Op vrijdag wacht ronde zeventien van de interne competitie.

19 januari 2019

Janssen loopt uit
Op vrijdag 18 januari speelden de schakers van SV Vredeburg de vijftiende ronde van de interne competitie.
Koploper Luc Janssen deed zeer goede zaken: hij won zelf zijn partij – van Bert Hollander – terwijl zijn directe concurrenten op de ranglijst – Bob Stolp en Hidde Ebels – niet tot winst kwamen. De stelling van Janssen kende een betere opbouw dan die van Hollander, die tegen zijn gewoonte in enigszins 'planloos' te werk ging. In het eindspel betaalde het stellingvoordeel zich uit. Bob Stolp noteerde een remise tegen Sandra Hollander, die ook deze keer haar defensie op orde had. Hidde Ebels ging vlot onderuit: tegenstander Ed Stolp bediende zich van het Budapester-gambiet... daar had Ebels geen nauwkeurige reactie op. Tars Wanders kwam tot winst tegen Robin Rommel die in het middenspel een paard inleverde. Harry Levering bood knap en lang weerstand tegen Harold Ebels. Pas rond de tachtigste(!) zet ontstond een verschil toen Levering zijn h-pion verloor. Daarmee ontstond het pad naar de overzijde dat de laatst overgebleven pion van Ebels winnend af kon leggen. Samer Alrayes toont zich met zeer snel spel de Speedy Gonzalez van de vereniging. Opponent Barry Blekemolen liet zich verleiden om in hetzelfde tempo mee te gaan en maakte al in het vroege middenspel een cruciale fout, waarna de strijd feitelijk gestreden was. Marlies Sturk boekte een mooie overwinning op Hans de Goede, die toch niet gemakkelijk te verslaan is. Ook Jeroen van Vliet scoorde een mooi punt. In een lange en spannende partij had hij één pion meer dan Marcel Wester. Van Vliet bouwde het voordeel kundig uit. Jan Brantjes was in goede vorm: met strategisch verantwoorde zetten wist hij de koningstelling van Indriaas Booij met succes te attaqueren. Gijs Pouw leverde een bescheiden stunt door te winnen van Dick Aafjes. Pouw gaat Aafjes nu zelfs voorbij op de ranglijst en die ranglijstvolgorde zal nog niet vaak voorgekomen zijn! Nico Pepping en Ed van Duin deelden het punt in een spannend potje schaak, waarbij fouten niet ontdekt konden worden. Komende vrijdag wacht ronde zestien van de interne competitie.

12 januari 2019

  De laatste 2 potjes (Foto: Robin)

Sterke Stolp neemt revanche
Op dinsdag 8 januari speelde het eerste viertal van SV Vredeburg een bekerduel bij De Waagtoren in Alkmaar. Op vrijdag 11 januari werd ronde veertien van de interne schaakcompetitie afgewerkt.
Luc Janssen, Sandra en Bert Holander en Hidde Ebels vormden het viertal dat bij De Waagtoren een kansloze strijd streed voor de NHSB-beker. De Alkmaarders – met gemiddeld maar liefst 250 ratingpunten meer op de teller – maakten er gehakt van en met een 4-0 nederlaag is het bekertoernooi 2018-2019 voor SV Vredeburg al weer geschiedenis. In de interne competitie waren alle ogen gericht op het topduel tussen veelvoudig clubkampioen Bob Stolp en koploper Luc Janssen. Met wervelend spel nam de sterke Stolp revanche voor zijn nederlaag tegen Janssen in de finale van het snelschaaktoernooi, een week eerder. Het waren de voortreffelijke diagonalen die Stolp met loper en dame wist in te nemen, waar de zwarte koning geen verweer meer tegen had. Niels Hageman speelde een uitstekende partij tegen Hans de Goede. In het toch niet makkelijke toreneindspel deed Hageman alles goed en won gedecideerd. De spreekwoordelijke mastodonten Jos Admiraal en Ed Stolp noteerden – niet geheel onverwacht – een remise. Het overwicht van Admiraal was slechts optisch. Stolp had de verdediging meer dan voldoende onder controle. Ook Harold Ebels en Remi Aafjes waren ieder goed voor een halfje. Aafjes veroverde een pionnetje, maar besloot met ogen op een minder actieve koning tot een remise-aanbod. Nico Pepping smeerde Marc Voorwalt in de opening van hun partij een lelijke dubbelpion aan, maar het was toch Voorwalt die in het middenspel een mooie aanval ontwikkelde en het volle punt veroverde. Samer Alrayes, gezeten achter de zwarte stukken, versloeg Gertjan Hafkamp in een flitsende stijl. Jan Brrantjes en Jeroen van Vliet speelden een bijzonder lange en spannende partij. Brantjes had de mindere stelling, maar ruim meer bedenktijd, hetgeen Van Vliet ertoe bracht te kiezen voor een remise-voorstel. Brantjes accepteerde. De twee paarden van Robin Rommel waren in het eindspel sterker dan de toren van Bert van Diermen. Theo Al en Marlies Sturk maakten er een lange partij van, waarin uiteindelijk de zwartspeelster aan het langste eind trok. Jan Levering trof het ondankbare lot dat bij een schaakvereniging nu eenmaal voorkomt: hij was ‘oneven’. Komende vrijdag wacht ronde vijftien van de interne competitie.

5 januari 2019

  De start van de tie-break-partijen.

Snelschaaktitel voor Luc Janssen
Traditiegetrouw speelden de schakers van SV Vredeburg op de eerste vrijdagavond van het nieuwe jaar het toernooi om het clubkampioenschap snelschaken. Nog nooit was de strijd om het lelijke, kleine, maar o zo felbegeerde bekertje zo spannend als in de editie van 2019.
Bij het snelschaken hebben de spelers niet meer dan vijf minuten bedenktijd per persoon voor de gehele partij. Niet zelden leidt de noodzaak tot snel zetten tot doldrieste schaaktaferelen, met blunders die wel of niet worden afgestraft en veel spanning met de vlag op vallen. Het toernooi kende negen ronden. Maar liefst zeven oud-kampioenen – Jos Admiraal, Robin Rommel, Harold en Hidde Ebels, Bob Stolp, Niels Hageman en Bert Hollander – bevonden zich onder de deelnemers: spanning gegarandeerd! Daarnaast behoorde nieuwkomer Luc Janssen tot de favorieten: hij beschikt over de hoogste rating. Al in de eerste ronden ontstonden belangrijke verschillen. Niels Hageman zag in een bloedstollend eindspel een gemeen schaakje van Luc Janssen over het hoofd. Bob Stolp versloeg Bert Hollander in een spectaculaire partij en Robin Rommel startte uitstekend met 4 uit 4. Na negen adembenemende ronden werd de balans opgemaakt: Niels Hageman finishte op 5,5 punten en werd vijfde. Robin Rommel scoorde 6 punten en legde zeer verdienstelijk beslag op de vierde plaats. Met 7 punten – een uitstekende score – was het brons voor Hidde Ebels. En: Bob Stolp en Luc Janssen behaalden beiden 7,5 punten … een tie-break om de zo felbegeerde snelschaaktrofee was noodzakelijk: twee extra partijtjes. Onder de ogen van de vele omstanders won Janssen – met zwart nota bene – de eerste partij glansrijk. Stolp leverde evenwel een bijkans onmogelijk prestatie door in de tweede partij – dus ook met zwart – de Limburgse Binder met uitstekend positioneel spel dusdanig in de problemen te brengen dat deze de toegestane bedenktijd overschreed. De 1-1 betekende dat een allesbeslissende Armageddonpartij nodig was. Wit heeft vijf minuten, zwart heeft vier minuten, maar wit moet winnen, terwijl zwart aan remise genoeg heeft. Janssen lootte de witte stukken. Stolp speelde uitstekend: hij weerlegde het aanvalsplan van Janssen en veroverde een kwaliteit. In het middenspel had Stolp zijn achterstand op de klok reeds teniet gedaan. Maar met de winst voor het grijpen, overzag Stolp in het diepe eindspel dat zijn koning schaak stond, hief het schaak niet op en verloor zodoende op dramatische wijze de sudden death-partij. Janssen, die ook in de reguliere competitie de ranglijst aanvoert, veroverde aldus zijn eerste titel als lid van SV Vredeburg. Komende dinsdag spelen vier Vredeburgers een bekerduel bij De Waagtoren in Alkmaar. Op vrijdag staat ronde veertien van de interne competitie op het programma.

15 december 2018

  10 van de 14 bondsduels waren thuis.

Vredeburg veegt Heemskerkers
Met bondswedstrijden voor Vredeburg 2, 3 en 4 en de dertiende ronde van de interne competitie beleefden de leden van SV Vredeburg, op vrijdag 14 december, een bomvolle schaakavond.
Het zestal van Vredeburg 2 doet het goed in de derde klasse C. Twee keer werd gewonnen en nu ontvingen de Limmers laagvlieger Excelsior 2 uit Heemskerk. Hans de Goede was de eerste die een punt won. Al na twaalf zetten stond zijn tegenstander, die in de opening verzuimde te rokeren, mat. De laatste zet, gespeeld met het koningspaard, was een fraaie! Daarna volgde Gertjan Hafkamp. Hij veroverde in een partij met tegengestelde rokades in het vroege middenspel een paard. Kopman Hidde Ebels tekende voor 3-0. In een eindspel met over en weer een toren en twee pionnen toonde Ebels zijn fijnbesnaarde eindspeltechniek: zijn koning ondersteunde de pionnen naar de overzijde, terwijl de koning van zijn tegenstander door de sterke zwarte toren noodgedwongen afzijdig bleef. Remi Aafjes veroverde, in een remise-achtig eindspel, met een gemeen trucje een kwaliteit. Barry Blekemolen had de hele partij een betere stelling: de winnende aanval werd zorgvuldig opgebouwd en keurig uitgevoerd. Toen ook Tars Wanders een vol punt haalde, door in een enigszins moeizame stelling, te profiteren van een misrekening van zijn opponent, leidend tot winst van een loper, kwam de 6-0 op het scorebord! De eclatante zege brengt Vredeburg 2 naar de gedeelde koppositie in de derde klasse C. Het viertal van Vredeburg 3 ontving het sterke Caïssa 4 uit Hoorn. Debutant Samer Alrayes boekte een uitstekende zege, maar door nederlagen van Jaap Limmen, Dick Aafjes en Marlies Sturk resteerde een 1-3-eindscore. Vredeburg 3 bevindt zich in de middenmoot van de vierde klasse A. Vredeburg 4 – het zelfverklaarde dreamteam – reisde af naar Sint Pancras voor een treffen met Opening ’64 4, het damesteam van de Pancrasser vereniging. En wederom lukte het om de winst te pakken tegen deze favoriete tegenstander. Harry Levering, Jan Brantjes en Ed van Duin wonnen hun partij. Jeroen van Vliet tekende voor een remise. De 3½-½ brengt Vredeburg 4 naar de hoogste regionen van de ranglijst in de vierde klasse C.
In de interne competitie versterkte Luc Janssen zijn koppositie door te winnen van Sandra Hollander. Pas in het eindspel creëerde Janssen het voordeel met pionwinst op de damevleugel. Jos Admiraal en Bert Hollander speelden een adembenemende partij met kansen over en weer. Het was Hollander – de zwartspeler – die met een paar fijne zetten uiteindelijk profiteerde van de kwetsbare positie van de witte koning. Theo Al zorgde voor een daverende verrassing door te winnen van de sterker veronderstelde Robin Rommel. Met een heerlijke aanval veroverde Al, in het vroege middenspel, de dame van de (te) snel spelende Rommel. Gijs Pouw beschikte over twee ijzersterke lopers en drong Indriaas Booij langzaam maar zeker steeds verder in de verdrukking. Na een kleine veertig zetten bezweek laatstgenoemde. Ed en Bob Stolp maakten er een serieus gevecht van, maar de uitslag was voor de kenners niet erg verrassend: ½-½. Marc Voorwalt wist in een lange partij te winnen van Paul de Ruijter. Harold Ebels werd onaangenaam getroffen door het noodlot dat 'oneven' heet en kon zich vermaken met het aanschouwen van de partijen van de anderen. Komende vrijdag vindt het traditionele kersttoernooi plaats, waarbij in diverse varianten – denk aan het beruchte "paard in de zak" – gestreden wordt om taarten en de eer. Op 28 december wordt er niet geschaakt. Op 4 januari staat het jaarlijkse snelschaakkampioenschap op de rol.

8 december 2018

  Marlies won het andere beladen duel van Bert

Vredeburg verpulvert Bakkum
Op vrijdag 7 december speelde het eerste team van SV Vredeburg het beladen bondsduel tegen de buren van SV Bakkum. Op dezelfde avond stond ronde twaalf van de interne competitie op het programma.
Vredeburg heeft een goede start gemaakt in de tweede klasse C en kon bij winst de kop van ranglijst grijpen. Bakkum daarentegen wachtte nog op de eerste matchpunten en strijdt reeds tegen degradatie. Sandra Hollander gaf voor Vredeburg het goede voorbeeld door haar tegenstander Peter Siekerman – die nota bene over honderd ratingpunten meer beschikt – gedecideerd te verslaan. Jos Admiraal kon al vroeg in zijn partij tegen Gren Noteboom met de dame inslaan op b2 en aldus een winnende voortzetting creëren. Ed Stolp tekende voor de 3-0. Hij versloeg Jacob Bleijendaal. Pionwinst in het middenspel was daarbij cruciaal. Harold Ebels kreeg in het remise-achtige eindspel zomaar een paard cadeau van Rob Gallenkamp en had geen moeite het verkregen voordeel uit te schuiven. Ook Bert Hollander profiteerde van een misrekening van zijn tegenstander. Pim Hoff speelde een verkeerde pion op, waarna Hollander de ontdane Bakkummer trakteerde op een toren-winnend familieschaakje. Niels Hageman stelde zich tevreden met een half puntje tegen de sterke Han Kemperink. Bob Stolp boekte een indrukwekkende zege tegen Arno Schlosser. De wijze waarop Stolp de wanhoopsaanval van zijn tegenstander onschadelijk maakte, was van grote klasse. Tenslotte wist kopman Luc Janssen met knap spel zijn b-pion naar de overzijde te loodsen en zodoende het punt te veroveren van Henk van der Eng: 7,5-0,5! Een kniesoor zal stellen dat de uitslag enigszins geflatteerd was, maar niettemin was sprake van een historische avond. Het Limmer feest was helemaal compleet toen teamleider Bert Hollander op het middernachtelijk uur zijn 25e verjaardag kon vieren. De onvoorstelbare zege brengt Vredeburg op zeven matchpunten na vier bondsduels. Bakkum staat met nul punten stijf onderaan de ranglijst van de tweede klasse C en zal alle zeilen bij moeten zetten om degradatie nog te ontlopen. In de interne competitie deed Hidde Ebels goede zaken door met zwart de sterke Gertjan Hafkamp te verslaan. Ebels handhaaft zich, achter de ongenaakbare koploper Janssen, op een fraaie tweede plaats. Dick Aafjes won op knappe wijze van de taaie Tars Wanders, terwijl zijn zoon Remi Aafjes bepaald niet minder scoorde door Barry Blekemolen te verslaan. De echtelieden Bert van Diermen en Marlies Sturk troffen elkaar aan weerszijden van het schaakbord. In deze context bleek de vertegenwoordigster van het spreekwoordelijke "zwakke geslacht" toch echt de sterkste! Jaap Limmen rekende vlot af met Robin Rommel, die niet zijn beste vorm vertoonde. Hans de Goede verslikte zich in de snel en sterk spelende Samer Alrayes. Komende vrijdag speelt het zestal van Vredeburg 2 een bondsduel tegen Excelsior 2 uit Heemskerk. Vredeburg 3 ontvangt Caïssa 4 uit Hoorn en Vredeburg 4 reist af naar Sint Pancras voor een treffen met Opening ’64 4.

1 december 2018

Vredeburg verslaat De Strandloper
Op maandag 26 november speelde het viertal van Vredeburg 3 een bondsduel bij De Strandloper 2 in Petten. Op vrijdag was er een bondsduel voor Vredeburg 4 – uit bij Caïssa 5 in Hoorn – en werd de elfde ronde van de interne competitie gespeeld.
Vredeburg 3 leverde een perfecte prestatie in Petten: Barry Blekemolen, Jaap Limmen en Marlies Sturk wonnen. Yvonne Schol tekende voor een halfje. De indrukwekkende score van 3,5-0,5 – de tegenstanders had helemaal geen lagere rating! – brengt Vredeburg 3 naar de tweede plaats van de ranglijst in de vierde klasse A. Komende vrijdag komt koploper Caïssa 4 op bezoek. Vredeburg 4 bezocht Caïssa 5 in Hoorn. De jeugdige gastheren toonden zich een maatje te groot voor de Dreamteamers. Marcel Wester en Nico Pepping behaalden nog netjes een remise, maar Jan Brantjes en Harry Levering verloren. De eindstand van 3-1 betekent dat Vredeburg 4 z’n voorsprong op de ranglijst van de vierde klasse C ziet verdampen. In de interne competitie neemt koploper Luc Janssen een steeds grotere voorsprong op de ranglijst. Ondanks hevig verzet van opponent Gertjan Hafkamp wist de Limburger te winnen. In een Siciliaanse partij manoeuvreerde Janssen de overgebleven pionnen naar de betere velden en creëerde zo het verschil. Bert Hollander was te sterk voor Jan Levering, hetgeen op basis van de ranglijst van afgelopen seizoenen niet onverwacht was. Yvonne Schol ergerde zich aan enig rumoer in de speelzaal, verloor haar concentratie en liet zich in een op het oog gelijkwaardige stelling prompt verschalken door de alerte Remi Aafjes. Jos Admiraal haalde zijn geliefde Morra-gambiet van stal, maar Barry Blekemolen behandelde de opening prima en bleef keurig overeind: remise. De partij tussen Harold Ebels en Sandra Hollander was spannend en beiden hadden kansen op succes, maar in het diepe eindspel was het Sandra Hollander die winnend een pionnetje naar de overzijde wist te loodsen. Bert van Diermen was in vorm en rekende via zorgvuldig spel af met Indriaas Booij. Met een fraaie torenzet wist Robin Rommel de stelling rondom de witte koning van Hans de Goede te slechten en verdiende daarmee een vol punt. Hidde Ebels had de handen vol aan Jaap Limmen: weliswaar beschikte Ebels over de open lijnen, maar Limmen had een pion meer. Toen Limmen zich in het late middenspel echter foutief verdedigde en een loper verloor, was het toch nog gauw klaar. Marlies Sturk trof de sterke Tars Wanders aan de overzijde van het bord. En inderdaad: Wanders liet er geen gras over groeien, sloeg snel met een loper in op het klassieke, zwakke veld f7 en won vlot. De teruggekeerde Marc Voorwalt trof het niet: achter zijn naam stond bij de wedstrijdindeling het vermaledijde "oneven". Komende vrijdag vindt de kraker tussen Vredeburg 1 en de buren van Bakkum 1 plaats. Frappant genoeg voor de onderaan de ranglijst van de tweede klasse C verkerende Bakkummers – nul matchpunten – een crucialer duel dan voor het vlaggenschip van Vredeburg dat reeds over vijf matchpunten beschikt.

24 november 2018

Limmen in goede doen
Op vrijdag 23 november speelden de schakers van SV Vredeburg de tiende ronde van de interne competitie. De speelzaal zat tjokvol: op maar liefst zestien borden werd geschaakt. (Foto rechts: Marlies)
Koploper Luc Janssen leek te gaan winnen van Jos Admiraal. Vanuit een Siciliaanse opening met tegengestelde rokades creëerde de Limburger een denderende aanval op de zwarte koningsstelling. Maar op de een of andere manier wist Admiraal zijn koning uit de gevechtszone te loodsen en een knappe remise af te dwingen. Ook het duel tussen runner up Bob Stolp en Hidde Ebels eindigde in remise: na zo’n dertig zetten was het evenwicht niet verstoord. Het eindspel in de partij tussen Gertjan Hafkamp en Harold Ebels maakte ook een remise-achtige indruk, maar toen de zwartspeler, na een onschuldig schaakje, zijn koning naar het verkeerde veld speelde, werd de gelukkige Hafkamp winnend in het zadel geholpen. Tars Wanders had zijn handen vol aan tegenstander Indriaas Booij. Pas in het diepe eindspel wist de ervaren Wanders met dubbele pionwinst de partij naar zich toe te halen. Remi Aafjes dacht op een puntendeling af te koersen, maar Sandra Hollander dacht daar anders over. Na stukkenruil in het middenspel beschikte zij over een betere stelling en schoof keurig naar winst. Jaap Limmen was in goeden doen. In een hoogstaande partij veroverde hij een pionnetje van de taaie Barry Blekemolen en wist dit verschil op zeer gedegen wijze uit te bouwen naar de score van een vol punt. Yvonne Schol behaalde een vlotte overwinning. Jeroen van Vliet was het slachtoffer van haar dadendrang. Marcel Wester keerde terug achter het schaakbord. Samen met Nico Pepping maakte hij er een verdienstelijke partij van die beiden een half punt opleverde. Langzaam maar zeker is Niels Hageman onderweg naar de top tien van de ranglijst. Met lede ogen moest Marlies Sturk toezien hoe Hageman haar met uitgekiend positioneel spel geen enkele tegenkans liet. De partij tussen Adri Beentjes en Dick Aafjes was boeiend: Beentjes beschikte over meer materiaal, maar de stukken van Aafjes werkten beter samen. Dat laatste aspect was doorslaggevend. Komende week spelen de viertallen van Vredeburg 3 en 4 bondswedstrijden in respectievelijk Petten en Hoorn.

17 november 2018

  Indriaas en Harry hielden elkaar in evenwicht.

Vredeburg verslaat titelfavoriet
Op dinsdag 13 november speelde het eerste team van SV Vredeburg een bondsduel bij Het Witte Paard 3 in Haarlem. Enkele dagen later wachtte de negende ronde van de interne competitie.
Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat Vredeburg bij koploper HWP 3 een goed resultaat zou boeken: kopman Luc Janssen, Harold Ebels en Jos Admiraal beten in het stof. Daar stond alleen een overwinning van Bob Stolp tegenover. Met een mooi torenoffer kwam Stolp uit verloren positie back in business. Maar in de vier nog resterende partijen toonden de Limmers uithoudingsvermogen en schaakkracht. Bert Hollander bekroonde een knappe koningsaanval; Sandra Hollander schoof een benarde positie keurig naar remise; Ed Stolp bouwde zijn voordelige stelling, in extreme tijdnood, uit naar een vol punt en Barry Blekemolen behaalde een zege door de c-pion naar de overzijde te loodsen. De 4,5-3,5 winst mocht gerust een daverende verrassing genoemd worden. SV Vredeburg is nu met vijf matchpunten na drie ronden mede-koploper in de tweede klasse C. Wie had dat gedacht?
In de interne competitie revancheerde Luc Janssen zich voor de nederlaag van het bondsduel. Slachtoffer was Hans de Goede die lange tijd goed tegenspel bood, maar in het eindspel werd weggecombineerd door de Limburgse "Binder". Hidde Ebels tekende voor een mooie overwinning op Barry Blekemolen die in het middenspel de dekking van een paard uit het oog verloor en zodoende een stuk inleverde. Bob Stolp won vlot van Matthijs Hulsebos. Hulsebos zag na verlies van een cruciale pion geen perspectief meer in zijn stelling en gaf – toch wel erg vroeg – op. Harold Ebels won van Samer Alrayes. Beslissend was Ebels’ verovering van een loper in het vroege middenspel. Yvonne Schol klom naar de middenmoot van de ranglijst door een snelle zege op Gijs Pouw. De lange partij tussen Jan Brantjes en Paul de Ruijter was zeer spannend en onderhoudend. Genietend zagen de omstanders hoe de twee, ondanks verwoede winstpogingen, in een eindspel met over en weer een toren en twee pionnen, moesten berusten in remise. Ook de partij tussen Jan Levering en Theo Al was een publieksmagneet. Al beheerste de stelling met mooie lijnen voor dame en loper, maar werd in zijn zoektocht naar een winnende voortzetting toch nog verrast door een stiekeme mataanval van zijn geslepen opponent. Adri Beentjes speelde een lekkere partij tegen Nico Pepping en veroverde in het middenspel een stuk. De rest was een kwestie van opletten en schuiven!

10 november 2018

  Het was voor de jongens de 1e uitwedstrijd ooit.

Dreamteam op dreef
Op vrijdag 9 november speelde Vredeburg 4 – het zogenaamde dreamteam – het eerste bondsduel van het lopende schaakseizoen. De overige schakers speelden ronde 8 van de interne competitie. Op zaterdag speelde Vredeburg 3 het eerste bondsduel. Deze ongebruikelijke dag omdat de tegenstanders van Texel op doordeweekse avonden niet meer huiswaarts kunnen vanwege het te vroege vertrek van de laatste boot.
Vredeburg 4 ontving vier piepjonge, maar getalenteerde tegenstanders uit Volendam. Jan Brantjes, Jeroen van Vliet en Ed van Duin haalden vlot een punt. Alleen Chiel Pepping – als invaller voor de eerste keer actief in de gelederen van het dreamteam – gaf blijk van enige plankenkoorts: hij verloor zijn partij. Maar de uitslag 3-1 mag een goede start in de vierde klasse C genoemd worden. Vredeburg 3-En Passant 2 eindigde in 2-2. Gertjan Hafkamp en Yvonne Schol wonnen hun partij, Hans de Goede en Jaap Limmen verloren. In de interne competitie leek koploper Luc Janssen te beschikken over een betere stelling dan zijn tegenstander Hidde Ebels. Met name de samenwerkende zwarte torens op f-lijn maakten een gevaarlijke indruk, maar in de opperste tijdnoodfase wist Janssen, mede vanwege de stugge verdediging van Ebels, geen weg naar winst te vinden: remise. Bob Stolp speelde een solide partij tegen Barry Blekemolen en wist met een toren op de zevende rij een fraai matnet te creëren. De partij tussen Harold Ebels en Robin Rommel kwam abrupt tot een einde toen Rommel op de 28e zet, zonder enige compensatie, een loper verloor en opgaf. Hans de Goede veroverde een dure scalp. Hij versloeg Bert Hollander met behulp van een fantastische combinatie: een loper werd opgesloten, een diagonaal geopend en de zwarte dame kwam winnend de koningstelling binnen. Adri Beentjes was coulant. Toen Paul de Ruijter een stuk aanraakte, waarmee hij vervolgens geen zet speelde, beriep Beentjes zich niet op de regels, maar constateerde "we zijn toch geen grootmeesters, ga maar door!" Overigens won Beentjes enige tijd later toch de partij. Samer Alrayes en Marlies Sturk speelden een interessante partij. Sturk had meer materiaal, maar de samenwerking van haar stukken was matig. Alrayes won juist door de sterke samenwerking tussen dame en loper. Ed Stolp etaleerde andermaal zijn vaardige schaaktechniek. Met fijne manoeuvres werd Tars Wanders langzaam maar zeker achteruit gedrukt, tot de zwarte koning in het geheel geen ademruimte meer had. Jan Levering profiteerde keurig van een iets te wilde loperzet van Indriaas Booij. Via een paardschaak verschalkte Levering winnend de zwarte dame. Bert van Diermen wilde graag winnen, zo verklaarde hij, maar dat lukte niet: Yvonne Schol was te sterk. Jaap Limmen won met zwart van Remi Aafjes. Stukwinst in het middenspel bracht het voordeel. Komende week speelt Vredeburg 1 een bondsduel bij het ijzersterke Het Witte Paard 3 uit Haarlem.

3 november 2018

  Ondanks de lange strijd won Gert-Jan.

Admiraal met Morra naar winst
Op maandag 29 oktober speelde Vredeburg 2 een bondswedstrijd tegen Het Paard van Ree in Wijk aan Zee. Op vrijdag 2 november speelden de schakers van SV Vredeburg de zevende ronde van de interne competitie.
Vredeburg 2 boekte een knappe zege: 3,5-2,5. Tars Wanders en Dick Aafjes wonnen. Barry Blekemolen, Remi Aafjes en Gertjan Hafkamp waren goed voor een halfje. Hidde Ebels liep tegen een nederlaag aan. Vredeburg 2 blijft meedoen in de bovenste regionen van de derde klasse E. Twee spelers hebben zich op de ranglijst losgemaakt van de achtervolgers: Luc Janssen en Barry Blekemolen. Janssen rekende af met Robin Rommel. Janssen bouwde de aanval zorgvuldig op en langzaam maar zeker werd de zwarte koning belaagd. Barry Blekemolen ontfutselde Harold Ebels in het complexe middenspel een paard en had nadien geen moeite het voordeel om te zetten in een fraaie overwinning. Jos Admiraal is terug in de top van de ranglijst. In een enerverend duel tegen Bob Stolp bediende Admiraal zich van het door hem geliefde Morra-gambiet. Daarbij geeft wit een pion voor een ontwikkelingsvoorsprong. Stolp kwam inderdaad gedrukt te staan en bezweek toen de twee witte torens via de h-lijn zijn verdedigingslinie ontmantelden. Marlies Sturk beleefde opnieuw een mooie opsteker: via zorgvuldig spel bleef zij overeind tegen regerend clubkampioen Bert Hollander en bereikte aldus een mooie remise. Ook Sandra Hollander en Hidde Ebels kwamen remise overeen. Met aan beide zijden nog een dame, een toren, een paard en vier pionnen was dat alleszins te begrijpen. Yvonne Schol behaalde na enkele nul-scores eindelijk weer een overwinning. Jan Brantjes werd op de koningsvleugel overrompeld. Samer Alrayes speelde een voortreffelijke partij tegen Tars Wanders en maakte bij zijn winnende aanval gebruik van de slecht ontwikkelde damevleugel van Wanders. Chiel Pepping boekte alweer zijn derde overwinning van het seizoen: Olga Commandeur was hierbij het slachtoffer. Hans de Goede leek te gaan verliezen van Remi Aafjes, maar wist in de spannende slotfase keer op keer uit de schaakjes te lopen en te ontsnappen met een half punt. Harry Levering versloeg zijn zwager Ed van Duin en kan de komende familiebijeenkomsten hoog van de toren blazen! Komende week maken Vredeburg 3 en 4 een aanvang met de bondscompetitie. Vredeburg3 ontvangt En Passant van Texel en Vredeburg 4 treedt aan tegen een team uit Volendam.

27 oktober 2018

Remiseregen bij topduels
Op vrijdag 26 oktober speelden de schakers van SV Vredeburg de zesde ronde van de interne competitie. De duels tussen de hoogstgeplaatste spelers van de ranglijst eindigden opvallend vaak in remise.
Bij het duel om de eerste plaats van de ranglijst – tussen Barry Blekemolen en Luc Janssen (zie foto van Marlies rechts, red.) – deed een noviteit zich voor: het duel werd gefilmd en was even verderop in de kantine rechtstreeks op het scherm te volgen. Weliswaar was het een spannend duel, maar toch was het experiment geen onverdeeld succes. De intensiteit die rondom een schaakduel in de speelzaal aan de orde is, komt via een scherm niet binnen. Overigens speelde Blekemolen op de top van zijn kunnen en dwong de op papier sterkere Janssen in de ultieme tijdnoodfase op knappe wijze tot remise door zetherhaling. Harold Ebels en Bob Stolp gaven elkaar in een hoogstaande partij geen duimbreed toe en moesten tevreden zijn met een half puntje.

  Hollander ontsnapte tegen Aafjes (Foto: Robin)
Ook het duel tussen Bert Hollander en Remi Aafjes draaide uiteindelijk uit op remise, maar dat had zomaar anders kunnen en misschien ook wel moeten zijn. De aanvallende Hollander had z’n hand overspeeld en gaf cruciale ruimte weg achter de eigen linies. De zwarte dame van Aafjes deed daar dodelijk werk en mat leek slechts een kwestie van tijd, maar Aafjes vond niet het juiste samenspel tussen dame, toren en loper, waarna Hollander ontsnapte met een halfje. Hidde Ebels klungelde in de opening van zijn partij en verloor een stuk tegen sluwe vos Jos Admiraal. Toch kreeg Ebels compensatie in de vorm van enkele gevaarlijke ver opgerukte pionnen, ondersteund door een roekeloze koning. Admiraal kreeg daar gaandeweg zoveel problemen mee dat hij zich, ondanks de materiële plus, schikte in het remisevoorstel van zijn opponent. Yvonne Schol stond erop dat ook Jan Levering – zoals de regeltjes bij een formele partij voorschrijven – de uitgevoerde zetten zou noteren tijdens hun partij. Levering – die dit niet gewoon is – morde even, maar toonde zich van zijn coöperatieve zijde en hield ondertussen scherp oog op de verwikkelingen op het bord. Toen Schol een verkeerde zet met de dame speelde was Levering er als de kippen bij om zijn gram te halen en de 1-0 op zijn blaadje te schrijven. Marlies Sturk zorgde voor een daverende verrassing door de sterke Gertjan Hafkamp te verslaan. Matthijs Hulsebos blijft als enige speler op de 100 procent-score door op doordachte wijze mede-Heilooër Samer Alrayes te verschalken. Ed Stolp beleefde een pijnlijk moment toen Niels Hageman na een zogenaamd ‘familieschaak’ een toren veroverde. Stolp vocht nog wel een tijdje door, maar dat was tegen de spreekwoordelijke bierkaai. Theo Al leek te beschikken over een paar mooie lijnen voor zijn lopers, maar het was tegenstander Tars Wanders die meer grip had op de stelling en na een lange en spannende partij het punt binnen haalde. Op maandag speelt Vredeburg 2 z’n tweede duel in de bondscompetitie: uit bij het Paard van Ree in Wijk aan Zee. Op vrijdag wacht ronde zeven van de interne competitie.

20 oktober 2018

  Team 2 won nipt van de Castricumse buren.

Vredeburg 2 wint 'burenruzie'
Op vrijdag 19 oktober ontving het tweede team van SV Vredeburg de buren van Castricum 3 voor een duel in de derde klasse E van de bondscompetitie. De overige schakers speelden de vijfde ronde van de interne competitie.
Tars Wanders was de eerste die een punt veroverde voor Vredeburg 2. Op het tweede bord speelde hij een ijzersterke partij die fraai werd beëindigd met een paardoffer, leidend tot mat. Remi Aafjes zag zijn partij op het vierde bord verloren gaan. Hij had pech: zijn tegenstander meldde – in oktober – zijn beste partij van het seizoen reeds te hebben gespeeld. Ook Jaap Limmen aan het vijfde bord verloor zijn partij, maar door een keurige zege van Barry Blekemolen aan het derde bord werd een tussenstand van 2-2 bereikt. Aan bord zes profiteerde Gertjan Hafkamp van een fout van zijn tegenstander. Deze gaf in een voordelig eindspel, in een vlaag van schaakblindheid, een stuk weg: 3-2. Aan het eerste bord had Hidde Ebels een lange strijd te strijden. Hij had in het middenspel een kwaliteit verloren, maar wist in het eindspel via een bekeken pionwinst toch een remisestelling te bereiken, waarmee de winst voor Vredeburg 2 – 3,5-2,5 – werd veiliggesteld. In de interne competitie liet nieuwkomer Luc Janssen andermaal zien de grote favoriet voor het clubkampioenschap te zijn. In een onberispelijke Siciliaanse partij rekende hij af met Harold Ebels. Het was uiteindelijk het doorlopen van de a-pion dat de Egmondse Limburger de winst bezorgde. Ed Stolp won soepel van Yvonne Schol die het verloren eindspel met twee stukken minder – tegen beter weten in – lang doorspeelde. Jos Admiraal bereikte weer een plek in de top tien van de ranglijst door Marcel Wester te verslaan. In een partij met tegengestelde rokades was het Admiraal die de kwaliteit veroverde en de slechte samenwerking tussen de zwarte stukken van Wester knap uitbuitte. Bob Stolp won van Gijs Pouw, terwijl Sandra Hollander rustig beef bij het snelle spel van haar tegenstander Samer Alrayes en keurig rekende aan een winnende aanval. Matthijs Hulsebos is onderweg naar de hogere regionen van de ranglijst. Het "tussenstation" was Theo Al die, gezeten achter de zwarte stukken, geen kans kreeg. Ook Bert Hollander heeft de opgaande lijn te pakken. Via twee goed samenwerkende centrumpionnen belaagde hij de koningsstelling van Indriaas Booij succesvol. Nico Pepping pakte zijn eerste zege van het seizoen. Jan Brantjes was het slachtoffer van Peppings dadendrang. Ook Chiel Pepping tekende voor een vol punt – zijn tweede van het seizoen – door Paul de Ruijter in een lange en complexe partij te verslaan. Op vrijdag 26 oktober wacht ronde zes van de interne competitie.

13 oktober 2018

Fraaie zege SV Vredeburg
Op vrijdag 12 oktober speelde het eerste team van SV Vredeburg het tweede duel in de bondscompetitie. Het sterke Excelsior 1 uit Heemskerk – gemiddeld 70 ratingpunten meer – kwam op bezoek. Tevens werd de vierde ronde van de interne competitie gespeeld.
Vredeburg 1, dat zich vorig seizoen nog met grote moeite handhaafde in de tweede klasse, is het schaakseizoen uitstekend van start gegaan. Na een knappe 4-4 tegen Bergen volgde nu een sensationele 5-3 winst op het hoger aangeslagen Excelsior. Met drie matchpunten uit twee duels blijft Vredeburg, dat op rating tot de zwakke broeders uit de tweede klasse C behoort, vooralsnog ver weg van de degradatiezone. Met een vlotte zege op het tweede bord zorgde Bob Stolp voor een pikstart. Een pionoffer leidde tot groot strategisch voordeel. Robin Rommel liet op bord acht weer iets van zijn verfijnde eindspel-techniek zien en tekende voor 2-0. De 'Hollandertjes' – Bert op het topbord en Sandra op bord zeven – kregen helaas een nederlaag te slikken, maar de ijzersterke Luc Janssen zorgde met een fraaie zege, aan het derde bord, weer voor een voorsprong voor Vredeburg. Janssen slaagde erin met de zwarte e-pion, onder begeleiding van de koning, winnend naar de overzijde te manoeuvreren. Niels Hageman tekende aan het vijfde bord voor een zwaarbevochten remise. Ook Harold Ebels – aan bord vier – was goed voor een halfje. Het lukte hem net niet een lopereindspel met een pion meer in zijn voordeel te beslechten. Met een 4-3 op het scorebord waren alle ogen gericht op het duel aan het zesde bord, waar Jos Admiraal met een kwaliteit meer weliswaar een winnende stelling had opgebouwd, maar nog maar beschikte over luttele minuten bedenktijd. Ondanks de snijdende spanning bleef Admiraal koel en vond de verlossende matvoering: de zwarte koning werd naar het midden van het bord gejaagd en daar door dame en toren ingesnoerd. 5-3 voor Vredeburg! In de interne competitie slaagde Hidde Ebels erin met een ver opgerukte c-pion door de linies van Dick Aafjes heen te stoten en zo het punt te veroveren. Indriaas Booij liet met een onberispelijke zege op Yvonne Schol zien een aanwinst te zijn voor Vredeburg. Remi Aafjes gaf Jan Levering, die gedrukt uit de opening kwam, geen kans en tekende voor een mooie zege. Jeroen van Vliet was niet helemaal scherp en trapte uiteindelijk in één van de vele valletjes van zijn gewiekste en snel spelende tegenstander Samer Alrayes. Gijs Pouw werd teruggewezen door de sterke Barry Blekemolen. Verovering van één van de witte paarden was voor Blekemolen genoeg om een winnende stelling te verkrijgen. Pouw die het seizoen zo sterk begonnen was en de ranglijst aanvoerde, staat weer met twee benen op de grond. Komende vrijdag speelde Vredeburg 2 z'n eerste duel in de bondscompetitie. Het zestal krijgt de buren van Castricum 3 op bezoek.

6 oktober 2018

Pouw aan top
Op vrijdag 5 oktober speelden de schakers van SV Vredeburg de derde ronde van de interne competitie.
Gijs Pouw zorgde voor een mooie stunt door via een knappe overwinning op de sterke Samer Alrayes door te vliegen naar de top van de ranglijst. Hij heeft daar gezelschap van Harold Ebels die eveneens drie uit drie scoort. Ebels won van Marcel Wester die zich weliswaar als een leeuw verdedigde, maar na kwaliteitsverlies langzaam werd gekraakt. Luc Janssen maakte zijn faam als titelfavoriet waar: met een uitgekiende strategie beroofde hij Ed Stolp van een tweetal pionnen en maakte daarmee het verschil. De partij tussen Bert van Diermen en Hans de Goede boeide door een adembenemend eindspel. Doordat De Goede zijn vingers brandde aan een vergiftigde pion ontstonden er voor Van Diermen – die eigenlijk al op zijn rug lag – prachtige tegenkansen. Van Diermen veroverde inderdaad een toren, maar miste op enig moment toch de beste voortzetting, waarna De Goede via dameruil alsnog zijn materiële voorsprong kon doen gelden. Barry Blekemolen speelde een sterke partij tegen Yvonne Schol. Stukwinst in het middenspel was doorslaggevend. De partij van Jaap Limmen en Theo Al leek op remise af te koersen, maar niets was minder waar: Limmen plaatste een toren op het verkeerde veld en via een zogenaamd 'familieschaak' kon Al de toren buit maken en het punt bijschrijven. De toppers Bob Stolp en Bert Hollander hielden elkaar in evenwicht. Stolp beschikte over meer speelruimte, maar Hollander hield de deur dicht: remise. Matthijs Hulsebos maakte zijn debuut bij Vredeburg met een vlotte zege op Adri Beentjes. Hidde Ebels toonde zich sterker dan Indriaas Booij: Ebels' aanval over de g-lijn was door de Heilooër niet meer te keren. De ladies fight tussen Olga Commandeur en Sandra Hollander eindigde in een duidelijke zege voor laatstgenoemde. Dick Aafjes was in zijn nopjes met een fraaie overwinning op Harry Levering. Bij een ingewikkelde slagenwisseling in het middenspel had Aafjes dieper gerekend en het nodige 'hout' veroverd. Robin Rommel gaf er blijk van over een uitstekende eindspeltechniek te beschikken: het toreneindspel tegen Tars Wanders, met aan beide zijden vier pionnen, wist Rommel met minutieuze zetjes in zijn voordeel te beslechten. Komende vrijdag speelt het eerste achttal van Vredeburg het tweede duel in de bondscompetitie: het sterke Excelsior Heemskerk komt op bezoek.

29 september 2018

Puike prestatie Vredeburg
Met de traditionele massakamp tegen SV Oppositie in Heiloo op dinsdag, een bondsduel voor Vredeburg 1 in Bergen op donderdag en een interne competitieronde op vrijdag beleefden de schakers van SV Vredeburg een drukke week.
De massakamp eindigde net als de vorige editie in een mooie overwinning van SV Vredeburg. De eindscore van 7-4 was duidelijk genoeg. Onder meer Ed Stolp, Hidde en Harold Ebels, Barry Blekemolen, Remi Aafjes en Gertjan Hafkamp wonnen hun partij. Ook de remise van kopman Luc Janssen tegen de sterkste Heilooër was van waarde. Met de Limmer overwinning zijn de verhoudingen die er jaren lang waren in het voordeel van SV Oppositie zo langzamerhand gekanteld: Vredeburg wordt – door de ontwikkeling van enkele jongere spelers en door de komst van een sterke nieuweling – ieder jaar nog sterker, terwijl SV Oppositie juist moeite heeft het niveau vast te houden. Het eerste bondsduel van Vredeburg 1 dat met twee invallers aantrad bij het sterker veronderstelde Bergen 1, eindigde verrassend in 4-4. De puike prestatie werd tot stand gebracht door zeges van Niels Hageman, Ed Stolp en Sandra Hollander, remises van Luc Janssen en Bob Stolp en nederlagen van Bert Hollander, Tars Wanders en Barry Blekemolen. Het eerste matchpunt voor Vredeburg in de tweede klasse C is een feit. In de interne competitie waren de ogen gericht op het topduel tussen nieuwkomer en ratingfavoriet Luc Janssen en clubkampioen Bert Hollander. Janssen had in een lange en spannende partij het overwicht en leek een winnende aanval over de g-lijn te kunnen ontwikkelen, maar kon toch niet voorkomen dat Hollander ontsnapte met remise door eeuwig schaak. Jeroen Tebbens speelde uitstekend tegen Marlies Sturk, maar de pionwinst op de damevleugel was niet genoeg voor de zege. Tebbens moest met een flinke achterstand qua bedenktijd instemmen met remise. Harold Ebels won van Remi Aafjes, maar dat was bepaald niet zonder geluk. Aafjes had de partij met een stuk tegen twee pionnen in handen, maar gleed over een bananenschil met een direct verliezende paardzet. Adri Beentjes verzuimde in het vroege middenspel de bewaking van de onderste rij goed te organiseren. Wham bam: Dc8 mat! Dat was de reactie van de oplettende Barry Blekemolen. Robin Rommel speelde veel te gehaast tegen de sterke nieuwkomer Samer Alrayes: zijn koning werd het open veld in gejaagd en vervolgens vakkundig mat gezet. Een andere vakkundige matvoering was te zien op het bord van Theo Al, alwaar hij de koning van Nico Pepping met twee dames het leven ontnam. Gijs Pouw is het schaakseizoen goed begonnen: na de zege op Jan Brantjes in de eerste ronde was Jan Levering het volgende slachtoffer. Pouw smeerde zijn opponent een dubbelpion aan op de f-lijn en maakte van de verkregen ruimte gebruik voor een winnende aanval. Ook Marcel Wester schoof met zijn tweede zege door naar de hoogste regionen van de ranglijst. Hij versloeg Indriaas Booij in een lange, ingewikkelde manoeuvreerpartij. Jaap Limmen had drie pionnen meer, daar waar Hans de Goede een stuk extra had. In het verre eindspel bleken de voordelen van gelijke waarde: remise. Jos Admiraal had één pion meer dan Tars Wanders, maar slaagde er niet in de zwarte koning winnend te belagen, omdat hij rekening moest houden met een scherpe dreiging van de zwarte dame. Remise was een logisch resultaat. Komende vrijdag staat ronde 3 van de interne competitie op het programma.

22 september 2018

  Topduels in ronde de eerste ronde!

Er wordt weer geschaakt bij SV Vredeburg
Na een lange zomerpauze hebben de schakers van SV Vredeburg een aanvang gemaakt met een nieuw schaakseizoen. Het 45e in de clubhistorie.
Maar eerst werden de prijswinnaars van afgelopen seizoen in het zonnetje gezet. De nieuwe clubkampioen Bert Hollander werd geflankeerd door Bob Stolp (zilver) en Hidde Ebels (brons). Bij de vrouwen eindigden Sandra Hollander, Yvonne Schol en Marlies Sturk als de nummers één, twee en drie (zie de Nieuws-pagina, red.). De indeling voor de eerste ronde was gebaseerd op rating, zodat er veel spannende partijen te zien waren. Nieuweling Luc Janssen – Limburger in Noord-Holland – maakte indruk door de sterke Bob Stolp op remise te houden. De partij tussen Bert Hollander en Ed Stolp eindigde eveneens in remise, net als de partijen tussen Niels Hageman en Hidde Ebels en tussen Robin Rommel en Barry Blekemolen. Met name voor Rommel had er meer in gezeten, maar na een ijzersterke opening liet hij Blekemolen weer opkrabbelen naar een gelijkwaardige stelling. Harold Ebels rekende een verwikkeling in het middenspel dieper door dan Jos Admiraal en won daarmee een stuk en de partij. Indriaas Booij debuteerde verdienstelijk met een zege op Theo Al. De uit Syrië afkomstige Samer Alrayes begon zijn Limmer schaakleven met een overwinning op Paul de Ruijter, die zijn rentree maakte bij SV Vredeburg. De partij tussen Sandra Hollander en Tars Wanders was lang en boeiend. Een in het middenspel opgehaalde pion bracht de witspeelster een voordeel dat in het eindspel netjes werd uitgebouwd naar een fraaie zege. Jan Levering speelde een puike partij tegen Dick Aafjes die wellicht iets te veel risico nam met een aanval in het middenspel. Levering verkreeg een stuk tegen twee pionnen en wist dat plusje tot het einde te bestendigen. De manier waarop hij in het eindspel met dame en loper de witte koningstelling belaagde, was van grote klasse. Yvonne Schol behaalde een punt tegen Harry Levering die een beetje te snel speelde en prompt een fout maakte en materiaal verloor. Remi Aafjes was uitstekend op dreef. Met gedurfd spel veroverde hij twee pionnen van Gertjan Hafkamp en schoof vervolgens uitgekiend naar de mataanval. Komende week is de schaakagenda goed gevuld: op dinsdag de traditionele massakamp tegen SV Oppositie – ditmaal in Heiloo – op donderdag de eerste bondswedstrijd van Vredeburg 1 in Bergen en op vrijdag de tweede ronde van de interne competitie.

1 juni 2018

Monsterscore voor Hing Ting Lai
Op vrijdag 1 juni sloten de schakers van SV Vredeburg het seizoen af met een simultaansessie door internationaal meester Hing Ting Lai.
Bij een simultaan speelt de simultaangever op alle borden met wit en speelt de eerste zet. Vervolgens dient de zwartspeler een tegenzet te doen op het moment dat de simultaangever weer aan het bord verschijnt. Deze antwoordt dan onmiddellijk, waarna de zwartspeler weer een rondje mag nadenken over zijn volgende zet enzovoorts. In een moordend tempo maakte de 21-jarige Noord-Hollands kampioen snelschaken Hing Ting Lai zijn rondjes langs de 23 borden, waar hij aan de overzijde een Limmer schaker trof. Lai is ook regerend Nederlands kampioen lightning chess, de discipline waarin spelers maar twee minuten bedenktijd per persoon hebben voor een hele partij, en etaleerde inderdaad een verbluffende snelheid. Lai is niet alleen snel, maar beschikt met een rating van 2444 elo-punten ook over grote schaakkracht. Al na een rondje of vijftien vielen de eerste slachtoffers, waaronder Ed van Duin, Gijs Pouw en Jaap Limmen. Chiel Pepping en Jos Admiraal behoorden tot degenen die het lang volhielden, maar bezweken onder de druk naarmate hun opponent steeds sneller weer bij het bord verscheen. Ook nieuwbakken clubkampioen Bert Hollander en oud-clubkampioen Koen Kramer werden genadeloos opgeknoopt door Lai. Tegen 22.00 uur was veelvoudig clubkampioen Bob Stolp de laatste die zijn koning moest omleggen. Onderweg waren er slechts twee Vredeburg-leden – Harold Ebels en Dick Aafjes – die Lai op remise wisten te houden. Ebels plaatste op de 23e zet, op het moment dat net de dames waren geruild en de angel uit de stelling was, een strategisch remise-aanbod dat met ogen op een wat verzwakte pionnenstructuur door Lai werd aangenomen. Tegen Aafjes koos Lai rond de veertigste zet voor remise door zetherhaling, omdat de zwartspeler via promotie van een pion een tweede dame dreigde te behalen. De eindscore van 22-1 voor Hing Ting Lai – een percentage van maar liefst 95,7 procent! – was ongekend. Eerdere simultaangevers bij SV Vredeburg – waaronder grootmeesters Dimitri Reinderman en Zhaoquin Peng – scoorden veelal rond de 90 procent. Lai was na het simultaan ook nog bereid om de schaaklustige Vredeburgers in diverse snelschaakpartijtjes andermaal op hun schaaktechnische tekortkomingen te wijzen. Geconcludeerd kan worden dat Hing Ting Lai een uitstekend toekomstperspectief heeft als schaker. Ook bleek maar eens te meer dat SV Vredeburg een bloeiende en gezellige vereniging is, waar de seizoenafsluiting met het simultaan is uitgegroeid tot een schaakevenement van formaat. Medio september treffen de schakers van SV Vredeburg elkaar weer voor de aanvang van een nieuw seizoen.
Bekijk alle info, foto's, partijen en uitslagen op de speciale Simultaan-pagina!

26 mei 2018

Tweede titel voor Hollander
Op vrijdag 25 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 28e en laatste ronde van de interne competitie. Eindelijk werd de eindstand bepaald.
Bert Hollander veroverde de titel in stijl: aan een half punt tegen Tars Wanders zou hij genoeg gehad hebben om het kampioenschap veilig te stellen, maar Hollander deed het voor niet minder dan een vol punt. Met een prachtig loperoffer werd de dame van Wanders weggelokt, waarna kwaliteitswinst op de andere vleugel een feit was. Na zijn eerdere kampioenschap in 2015 mag Hollander zich nu voor de tweede maal de beste schaker van Limmen noemen. Bob Stolp veroverde het zilver. In een hoogstaande partij tegen Harold Ebels bleef hij steken op remise. In de slotstelling had Ebels zelfs een plusje, maar onvoldoende voor een – riskante – winstpoging. Harold Ebels eindigt op de vijfde plaats. Zijn zoon Hidde Ebels kwam als bronzen-medaillewinnaar uit de bus. Ebels versloeg Barry Blekemolen met behulp van twee ijzersterke loperlijnen, geholpen door een toren op de open g-lijn, waardoor de bewegingsruimte voor de zwarte koning slim werd gereduceerd. Ed Stolp legde beslag op de vierde plaats. Tegen zijn zorgvuldige aanvalsspel was Dick Aafjes niet opgewassen. Gertjan Hafkamp verloor verrassend van Remi Aafjes die na een tussenschaakje, ondanks eerder stukverlies, plotseling een dodelijk aanval kon opzetten. Hafkamp finisht niettemin als nummer zes. De partij tussen Luc de By en Bert van Diermen was zeer onderhoudend: in het eindspel wisselden de kansen voortdurend. Maar met de uiteindelijke remise konden beiden vrede hebben. Jeroen van Vliet en Ed van Duin speelden de langste partij van de avond. Vooral Van Vliet benutte zijn bedenktijd ruimschoots... maar niet ten onrechte: in het eindspel hield hij een toren extra over en kon daarmee de matvoering voltooien. Yvonne Schol beschikte over een ver opgerukte vrijpion waarmee Hans de Goede onvoldoende raad wist. Met de overwinning finisht Schol op een verdienstelijke score van 54 procent. Chiel en Nico Pepping kruisten de degens voor een fijne editie van de broedertwist. In het eindspel was het Chiel – de jongste van de twee – die het punt naar zich toehaalde. Jaap Limmen en Robin Rommel toverden een spectaculaire partij op het bord. Het was Rommel die in het eindspel de wakkerste was en de zege binnensleepte. Gijs Pouw beëindigde het schaakseizoen met een keurige zege op Jan Brantjes. Met het veroveren van een pionnetje in het middenspel ontstond het voordeel voor Pouw. Jan Levering, tenslotte, won van Marlies Sturk. Komende vrijdag volgt de seizoensafsluiting. Topspeler Hing Ting Lai – de kersverse snelschaakkampioen van Noord-Holland – neemt het in een simultaansessie op tegen alle leden van SV Vredeburg. Dat belooft een enerverende schaakavond!

19 mei 2018

Sluwe Stolp speelt 'stikmat'
Op vrijdag 18 mei speelden de schakers van SV Vredeburg de 27e en één-na-laatste ronde van het schaakseizoen. Er waren nauwelijks verrassende uitslagen te noteren.
Koploper Bert Hollander moest alle zeilen bijzetten om een gevaarlijke aanval van Barry Blekemolen af te weren: rond de zestiende, zeventiende zet dreigde de witte koning te vallen, maar toen Blekemolen de gevaarlijkste voortzetting miste, draaide Hollander de rollen om en won alsnog afgetekend. In de laatste ronde heeft Hollander aan een remise genoeg om het clubkampioenschap binnen te halen. Veel schaakpartijen eindigen met een matzet, maar zelden gaat het daarbij om een zogenaamd "stikmat", een variant waarbij de koning volledig omringd worden door – eigen – stukken en vervolgens door een paard wordt mat gezet. Sluwe Bob Stolp toonde zijn brille door zo’n stikmat te spelen. Hidde Ebels was het slachtoffer van het hoogstandje. Harold Ebels zag zich geconfronteerd met de Franse verdediging van Dick Aafjes. De openingsfase bracht Ebels noch Aafjes voordeel. Dat voordeel ontstond voor Ebels wel in het middenspel, toen Aafjes, na een ongelukkige torenzet, een dubbele aanval te verwerken kreeg en een volle toren inleverde. De partij tussen Gijs Pouw en Marc Voorwalt eindigde in remise en kende een intrigerende slotstelling met aan beide zijden een koning en een toren en drie, respectievelijk vier, pionnen. Het leek alsof Pouw er met een pion minder juist verstandig aan gedaan had te kiezen voor het halfje, maar nadere analyse leerde dat hij door de meer actieve toren en de meer centraal geposteerde koning bij een vervolg waarschijnlijk had gewonnen. Adri Beentjes en Yvonne Schol maakten er ook een spannende en lange partij van. Beentjes won een pion in het middenspel en leek op de overwinning af te gaan, maar Schol was in het eindspel de scherpere en haalde het punt alsnog naar zich toe. Tars Wanders won rond de dertigste zet een paard van Hans de Goede. Dat was meer dan de zwarte stelling kon verdragen. Jan Levering speelde een onberispelijke partij tegen Jan Brantjes en won met een fraaie mataanval. Als Jaap Limmen in vorm is dan is hij voor veel tegenstanders niet te kloppen. Zo ook voor Marlies Sturk. Zij hield lang gelijke tred, maar kwam positioneel dusdanig in de problemen dat er geen houden meer aan was. Ed Stolp toonde zich beduidend sterker dan Gertjan Hafkamp. Met pionwinst op de damevleugel maakte Stolp de weg vrij om z’n eigen b-pion winnend naar de overzijde te loodsen. Komende vrijdag staat de laatste ronde van de interne competitie op het programma. Bert Hollander en Bob Stolp gaan voor goud of zilver. De strijd om het brons is zeker zo spannend, met in de personen van Harold en Hidde Ebels, Ed Stolp en Gertjan Hafkamp maar liefst vier kandidaten die deze plek nog kunnen bemachtigen. Op 1 juni wordt het seizoen afgesloten met een simultaansessie tegen de kersverse Noordhollandse kampioen snelschaken Hing Ting Lai.

21 april 2018

Nek-aan-nek-race naar schaaktitel
Op vrijdag 20 april speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 26 van de interne competitie. De strijd om het kampioenschap zorgt al wekenlang voor veel spanning.
Koploper Bert Hollander heeft een minieme voorsprong op zijn naaste belager Bob Stolp. Andere achtervolgers – Hidde Ebels, Gertjan Hafkamp – staan inmiddels op onoverbrugbare afstand, maar Hollander en Stolp geven elkaar geen duimbreed toe. Ook in deze ronde wisten beiden hun partij te winnen. Bert Hollander versloeg Hidde Ebels met een fraai torenoffer, gevolgd door een aanval over de g-lijn. Hollander was trouwens de enige speler die met zwart tot winst kwam. Bob Stolp rekende dieper dan Tars Wanders en maakte handig gebruik van de ongelukkige positie van de zwarte koning. Met enkele krachtzetten – b4, gevolgd door Da4 – werd het matnet geweven. Gertjan Hafkamp won in een Siciliaanse partij snel een kwaliteit van Harold Ebels. Hafkamp maakte in het vervolg geen fouten en kon op de 37e zet het punt bijschrijven. Jan Brantjes boekte een keurige zege op Jeroen van Vliet die lange tijd over de betere stelling leek te beschikken, maar in het eindspel ongelukkig manoeuvreerde. Yvonne Schol was in haar nopjes met een nette overwinning op de niet te onderschatten Gijs Pouw. Ed Stolp toonde weer eens zijn klasse: met subtiel, positioneel spel wist hij de ogenschijnlijk gelijkwaardige stelling tegen Sandra Hollander uit te schuiven naar glad gewonnen pionneneindspel. Jos Admiraal wist na een reeks van remises weer eens een vol punt te scoren. Hans de Goede verleende onvrijwillig zijn medewerking door al in de opening een stuk in te leveren voor een pion. Jaap Limmen deed alles goed tegen Dick Aafjes en bouwde een winststelling met een gevaarlijke pluspion, totdat Aafjes met een laatste schwindel nog iets probeerde. Prompt tastte Limmen mis en liet zich alsnog de kaas van het brood eten. Iets soortgelijks overkwam Adri Beentjes. Ook hij speelde een uitstekende partij en creëerde een eindspel met twee pionnen meer dan Harry Levering. Maar Beentjes bewoog ongelukkig met de koning die klem kwam te staan en Levering was er als de kippen bij om het mat te geven. De langste partij van de avond was die tussen Barry Blekemolen en Remi Aafjes, waarin Blekemolen het punt scoorde. Stukwinst in het eindspel was genoeg. Luc de By versloeg Nico Pepping en Theo Al toonde goede vorm met een zwaarbevochten overwinning op Marcel Wester. Vanwege Koningsdag en Dodenherdenking wordt er komende vrijdagen niet geschaakt. Op 11 mei wacht het jaarlijkse rapidtoernooi. Daarna volgen de slotronden van de interne competitie en op 1 juni het afsluitende simultaan, waarover binnenkort meer bekend gemaakt zal worden.

14 april 2018

  Het betere betonschaakwerk duurde tot na
  middernacht bij Barry en Jos (Foto: Robin)

"Dreamteam" droogt dames af
Op donderdag 12 april speelde Vredeburg 3 de laatste bondswedstrijd van het schaakseizoen bij Het Spaarne 4. Een dag later nam Vredeburg 4 – het zelfbenoemde dreamteam – het op tegen Opening'64 4 in Sint Pancras. Op dezelfde avond speelden de overige schakers ronde 25 van de interne competitie.
Vredeburg 3 kende, na het kampioenschap van vorig seizoen, een lastig schaakjaar in de vierde klasse E. Ook het laatste duel leverde een nederlaag op. Het Spaarne 4 – de kampioen – was met 3½-½ duidelijk sterker. Jaap Limmen, Yvonne Schol en teamcaptain Adri Beentjes verloren. Bert van Diermen tekende voor het halfje. Vredeburg 3 eindigt met 3 matchpunten en 7 bordpunten uit zes duels op de laatste plaats. Vredeburg 4 daarentegen kende een goed seizoen en streed lang mee om de titel in de vierde klasse H. Het laatste duel, uit bij het damesviertal van Opening '64 4, leverde een afgetekende zege op: 3,5-0,5 Harry Levering, Marlies Sturk en Ed van Duin boekten een overwinning. Jan Brantjes gunde zijn tegenstandster nog een half puntje. Vredeburg 4 finisht met 8 matchpunten en 14,5 bordpunten uit zes duels zeer verdienstelijk op de tweede plaats. Teamcaptain Jan Brantjes was met 3,5 punten uit vier duels de topscorer. In de interne competitie zette Bert Hollander een grote stap richting het kampioenschap. Hij won het lastige duel tegen Gertjan Hafkamp en loopt uit op zijn afwezige concurrent Bob Stolp. Hollander had twee paarden voor een toren en moest lang manoeuvreren om de vis op het droge te krijgen, maar uiteindelijk kon hij dan winnend een familieschaak geven. Het duel tussen Tars Wanders en Harold Ebels was spannend: pas in het diepe eindspel veroverde Ebels een cruciale pion en wist, na dameruil, het voordeel uit te bouwen tot een vol punt. Barry Blekemolen en Jos Admiraal gaven elkaar geen duimbreed toe en deelden het punt na dertig zetten betonschaak. Robin Rommel probeerde Ed Stolp met een sluw remisevoorstel nog over te halen tot een puntendeling, maar Stolp bedankte beleefd. Hij had goed gezien dat zijn pluspion tot winst zou leiden. Nico Pepping vloerde Jan de Graaf met een voortreffelijke mataanval. Met dame en paard werd de niet-gerokeerde zwarte koning klem gezet. Jan Levering – rustig en bedachtzaam schuivend als altijd – toonde zich in een lange en spannende partij sterker dan Yvonne Schol. De uitspraak van Schol dat ze eigenlijk een hekel heeft aan schaken en niet weet of ze er nog mee doorgaat, moet met een korreltje zout genomen worden. Waarschijnlijk meldt de verwoed schaakspeelster zich vrijdag weer: nieuwe ronde, nieuwe kansen! Jaap Limmen was vlot klaar met Marc Voorwalt. Een dodelijke penning zorgde voor stukwinst. Het beladen affiche tussen Remi Aafjes en zijn vader Dick eindigde in een klinkende zege voor de zoon die door deze winstpartij bovendien zijn oude heer passeert op de ranglijst. Komende vrijdag wacht ronde 26 van de interne competitie.

7 april 2018

Fraai slotakkoord SV Vredeburg
Op vrijdag 6 april speelde het eerste team van Vredeburg de laatste bondswedstrijd van het schaakseizoen. Koedijk 1 kwam naar Limmen. Ook ronde 24 van de interne competitie stond op het programma. Enkele dagen eerder speelde Vredeburg 2 het laatste bondsduel bij HWP 5 in Haarlem.
Al vóór aanvang van het duel tegen Koedijk wist Vredeburg 1 dat het zou eindigen op de voorlaatste plaats in de tweede klasse B, waarmee degradatie een feit is. Niettemin rechtten de Limmers de rug en trakteerden middenmoter Koedijk op een nederlaag. Sandra Hollander, Ed Stolp en invaller Tars Wanders zorgden voor een vol punt. Met name de winst van Sandra Hollander was fraai: na een bekeken dameruil creëerde ze een vrije a-pion waar de zwarte koning niet meer bij kon komen. Bob Stolp, Bert Hollander, Harold Ebels en Jos Admiraal waren goed voor remise. Alleen invaller Gertjan Hafkamp moest een nul incasseren. De 5-3 zege betekent een fraai slotakkoord bij een moeizaam seizoen. Vredeburg 2 maakte nog kans op de titel in de derde klasse E, maar dan mocht niet verloren worden van titelfavoriet HWP 5. Maar die lat lag te hoog: met 4,5-1,5 delfde het zestal het onderspit en eindigt op een zeer verdienstelijke tweede plaats. Barry Blekemolen tekende voor een mooie overwinning, terwijl Remi Aafjes een halfje scoorde. Gertjan Hafkamp, Dick Aafjes, Tars Wanders en Robin Rommel verloren. In de interne competitie speelde Jaap Limmen een puike partij tegen Barry Blekemolen... tot een oude kwaal hem nekte: een te snel gespeelde zet. Stukverlies voor Limmen en een gestolen punt voor Blekemolen waren het gevolg. Theo Al was lekker op dreef. Zijn aanval met dame, paard en loper op f2 was voor tegenstander Luc de By niet meer te houden. Ook Yvonne Schol verkeerde in goede doen. Al in de partij-opening werd Jan Brantjes achteruit geduwd en langzaam maar zeker schoof Schol het voordeel uit naar een keurige zege. Ed van Duin leek met het veroveren van enkele pluspionnen in het middenspel te gaan winnen van Nico Pepping, maar toen hij in het eindspel begon te schutteren en een stuk verloor, liep het toch anders en kon Pepping een punt bijschrijven. Remi Aafjes en Hidde Ebels speelden een lange partij, waarin Ebels aan het langste eind trok. Met pionwinst, gevolgd door een fraaie koningsaanval over de onderste rij maakte hij het verschil. Door een aftrekaanval kraakte Gijs Pouw op fraaie wijze de koningstelling van Bert van Diermen. Komende week spelen Vredeburg 3 en 4, respectievelijk op donderdag in Haarlem bij Het Spaarne 4 en op vrijdag in Sint Pancras bij Opening'64 3, ook hun laatste bondswedstrijd van het seizoen.

24 maart 2018

Vredeburg 3 hard onderuit
Op vrijdag 23 maart speelde Vredeburg 3 een bondswedstrijd tegen Het Paard van Ree 2. Op dezelfde avond stond ronde 23 van de interne competitie op het programma, met onder meer het duel tussen koploper Bob Stolp en zijn directe achtervolger Bert Hollander. Vredeburg 3 kent een moeizaam seizoen in de vierde klasse E. Eerder was 2-2 gespeeld bij het Paard van Ree 2 en dus waren er enige verwachtingen bij het thuisduel. Maar het mocht niet zo zijn... Marlies Sturk verloor vlot. Ook de kersverse pensionado Adri Beentjes moest vlot de koning omleggen. Erger was dat Jaap Limmen een gewonnen stelling uit de vingers liet glippen en dat Yvonne Schol in een enigszins onduidelijke stelling pardoes een dame weggaf. De 0-4 eindscore betekent dat Vredeburg 3 terecht komt op de laatste plaats van de ranglijst. In de interne competitie waren alle ogen gericht op het topduel Bert Hollander-Bob Stolp. Hollander vocht voor zijn laatste kans om Stolp te achterhalen en slaagde perfect in zijn opzet. Met een knallende torenzet profiteerde hij van het feit dat de zwarte koning verzuimd had onderdeel te zijn van een rokade: Stolp moest een paard geven om de mataanval te keren en kwam met de koning in het open veld terecht. Met zorgvuldige manoeuvres creëerde Hollander het matnet en maakt aldus de laatste vijf ronden van de competitie tot een superspannend affiche. Ed Stolp en Hidde Ebels kwamen in een lange en spannende partij niet verder dan remise, net als Dick Aafjes en Jos Admiraal. Stolp had lange tijd de betere stelling en sloeg beleefd een remiseaanbod af, maar toen Ebels in de tijdnoodfase losbrak met een fraai loperoffer moest Stolp nog op zijn tellen passen. Ook Robin Rommel en Gertjan Hafkamp speelden remise. Dat was bepaald niet logisch: Rommel stond volkomen gewonnen, maar de aftredend politicus vergat de promotiepion door te duwen en liet Hafkamp zodoende in leven. Harold Ebels had goed gezien dat de zwartveldige loper van Hans de Goede na de pionzet b4 geen velden meer had. De Goede vocht met een loper minder nog 25 zetten tegen de bierkaai alvorens zich neer te leggen bij het onvermijdelijke. Barry Blekemolen stal het punt van Marc Voorwalt. Zo mag het wel genoemd worden, want Voorwalt speelde prima en bouwde een winnende stelling. Het wegblunderen van een loper in het diepe eindspel maakte alles anders. Ed van Duin grapte na zijn prima overwinning tegen Luc de By dat de winst logisch was omdat hij de hele week schaaktheorie geoefend had... Inderdaad: met een doordachte dame-uitval naar de zevende rij speelde Van Duin ‘volgens het boekje’. Harry Levering had geen moeite met Nico Pepping. Reeds bij het eerste inspectierondje constateerde schrijver dezes dat Levering al een stuk voorsprong had, zonder enige compensatie voor Pepping. Bert van Diermen en Jan Brantjes maakten er een spannende pot schaak van, waarin Van Diermen uiteindelijk aan het langste eind trok. Komende vrijdag – Goede Vrijdag – spelen de schakers van SV Vredeburg het traditionele paastoernooi!

17 maart 2018

  Vredeburg 2 & 4 aan de bak

Vredeburg 2 kan titel grijpen
Op vrijdag 16 maart ontving Vredeburg 2 concurrent Purmerend 6 voor een bondsduel. Even verderop speelde Vredeburg 4 tegen het getergde Anna Paulowna 2. De overige schakers van SV Vredeburg werkten ronde 22 van de interne competitie af.
Vredeburg 2, de trotse koploper van de derde klasse E, speelde tegen een directe concurrent uit de top drie, namelijk Purmerend 6. Teamcaptain Dick Aafjes liet zichzelf buiten de opstelling en sprak zijn vertrouwen uit in het zestal Robin Rommel, Gertjan Hafkamp, Tars Wanders, Hans de Goede, Remi Aafjes en Barry Blekemolen. Ook over wie met wit en met zwart zou spelen, had Aafjes goed nagedacht en de strategie betaalde zich uit: Rommel, Wanders, De Goede en Remi Aafjes tekenden voor een half punt. Hafkamp en Blekemolen, beiden spelend met de witte stukken, wisten te winnen, waardoor het resultaat op 4-2 werd vastgeklikt! Met name de overwinning van Hafkamp mocht er zijn: hij investeerde enkele pionnen om via de verkregen open lijnen een riskante, maar uiteindelijk succesvolle aanval op de vijandelijke koning te ondernemen. Vredeburg 2 behoudt de koppositie en heeft het behalen van de titel in eigen hand. In het laatste duel op 3 april bij HWP 5 in Haarlem mag niet verloren worden. Dat klinkt eenvoudiger dan het is: HWP 5 is op ratingpunten veel sterker en won al diverse duels op verpletterende wijze met 6-0. Maar hoe dan ook, Vredeburg 2 heeft een fantastisch seizoen met in ieder geval al twaalf matchpunten en 25,5 bordpunten uit zes duels. Vredeburg 4 won onlangs met enkele sterke invallers uit bij Anna Paulowna 2 met 4-0. Dat heeft gestoken! Nu kwam Anna Paulowna 2 met een tweetal zeer sterke invallers uit het eerste team naar Limmen... en het laat zich raden: Vredeburg 4 kreeg op zijn beurt met 4-0 klop en de getergde tegenstanders vertrokken triomfantelijk weer naar de Kop van Noord-Holland. Harry Levering, Jeroen van Vliet, Ed van Duin en Marcel Wester waren de slachtoffers van de wraakoefening. Daarbij dient te worden aangetekend dat Wester de tegenstander hielp door in een vlaag van schaakblindheid een stuk weg te geven: hij noteerde nota bene een paardzet, maar speelde toch de loper... tja! Levering, Van Vliet en Van Duin spartelden langer, maar waren toch ook niet opgewassen tegen het ratinggeweld aan de overzijde. In de interne competitie boekte Bert Hollander een keurige zege op Dick Aafjes. Hidde Ebels versloeg Jos Admiraal in een adembenemende partij: lang ging het gelijk op, maar in het eindspel wist Ebels, na een ruil van torens, met de andere toren achter de zwarte pionnen te komen en kon hij met pionwinst het verschil maken. Omdat Admiraal zich nog met hand en tand verzette, duurde het tot na middernacht eer Ebels de vis op het droge had. Chiel Pepping onderbrak zijn goede reeks van de laatste weken met een uitglijder tegen Theo Al. Uiteraard typeerde Al het resultaat anders, namelijk als een keurige overwinning. Jan de Graaf kwam in een glad verloren eindspel terecht tegen Gijs Pouw. Maar de schaakwonderen zijn blijkbaar de wereld nog niet uit: met een stuk en een pion minder wist De Graaf – uiteraard met onvrijwillige medewerking van de blunderende Pouw – toch het punt te scoren. Harold Ebels en Ed Stolp speelden een duel waarin binnen tien zetten de dames waren geruild en waarin de remise zich dus vroeg aftekende. Het paar Marlies Sturk en Bert van Diermen ging vrolijk huiswaarts: beiden hadden een fraai zege geboekt. Sturk ten koste van Jan Brantjes en Van Diermen ten koste van Nico Pepping. Jeroen Tebbens en Jan Levering hielden elkaar in evenwicht en besloten rond de dertigste zet dat het mooi was geweest en deelden het punt. Volgende week vrijdag ontvangt Vredeburg 3 Het Paard van Ree 2 voor een bondsduel en wacht ronde 23 van de interne competitie.

3 maart 2018

  Driemaal een familiestrijd!

Wanders wervelt naar winst
Op vrijdag 2 maart speelden de schakers van SV Vredeburg ronde 21 van de interne competitie. Ditmaal met een familiestrijd op diverse borden.
Sandra Hollander nam het met de witte stukken op tegen haar broer Bert. Zorgvuldig metselde zij een muur rond haar koning, waartegen Bert Hollander zijn aanvalspogingen zag stranden. Meer dan remise zat er voor hem niet in. Even verderop speelde Hidde Ebels tegen zijn vader Harold. Ook hier eindigde de partij in remise. Maar dat was bepaald geen afgesproken werk. Na een onzorgvuldigheid in de opening dreigde senior een pion te verliezen. Hij verhoogde de inzet en gaf de dame voor een toren, een loper en de aanval. Hidde Ebels pareerde de aanval niet lekker en kwam in een gedrongen positie, waarin met de dame weinig uit te richten viel. De ideeën-armoede vertaalde zich in een goedgeplaatst remise-aanbod. De echtelieden Bert van Diermen en Marlies Sturk waren even niet vriendelijk voor elkaar. Van Diermen maakte twee pionnen buit in het middenspel en creëerde een glad gewonnen stelling, maar na een ernstige fout, was het plotseling vrouwlief die het punt veroverde. Dat was even slikken! Jos Admiraal en Tars Wanders speelden een zeer onderhoudende partij. Admiraal viel aan over de damevleugel met twee torens en de dame, maar Wanders nam na enkele slimme zetten de koningsvleugel in beslag. Daar wervelde hij met dame en toren naar een vernietigende koningsaanval. Plots stond Admiraal verloren. Barry Blekemolen had een eenvoudige avond. De verreisde Jeroen van Vliet verdedigde zich niet optimaal en werd vlot weg gecombineerd. Ook Robin Rommel had een makkelijke avond. Tegenstander Hans de Goede raakte met zijn dame verstrikt tussen de vijandige pionnen en na een sterke torenzet van Rommel bleek de witte dame helemaal geen velden meer te hebben. De glunderende Jaap Limmen velde Yvonne Schol met een briljante aftrekaanval, leidend tot damewinst. De partij tussen Chiel Pepping en Luc de By ging lang gelijk op. In het eindspel echter maakte De By een cruciale fout, waarna Pepping het verschil kon maken. Remi Aafjes toonde zich sterker dan Jan Brantjes. Na een goed opgebouwde opening won hij materiaal en werd Brantjes langzaam weg gedrukt. Dick Aafjes trof een messcherpe Gertjan Hafkamp tegenover zich. Hafkamp liet de goede aanvalszetten makkelijk uit zijn hand vloeien: geen wonder dat Aafjes aan het kortste eind trok. De partij tussen Marc Voorwalt en Adri Beentjes kende geen winnaar, terwijl Jeroen Tebbens een keurige zege boekte op Nico Pepping. Theo Al, tenslotte, zag op het indelingsoverzicht het onaangename begrip ‘oneven’ achter zijn naam staan. Op donderdag 8 maart speelt Vredeburg 1 een belangrijke bondswedstrijd bij De Wijker Toren 3. Op vrijdag 9 maart wordt er, vanwege Limmen Artistiek en Creatief, niet geschaakt.

24 februari 2018

  Hafkamp-Ebels was het meest
  fascinerend (Foto: Robin)

Schol buigt voor Rommel
Op vrijdag 23 februari speelden de schakers van SV Vredeburg de twintigste ronde van de interne competitie. Er ontsponnen zich enkele fascinerende schaakpartijen.
Theo Al miste wat wedstrijdritme en werd in de opening al op een achterstand gezet door Gijs Pouw. Binnen het half uur was het bekeken. Ook Harold Ebels boekte een vlotte overwinning. Jaap Limmen verdedigde zich in een Siciliaanse partij niet lekker en werd over de open g-lijn bij de keel gegrepen. Het duel Robin Rommel-Yvonne Schol was minder spannend dan vooraf gehoopt. Schol leverde namelijk in het vroege middenspel al een stuk in. Weliswaar kreeg zij hier nog twee pionnen voor terug, maar de geslepen Rommel had geen problemen om het verworven voordeel uit te bouwen naar een punt. Remi Aafjes ontfutselde Jos Admiraal knap een half punt. Het geslaagde recept voor de remise: geen gekke dingen doen en de boel dicht houden! Ook Jan Brantjes scoorde een halfje tegen een op papier sterkere tegenstander. Barry Blekemolen won in het middenspel nog wel een pionnetje, maar had niet gerekend op de slimme eeuwig-schaakvariant die Brantjes vond achter de witte koningsstelling. Chiel Pepping leverde een prima prestatie door te winnen van Bert van Diermen. De dubbele torens kregen op de b-lijn nog hulp van een paard. Daar was de zwarte koning niet tegen bestand. Gertjan Hafkamp en Hidde Ebels verzorgden het meest fascinerende duel van de avond. Hafkamp kwam in het middenspel met een gevaarlijke koningsaanval en boekte ook nog eens een enorme voorsprong op de klok. In de luttele minuten die hem nog restten, wist Ebels echter niet alleen de juiste verdediging te vinden, maar ook de route naar een glansrijke tegenaanval met cruciale winst van een loper als resultaat. Plots had Ebels nog maar één taak: à tempo schuiven en zorgen dat de vlag niet zou vallen. Ebels slaagde daarin met verve en rukt op naar de derde plaats van de ranglijst. Koploper Bob Stolp en achtervolger Bert Hollander staan overigens nog ver uit zicht. Beiden wonnen – wederom – hun partij. Stolp offerde op het klassieke veld f7 een loper voor een knallende aanval tegen Dick Aafjes. Stolp won het stuk terug met rente en haalde rond de dertigste zet de vis op het droge. Bert Hollander won al vlot een stuk van Hans de Goede en haalde het punt probleemloos binnen. Marc Voorwalt en Nico Pepping hielden elkaar in een strategische manoeuvreerpartij keurig in evenwicht.

17 februari 2018

  Vrijdag ging het bij team 3 wel mis (Foto: Bert)

De betere bondswedstrijden
Voor de schakers van SV Vredeburg waren het drukke dagen: Vredeburg 2, 3 en 4 speelden bondswedstrijden, terwijl ook ronde negentien van de interne competitie op het programma stond.
Op dinsdagavond 13 februari speelde Vredeburg 2 bij Het Witte Paard 8 in Haarlem. Het leverde een minieme zege op: 3,5-2,5. Tars Wanders, Dick en Remi Aafjes wonnen hun partij, terwijl Barry Blekemolen en invaller Marcel Wester tegen een nederlaag aan liepen. De remise van Gertjan Hafkamp – ja, zeker: een remise – hielp het zestal over de drempel. Vredeburg 2 behoudt – verrassend met een match-score van honderd procent – de koppositie in de derde klasse E. Daarbij dient te worden aangetekend dat tegen de twee sterkste tegenstanders – Purmerend 6 en Het Witte Paard 5 – nog niet is gespeeld. Vredeburg 3 speelde op donderdagavond het uitgestelde duel bij Het Paard van Ree 2 in Wijk aan Zee. De nederlagen van Yvonne Schol en Adri Beentjes werden uitgepoetst door overwinningen van Jaap Limmen en Marlies Sturk: 2-2 was derhalve de eindstand. Niet goed, maar ook niet slecht! Een dag later ontving Vredeburg 3 het sterke Assendelft 2. Deze keer ging het mis. Weliswaar scoorden Yvonne Schol en Jaap Limmen nog een halfje, maar door de verliespartijen van Marlies Sturk en Jan Levering resulteerde een 1-3 eindstand. Schol lukte het niet om een pluspion te verzilveren. Limmen kon, door secuur verdedigen van zijn opponent, niets uitrichten met een kwaliteit. Sturk en Levering gingen zoals dat heet "strijdend ten onder". Vredeburg 3 bevindt zich in de middenmoot van de vierde klasse E. Beter gaat het met Vredeburg 4. Met twee sterke invallers, Hidde Ebels en Dick Aafjes, reisden de vaste krachten Jan Brantjes en Marcel Wester naar Warmenhuizen om het aldaar op te nemen tegen Warmenhuizen 2. Een afgetekende 4-0 zege was het resultaat. Ebels en Aafjes brachten het ratingverschil met hun tegenstanders keurig tot uiting. Brantjes joeg de vijandelijke koning zo’n beetje over het hele bord! Ook de knappe mataanval van Wester mocht er zijn. Vredeburg 4 grijpt de koppositie in de vierde klasse H en heeft de kampioenskansen in eigen hand.
In de interne competitie versloeg koploper Bob Stolp zijn tegenstandster Sandra Hollander. Een open g-lijn met twee sterke vijandelijke torens werd Sandra Hollander fataal. Het andere duel Stolp-Hollander eindige in remise. Ed Stolp hield namelijk de deur gesloten tegen de aanvalspoging van Bert Hollander. Met het oog op de tegendreiging nam Hollander ook weer niet te veel risico en besloten de twee te kiezen voor het halve ei... in plaats van de spreekwoordelijke ‘lege dop’. Het duel tussen Harold Ebels en Jos Admiraal was lang en meeslepend. Ebels pakte een voordeeltje in de opening door Admiraal een lelijke dubbelpion aan te smeren, maar moest vervolgens behoedzaam schuiven om het voordeel uit te bouwen. Ondertussen loerde Admiraal sluw op een tegenkans. Op de tachtigste zet wist Ebels dan eindelijk een pion te promoveren en was het pleit in zijn voordeel beslecht. Luc de By wist heel knap een stelling met een pionnetje minder remise te houden tegen Jeroen van Vliet. Ook de partij tussen Nico Pepping en Gijs Pouw verzandde in een remisestelling. Bert van Diermen zorgde voor een mooie verrassing door de sterker veronderstelde Jeroen Tebbens in een lange partij naar huis te spelen. En hoe is het mogelijk? Voor de tweede keer in één week speelde Gertjan Hafkamp remise! Dat was overigens vooral de verdienste van tegenstander Hans de Goede die een eindspel van koning en pion tegen koning en toren kundig remise hield. Zwart moest namelijk de toren geven om promotie van de pion te voorkomen. Barry Blekemolen verloor van Tars Wanders. Blekemolen blunderde een paard weg en zakt door de nederlaag naar een voor zijn doen uiterst bedenkelijk niveau op de ranglijst. Komende vrijdag wacht ronde twintig van de interne competitie.

10 februari 2018

  Ouderwets volle bak in Vredeburg (Foto: Marlies)

Puike prestatie Vredeburg
Op vrijdag 9 februari speelde het eerste team van SV Vredeburg een bondswedstrijd tegen koploper De Pion uit Wormerveer. De overige schakers speelden ronde achttien van de interne competitie.
Vredeburg 1 heeft het na het kampioenschap van vorig seizoen lastig in de tweede klasse en bevindt zich op de voorlaatste plaats van de ranglijst. Op voorhand leek het duel tegen titelfavoriet De Pion 1 een moeizame aangelegenheid. Toch liep het anders. Hidde Ebels tekende op bord zeven voor een vlotte remise. Zijn vader Harold Ebels delfde in een Siciliaanse partij op bord vier het onderspit tegen zijn sterke tegenstander. Pionverlies op de 23e zet was het begin van het einde. Ook Sandra Hollander, gezeten aan het derde bord, moest een nederlaag incasseren. Zij verloor een stuk in het vroege middenspel. Kopman Bob Stolp toonde andermaal zijn kracht door in een tamelijk gesloten stelling een keurige remise af te dwingen tegen de sterkste man van De Pion. Bert Hollander leek op het tweede bord onderuit te gaan na pionverlies in het middenspel, maar zijn tegenstander tastte mis in het eindspel: hij speelde niet een voor de hand liggende zeer sterke torenzet, maar leverde knullig een loper in. Hollander nam het kleinood dankbaar in ontvangst en schoof alsnog naar winst. Niels Hageman ging op bord zes in hevige tijdnood onderuit toen zijn tegenstander met Lh3 een geweldige, onmiddellijk winnende zet produceerde. Met een tussenstand van 2-4 zag het er somber uit voor SV Vredeburg, maar wonder boven wonder wisten Jos Admiraal en Ed Stolp op bord zes en acht licht voordelige stellingen uitstekend uit te bouwen naar een vol punt. Admiraal won de vijandelijke g-pion en ruilde zorgvuldig af, waarna het verschil steeds zwaarder telde. Stolp wist zijn vrije a-pion winnend naar de overzijde te loodsen. Met de 4-4 kan Vredeburg terugkijken op een puike prestatie. De Pion zal de "platte kar" nog minimaal één ronde in de schuur moeten laten staan. In de interne competitie handhaafde Hans de Goede zijn positie in de top tien van de ranglijst via een solide zege op Jaap Limmen. Yvonne Schol was een beetje boos op zichzelf. Doordat zij haar eigen dame klem zette, hielp ze opponent Dick Aafjes in het zadel. Aafjes wist wel raad met het positionele voordeel en wikkelde keurig af naar winst. Marcel Wester glimlachte van oor tot oor. Na een aantal weken met moeizame partijen, boekte hij eindelijk weer een winstpartij. En nog een mooie partij ook. Nico Pepping was het slachtoffer van de dadendrang van Wester. Adri Beentjes probeerde het nog met een goedgeplaatst remisevoorstel, maar tegenstander Gertjan Hafkamp gaf het duidelijk aan: "ik speel nooit remise". En inderdaad: Hafkamp speelde geconcentreerd door en kraakte Beentjes in het eindspel. Remi Aafjes toonde zich in een lange spannende partij sterker dan Marlies Sturk. Ed van Duin boekte een keurige zege op Bert van Diermen die langzaam naar de onderkant van de ranglijst afzakt. Jan Levering won van Gijs Pouw, terwijl zijn broer Harry verloor van Marc Voorwalt. Komende week zijn er bondswedstrijden voor Vredeburg 2 (uit bij Het Witte Paard 8 in Haarlem), Vredeburg 3 (uit bij het Paard van Ree 2 in Wijk aan Zee en thuis tegen Assendelft 2) en Vredeburg 4 (uit bij Warmenhuizen 2).

3 februari 2018

Punten pakken in Anna Paulowna
Op vrijdag 2 februari speelde Vredeburg 4 een bondswedstrijd bij Anna Paulowna 2. De overige schakers speelden ronde zeventien van de interne competitie.
Teamleider Jan Brantjes kon niet beschikken over enkele vaste krachten van Vredeburg 4, het zogenaamde Dreamteam, en reisde met twee invallers naar Anna Paulowna. Aldaar wonnen Hidde Ebels, Jeroen van Vliet en Brantjes zelf hun partij. Bert van Diermen scoorde een nul, maar dat mocht niet deren. Met 3-1 werden keurig twee matchpunten in de tas gestopt. Vredeburg 4 blijft meedoen om het kampioenschap in de vierde klasse H. In de interne competitie rekende koploper Bob Stolp in een solide partij af met Hans de Goede. Stukwinst in het middenspel was voldoende. Bert Hollander bediende zich in zijn partij tegen Harold Ebels van het koningsgambiet en dat pakte goed uit. Ebels veronachtzaamde de verdediging rondom de zwarte koning en Hollander scoorde met een loperoffer, gevolgd door een soepele koningsaanval, vlot het punt. Sandra Hollander nam de witte koningsstelling van Gertjan Hafkamp kundig onder vuur. Loper en dame werkten prima samen. Met mat in zicht besloot Hafkamp wijselijk de strijd te staken. Barry Blekemolen verslikte zich in het openingsspel van Dick Aafjes en verloor al vroeg een kwaliteit. Aafjes maakte in het vervolg geen fout en kon rond de veertigste zet het punt bijschrijven. De partij tussen Remi Aafjes en Marc Voorwalt was spannend en interessant. Het was Aafjes die aan het langste eind trok na het buitmaken van een toren in het middenspel. Jaap Limmen verkeerde ouderwets in bloedvorm: via een ingenieuze dubbele aanval veroverde hij een paard van Ed Stolp. In het glad gewonnen eindspel raakte Limmen echter een verkeerd stuk aan, waarna de beide sportievelingen zich schikten in remise. Jeroen Tebbens speelde iets te snel en liet zich verschalken door de geslepen Yvonne Schol. Gijs Pouw boekte een keurige zege op Luc de By. Het verschil ontstond door stukwinst in het vroege middenspel. Komende vrijdag ontvangt Vredeburg 1 de kampioensfavoriet De Pion 1 uit Wormerveer.

27 januari 2018

Klein drama bij Schaakvereniging Vredeburg
Vrijdag 25/01 speelde SV Vredeburg ronde 16. Het 1e viertal ontmoette thuis het flink sterkere Het Spaarne uit Haarlem en moest dan ook berusten in een 3-1 nederlaag. Alleen Adri Beentjes wist de eer te redden met een overwinning. In de interne competitie leek Jos Admiraal op een duidelijk winst af te stevenen met 3 pionnen meer tegen Gertjan Hafkamp. Hafkamp verdedigde zich met verve en kreeg na 3 uur spelen een onverwacht cadeau doordat Admiraal in lichte tijdnood een verradelijk tussenschaak miste en een volle toren verloor. Het schaakspel kan wreed zijn, hoewel Hafkamp een zeker patent lijkt te hebben om in verloren stand toch aan het langste eind te trekken.
Hans de Goede en Barry Blekemolen speelden een partij met over en weer vele gemiste kansen, maar in het schaken geldt wie de laatste fout maakt verliest en dat was Blekemolen, die hoofdschuddend zijn partij nog eens naspeelde. Marcel Wester vatte zijn verliespartij tegen Gijs Pouw bondig samen met de opmerking dat hij eigenlijk steeds achter de feiten aan liep. Jan Brantjes was zeer tevreden over zijn spel tegen de sterke Jeroen Tebbens. Gewoon rustig blijven en profiteren van de tijd. Zijn matzet was net 1 zet eerder dan die van Tebbens. Bert Hollander verstevigde zijn 2e plaats door een gedegen overwinning op Tars Wanders, zijn 2 pluspionnen werden met techniek verzilverd. Luc de By liet zien dat hij een hogere plaats verdient, met sterke zetten maakte hij Bert van Diermen machteloos.
Jos Admiraal

20 januari 2018

Geen biertje helpt niet
Terwijl de wereldtoppers elkaar bestrijden bij het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee stond bij SV Vredeburg, op vrijdag 19 januari, gewoon de vijftiende ronde van de interne competitie op het programma.
Koploper Bob Stolp bestendigde zijn leidende positie met een kordate overwinning op Hidde Ebels. Stolp maakte handig gebruik van de zwakte van veld f2 en veroverde de kwaliteit. Achtervolger Bert Hollander hield gelijke tred met Stolp via een zwaarbevochten overwinning op Jos Admiraal. Met twee torens viel Hollander aan over de a-lijn. Admiraal verdedigde zich met verve, maar uiteindelijk werd hij genekt door een overbelast stuk. Toen Adri Beentjes zag dat hij stond ingedeeld tegen top vijf-klant Harold Ebels besloot hij geen biertje te nemen, in de veronderstelling daardoor helderder te kunnen denken. Lange tijd leek de zelfkastijding te baten – althans Beentjes leed nog geen materiaalverlies – maar positioneel kwam Ebels toch steeds sterker te staan. Toen Ebels op de dertigste zet een paard won, was het gedaan met de witte stelling en permitteerde Beentjes zich – als troost – alsnog het biertje. Hans de Goede en Ed Stolp gaven elkaar in een positioneel gevecht geen duimbreed toe en kwamen remise overeen. Tars Wanders leed een schlemielige nederlaag tegen Gertjan Hafkamp. Na een prima partij was Wanders er nog slechts enkele zetten van verwijderd om zijn opponent mat te zetten... alles werd echter anders na een blunder, leidend tot direct verlies van de dame. Nieuwkomer Luc de By bouwde zijn stelling zorgvuldig op en won in het middenspel een pionnetje van Marcel Wester. Met de nodige precisie schoof De By het voordeeltje naar een fraaie winstpartij. De partij tussen Jeroen Tebbens en Jan de Graaf was een foutenfestival. Tebbens maakte de eerste fout door een toren weg te geven, maar De Graaf maakte de laatste fout... en dat leverde een nul op! De zoveelste editie van de broedertwist tussen Nico en Chiel Pepping werd deze keer gewonnen door de met wit spelende Nico. Met pionwinst in het middenspel bereikte hij voordeel om uiteindelijk in het diepe eindspel de zwarte koning op veld h8 in een matnet te drijven. Jan Levering hield het lang vol tegen de ijzersterke Niels Hageman, maar tegen middernacht etaleerde Hageman dan zijn schaakvermogen door in de beknelde witte stelling een stuk op te halen. Barry Blekemolen en Sandra Hollander maakten er een hoogstaande en spectaculaire partij van, waarbij opvallend was dat de beide koningen in het centrum bleven. Dankzij een goede eindspeltechniek wist Sandra Hollander het punt te scoren. Remi Aafjes werd opzij gezet door de ontketende Harry Levering: met goed spel bereikte de garagehouder al vlot een gewonnen stelling. Dick Aafjes was te sterk voor Gijs Pouw en Jan Brantjes versloeg Ed van Duin. Komende vrijdag wacht ronde zestien van de interne competitie. Ook speelt Vredeburg 3 een bondsduel. Thuis treedt men aan tegen Het Spaarne 4.

13 januari 2018

'Geniale fout' bezorgt Admiraal halfje
Op vrijdag 12 januari speelden de schakers van SV Vredeburg ronde veertien van de interne competitie. Na de weken van kersttoernooi en snelschaaktoernooi werd eindelijk weer gestreden om de competitiepunten.
Harold Ebels profiteerde van een onzorgvuldigheid van Gertjan Hafkamp die in het vroege middenspel de d-pion kwijt raakte. Ebels haalde de pion op, ruilde vervolgens stukken en buitte het pluspionnetje keurig uit. Niels Hageman speelde een uitstekende partij tegen Dick Aafjes. Met een fraaie opmars van een centrale pion werd de zwarte stelling gekraakt. Hoofdschuddend legde Aafjes de overbelaste koning om. Hans de Goede had weinig kans tegen de sterke Hidde Ebels. Al in de opening raakte De Goede in materiële zin achterop, om vervolgens strak te worden weggeschoven. Tars Wanders leek het onderspit te delven tegen de uitgekookte Robin Rommel, maar op wonderbaarlijke wijze wist Wanders het eindspel met een pion minder toch in zijn voordeel te beslechten. Weer een mooie scalp voor de strijdbare Wanders! Ook Jos Admiraal zorgde voor een bescheiden stunt. Met een zo getaxeerde "geniale fout" scoorde hij een halfje tegen koploper Bob Stolp. In het vroege middenspel speelde Admiraal een achterwaartse damezet die op het eerste gezicht foutief leek, maar die bij nader inzien verstrekkende complicaties veroorzaakte in de witte stelling. Stolp koos eieren voor z'n geld en schikte zich in remise. Jaap Limmen was vriendelijk voor Adri Beentjes: toen Beentjes een forse fout maakte in de opening liet Limmen hem de zet terugnemen en speelde de partij door alsof er niets was gebeurd. Beentjes herpakte zich een scoorde vervolgens een verdienstelijke remise. Jeroen Tebbens hield zich lang staande tegen de sterke Ed Stolp. Pas in de eindspelfase, met nog maar weinig bedenktijd, tastte Tebbens mis en liet de witte dame binnendringen in zijn stelling. Nico Pepping legde een mooie pionnenstructuur neer op het bord. Tegenstander Luc de By kwam positioneel in het gedrang en delfde het onderspit. Met de witte stukken was Yvonne Schol Jan Levering de baas. Levering miste ritme en liet zich wat al te makkelijk verschalken. Ed van Duin was zo scherp als een pas geslepen mes en versloeg Theo Al die de opening niet lekker behandelde en steeds slechter kwam te staan. Komende vrijdag wacht ronde vijftien van de interne competitie, voor de liefhebber voorafgegaan door een ongetwijfeld onderhoudende schaakles van docent Bert Hollander.

6 januari 2018

Bert Hollander kampioen snelschaken
Bij schaakvereniging Vredeburg schrijft de traditie voor dat op de eerste vrijdagavond van een nieuw kalenderjaar de strijd om het kampioenschap snelschaken wordt beslecht. Zo ook in 2018. Voor de 22 deelnemers stonden er negen ronden op het programma. (Foto: Robin)
Bij het snelschaken is er sprake van maximaal vijf minuten bedenktijd per persoon. Uiteraard levert de constante tijdsdruk spectaculaire partijen op, met onverwachte wendingen en ook met dramatische fouten. Vanzelfsprekend is de ene speler meer bedreven in het snelschaken dan de andere. Toch lijkt het er bij SV Vredeburg op dat vooral de jongere spelers vaardig zijn in de gevraagde combinatie van goed èn snel schaken. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de strijd om de snelschaaktitel 2018 uitmondde in een duel tussen de vroege twintigers Bert Hollander en Hidde Ebels, waarbij de eeuwig jeugdige Robin Rommel lang in het spoor bleef. Ook mid-twintiger Barry Blekemolen was trouwens prima op dreef. Hollander en Ebels – de titelverdediger – speelden na twee overwinningen in de derde ronde onderling remise: een weinig voorkomende uitslag bij het snelschaken, maar in dit geval met twee koningen en enkele vaststaande pionnen, wel degelijk aan de orde. Daarna bleven beiden hun partijen winnen totdat Ebels in de zesde ronde een nederlaag leed tegen Rommel. Hollander hield de verkregen voorsprong in de drie slotronden met evenzovele zeges knap in stand en veroverde zo – met 8,5 punten uit negen partijen op glorieuze wijze – de snelschaaktitel. De naam van Hollander wordt overigens voor de tweede keer in de wisselbeker gegraveerd: in 2013 won hij de titel ook al eens. Zilver en brons waren er dus voor Hidde Ebels en Robin Rommel. De top tien werd verder gecompleteerd door usual suspects Niels Hageman, Barry Blekemolen, Jos Admiraal en Harold Ebels en door de verrassend sterke Harry Levering, Tars Wanders en Remi Aafjes. Vermeldenswaard is verder dat een aantal gastspelers en nieuwkomers – Sjoerd de Boer, Mike Slot en Luc de By – zich keurig staande hield in het hectische snelschaakgeweld. Komende vrijdag wordt de interne competitie hervat met de veertiende ronde. Dan hebben de spelers gewoon weer anderhalf uur bedenktijd per persoon voor een partij. Voor sommigen wel zo prettig. Op vrijdag 4 januari 2019 zal de traditie ten aanzien van het snelschaken weer z’n vervolg krijgen!

16 december 2017

  Het dreamteam pakt de punten (Foto: Marlies)

"Dreamteam" verslaat "Schaakstukken"
Op vrijdag 15 december speelde het viertal van Vredeburg 4 een bondswedstrijd tegen Opening '64 4 uit Sint Pancras. De overige schakers speelden ronde dertien van de interne competitie.
De spelers van Vredeburg 4, bijgenaamd het Dreamteam, keken enigszins vreemd op: tegenstander Opening '64 4 bleek te bestaan uit louter vrouwen. De dames uit Sint Pancras noemen zichzelf, zo bleek uit hun clubjacks, "de Schaakstukken". De heren van Vredeburg 4 waren niet geïmponeerd. Ed van Duin verloor weliswaar zijn partij, maar door overwinningen van Harry Levering, Jan Brantjes en Jeroen van Vliet werd een fraaie 3-1 eindstand bereikt. De twee torens van Levering waren in het eindspel – dankzij nauwkeurig manoeuvreren – sterker dan de dame van zijn tegenstandster. Jan Brantjes stond aanvankelijk onder druk, maar toen zijn tegenstandster de dame verspeelde, werd alles anders. Jeroen van Vliet boekte een degelijke zege: eerst won hij een pion en later nog een loper. Vredeburg 4 doet door deze overwinning de onderste plaats in de vierde klasse H over aan de dames uit Sint Pancras. In de interne competitie liet Bob Stolp, ook in het duel tegen Harold Ebels, er geen misverstand over bestaan dat hij momenteel de sterkste speler van SV Vredeburg is. Zo slecht speelde Ebels niet eens, maar Stolp heeft aan kleine voordeeltjes genoeg om uiteindelijk te zegevieren. Rond de dertigste zet won hij een pion; veertig zetten later was het die pluspion die winnend de overzijde bereikte. Bert Hollander hield – op bescheiden afstand op de ranglijst – gelijke tred met Stolp door te winnen van Hidde Ebels. Hier was het zorgvuldige schuifwerk van Hollander in het diepe eindspel beslissend. Tars Wanders veroverde een mooie scalp door te winnen van de sterke Hans de Goede. Een uitgekiende aanval op de witte koningstelling was doorslaggevend. Yvonne Schol had aan een pionnetje meer en een zeer actieve koning genoeg om het eindspel te winnen van Bert van Diermen. Chiel Pepping kwam goed weg toen Gijs Pouw ondanks een pluspion berustte in remise. Pouw zag geen direct winstplan en koos voor het halve ei in plaats van een mogelijk lege dop. Jan Levering en Marc Voorwalt speelden een leuke en spannende partij, waarin Levering aan het langste eind trok. Barry Blekemolen werd in de opening volledig overspeeld door Gertjan Hafkamp. Blekemolen zou Blekemolen echter niet zijn als hij ondanks de twee pionnen achterstand niet nog vijftig zetten zou hebben doorgevochten. Maar in hogere zin was het pleit al veel eerder beslecht. Jaap Limmen was ouderwets op dreef: met prima positioneel spel werd Remi Aafjes aan de kant geschoven. Jan de Graaf won van Nico Pepping, terwijl Marlies Sturk en Dick Aafjes niet voor elkaar onder deden en een remise noteerden. Ed Stolp was de pechvogel van de avond: door een niet goed verwerkt afbericht had hij geen tegenstander en kon onverrichter zaken huiswaarts keren.

9 december 2017

  Vredeburg 2 wint weer! (Foto: Bert)

Sprookje Vredeburg 2 duurt voort
Op vrijdag 8 december ontving het zestal van Vredeburg 2 de buren van Castricum 3 voor een duel in de bondscompetitie. Op dezelfde avond werkten de overige schakers ronde 12 van de interne competitie af.
Het sprookje van Vredeburg 2 in de derde klasse E duurt voort. Ook Castricum 3 werd verslagen: 4-2. Gertjan Hafkamp won na een fraaie loperzet een paard en daarmee de partij. Hans de Goede kreeg, na een lange rokade, een fikse koningsaanval te verwerken, maar De Goede gaf geen krimp en bleef focussen op de tegenaanval. Die was wel succesvol! Dick Aafjes overspeelde zijn tegenstander vanuit de opening. Remi Aafjes slaagde er, na een goede partij, in het ultieme eindspel niet in zijn pluspion naar de overzijde te loodsen en moest berusten in remise. Ook Jaap Limmen scoorde een half punt. Zijn loper was even sterk als de twee pluspionnen van zijn opponent. Barry Blekemolen tenslotte moest, op het eerste bord, een nederlaag slikken. Hij verloor een kleine kwaliteit. Vredeburg 2 voert met vier overwinningen uit vier duels trots de ranglijst aan. Kanttekening is dat Vredeburg 2 vooral tegenstanders uit het rechterrijtje trof. De sterkste concurrenten, uit Haarlem en Purmerend, wachten in 2018. In de interne competitie gingen de ogen uit naar het topduel tussen koploper Bob Stolp en zijn achtervolger Bert Hollander. De jarige Hollander kreeg desondanks geen cadeautjes van de onverbiddelijke Stolp. Integendeel: de zwartspeler werd achteruit gedwongen en kwam ten langen leste in een verloren eindspel terecht. In een heerlijke Spaanse partij tussen Harold Ebels en Sandra Hollander had eerstgenoemde voortdurend de overhand, maar Sandra Hollander verdedigde zich kundig. Het eindspel met over en weer een paard en vier pionnen bleek voor beiden niet te winnen: remise. Hidde Ebels kraakte de stugge Tars Wanders. Kwaliteitswinst in het middenspel bracht Ebels in het voordeel en met de vlag op vallen, gaf Wanders zich gewonnen. In de partij tussen Yvonne Schol en Jeroen van Vliet wisselden de kansen: eerst stond Schol met twee torens tegen twee paarden glad gewonnen, maar toen zij pardoes een toren weg blunderde waren de rollen omgedraaid. Echter, Van Vliet blunderde op zijn beurt een paard weg, waarna de winst toch naar de opgeluchte Schol ging. Een spetterende aanval, van Marlies Sturk, met dame en toren over de h-lijn was Marc Voorwalt te machtig. Jan de Graaf had het nodige geluk toen Jan Brantjes met een toren en twee pionnen meer er toch nog in slaagde de winst uit handen te geven. De broers Nico en Chiel Pepping hadden een uitstekende avond: Nico versloeg Ed van Duin, terwijl Chiel via zijn favoriete dame-gambiet Marcel Wester terugwees. Adri Beentjes gaat maar door met winnen. Nu werd Harry Levering keurig van het bord geschoven. Beentjes bevindt zich – ook tot zijn eigen verbazing – op de drempel van de top tien. Theo Al en Bert van Diermen deelden het punt.

2 december 2017

  Team 1 had wel genoeg supporters (Foto: Jos)

Top en flop voor Vredeburg
Op vrijdag 1 december ontving het eerste achttal van SV Vredeburg het sterke Castricum 2 voor een duel in de bondscompetitie. Op dezelfde avond werd ook ronde 11 van de interne competitie afgewerkt. Eerder in de week had Vredeburg 2 reeds een bezoek afgelegd aan Wijk aan Zee voor een duel tegen het Paard van Ree.
Vredeburg 1 heeft het lastig in de tweede klasse B. Ook het duel tegen Castricum 2 kende geen goede afloop: 2,5-5,5. Alleen Harold Ebels wist een overwinning te boeken. Hij beschikte na een Slavische opening over een moeizame stelling, maar toen zijn tegenstander in de tijdnoodfase mistastte, was Ebels er als de pinken bij om een toren op te halen en het voordelige eindspel uit te schuiven. Bob Stolp, Bert Hollander en Jos Admiraal scoorden een half punt. Bob Stolp had wellicht kansen op meer, maar beschikte over te weinig resterende bedenktijd om een weg naar winst uit te vogelen. Bert Hollander belandde in een eindspel zonder enig winstperspectief: met gelijke lopers en drie pionnen over en weer was de situatie volkomen in evenwicht. Jos Admiraal kampte met een paard dat gebonden was aan een verdedigende taak en stelde remise voor, hetgeen geaccepteerd werd. Niels Hageman, Ed Stolp, Sandra Hollander en Hidde Ebels kregen een nederlaag te verwerken. Hageman kon de ver opgerukte vijandelijke pion op de f-lijn niet meer keren. Ed Stolp liet een remise-achtig eindspel uit z’n vingers glippen. Sandra Hollander zag een toren en dame in haar stelling binnendringen en verloor cruciale pionnen. Hidde Ebels daarentegen had een gewonnen stelling in handen, maar verdedigde zich onjuist tegen de wanhoopsaanval van zijn opponent en de witte koning werd geniepig in een matnet gedreven. Vredeburg 1 zakt naar de onderste regionen in de tweede klasse B en zal alle zeilen moeten bijzetten om degradatie te ontlopen. De flop van het vlaggenschip stond in schril contrast met de daverende zege van Vredeburg 2 bij het Paard van Ree. De Wijkers, gemiddeld genomen honderd ratingpunten sterker dan de Limmers, werden in eigen huis met 1,5-4,5 opgerold! Barry Blekemolen, Gertjan Hafkamp, Remi Aafjes en Jaap Limmen scoorden een vol punt. Hans de Goede veroverde een keurig halfje en alleen teamcaptain Dick Aafjes, die zichzelf met het nodige verantwoordelijkheidsgevoel had opgesteld op het tweede bord, slikte een nederlaag. Vredeburg 2 blijft na drie zeges – heel knap – koploper in de derde klasse E. Waar eindigt dit sprookje? In de interne competitie etaleerde Adri Beentjes zijn goede vorm door een fraaie overwinning te boeken op Marlies Sturk. Ook Marc Voorwalt boekte een mooie zege: hij versloeg Jeroen van Vliet. De partijen tussen Bert van Diermen en Nico Pepping en tussen Chiel Pepping en Theo Al leverden geen winnaar op.

25 november 2017

  Remi won het familieduel zelfverzekerd (Foto: Marlies)

Verslag ronde 10
Vrijdag 24/11 speelde SV Vredeburg ronde 10. Tars Wanders hield het lang vol tegen koploper Bob Stolp, maar bezweek onder een meervoudige penning met stukwinst. Jos Admiraal strafte in de Spaanse opening een ondoordachte loperzet van Hidde Ebels af met stukwinst met enige zetten later met een familieschaak, waarmee Admiraal naar de 2e plaats klom. Bert Hollander had het moeilijk tegen Gertjan Hafkamp, die erg bekend is met dit type stelling. De sluwe Hollander wist toch een pionnetje te veroveren en dit voordeel in het verre eindspel te verzilveren. Dirk Aafjes schudde moedeloos zijn hoofd in een sombere stelling tegen zoon Remi en verloor tenslotte na kwaliteitverlies. Marlies Sturk kreeg een onhoudbare pionnenaanval tegen de koning van Yvonne Schol ondersteund door torens en loper. Nico Pepping probeerde staande te schaken volgens de laatste wetenschappelijke inzichten tegen Jan Brantjes. Het bijbehorende wijntje vertroebelde echter zijn helderheid, waardoor hij in gewonnen stelling maar remise aanbood. Bert van Diermen vergat dat een gepend stuk een slechte verdediger is en zetten zijn dame op een giftig veld. Gijs Pouw liet zich dit kadootje niet ontglippen en won snel. Jaap Limmen en Harry Levering deden een tegengestelde rokade met veel strijd. Limmen wist zijn pionnen fraai naar de overkant te loodsen waarna Levering moest opgeven.
Jos Admiraal

18 november 2017

  Het dreamteam kon het helaas niet winnen.

Dreamteam Vredeburg 4 onderuit
Op vrijdag 17 november speelde het viertal van SV Vredeburg 4 het eerste bondsduel van het schaakseizoen tegen Warmenhuizen 2. Enkele dagen eerder bezocht het viertal van Vredeburg 3 Assendelft voor een bondsduel tegen het tweede team van de plaatselijke SV. Ook ronde negen van de interne competitie werd gespeeld.
Vredeburg 4 wordt door teamleider Jan Brantjes vaak aangeduid als het dreamteam. Niet alleen vanwege de onderlinge gezelligheid, maar de heren kunnen ook een serieuze en goede pot schaak spelen. Tegen het sterke Warmenhuizen 2 werd het een close call: 1-3. Harry Levering en Marcel Wester slikten een nederlaag, terwijl Ed van Duin en Jeroen van Vliet een halfje scoorden. Met name aan de borden van Van Vliet en Wester zat er meer in. Van Vliet speelde een dijk van een partij en loodste in het eindspel zeer kundig een pion naar de overzijde. Met twee dames (!) leek de matvoering een koud kunstje, maar de vermoeide Van Vliet blunderde de zojuist verkregen extra dame weer weg, waarna remise resteerde. Wester miste in het middenspel winst van de h-pion en kwam vervolgens onder niet te keren druk door een vijandelijke pionnenopmars. Jan Brantjes had enkele dagen eerder als invaller bij Vredeburg 3 voor een uitstekende score gezorgd door een tegenstander met 250 ratingpunten meer achter de naam gedecideerd te verslaan. Omdat ook Remi Aafjes won en captain Adri Beentjes een remise afdwong – alleen Tars Wanders scoorde een nul – won Vredeburg 3 bij Assendelft 2 met 2,5-1,5. In de interne competitie verstevigde koploper Bob Stolp zijn positie met een onberispelijke overwinning op Gertjan Hafkamp. Robin Rommel is een beetje "Angstgegner" voor Bert Hollander. Ook deze keer had Hollander moeite met de afleidingsmanoeuvres van Rommel en kwam niet verder dan remise. Jos Admiraal vloog Barry Blekemolen gelijk naar de strot. Binnen vijftien zetten verloor Blekemolen een pion en kampte met een ongelukkige koning op het rare veld e6. Daarna moest Admiraal nog hard werken om tegendreigingen van de vechtlustige Blekemolen te weerleggen en het punt binnen te halen. De partij tussen de vroegere buurjongens Marc Voorwalt en Harold Ebels was interessant en spannend. Met een pion achterstand vocht Voorwalt voor remise door het dichtschuiven van de koningstelling, maar dankzij een goede strategie en techniek in het eindspel wist Ebels een loper achter de witte linies te loodsen en daarmee het pleit in zijn voordeel te beslechten. Het duel tussen Ed Stolp en Tars Wanders had in remise moeten eindigen, maar in het diepe eindspel liet Stolp – concentratiedipje? – zich toch nog de kaas van het brood eten. Een merkwaardig moment deed zich voor in de spannende partij tussen Remi Aafjes en Yvonne Schol: Schol bood – in een enigszins gedrukte stelling – van lieverlee remise aan. Aafjes zei: "je moet eerst een zet spelen", waarna Schol prompt in de fout ging en Aafjes alsnog op de volle winst af kon koersen. Jeroen Tebbens zorgde voor een bescheiden stuntje door de doorgaans sterkere Dick Aafjes naar een nederlaag te spelen. Door een wat wilde dame-uitval had Aafjes overigens zelf de deur voor Tebbens open gezet. Met een magistrale damezet wist Adri Beentjes in zijn partij tegen Gijs Pouw pardoes een aanval met ondekbaar mat op het bord te toveren.

12 november 2017

Bekeravontuur eindigt in Anna Paulowna
Op vrijdag 10 november speelde Vredeburg 1 een bekerduel bij het sterke Anna Paulowna. Vredeburg 2 ontving Krommenie 3 voor een duel in de bondscompetitie. De overige schakers speelden ronde acht van de interne competitie.
Vier dappere schakers – Bert en Sandra Hollander, Harold Ebels en Hans de Goede – waren wel bereid de eer van SV Vredeburg te verdedigen en reisden af naar het verre Anna Paulowna, alwaar de vier sterkste plaatselijke schakers hen ontvingen. Niet onverwacht, maar toch wel geflatteerd, eindigde het bekeravontuur in de Kop van Noord-Holland met keiharde cijfers: 3,5-0,5. Alleen Sandra Hollander wist, op het derde bord, een half puntje te bemachtigen. In een zeer gesloten stelling waren er geen openingen te vinden. Bert Hollander had op het eerste bord zeker kansen, maar zag in het diepe eindspel zijn tegenstander een briljante paardzet spelen, direct leidend tot dameverlies. Harold Ebels kreeg in een Franse partij op bord twee een koningsaanval te verstouwen en zag rond de 25e zet geen uitweg meer en gaf op. Hans de Goede verloor op het laatste bord een kwaliteit en kwam dat nadeel niet meer te boven. Vredeburg 2 draait als een tierelier in de derde klasse E. Met 5-1 kregen de gasten uit Krommenie, die nota bene maar met vijf spelers kwamen opdagen, een oorwassing. Barry Blekemolen en Remi Aafjes tekenden voor een remise. Gertjan Hafkamp, Dick Aafjes en Tars Wanders wisten hun partij te winnen. Jaap Limmen kreeg het reglementaire punt vanwege de ontbrekende tegenstander. Vredeburg 2 voert na twee ruime zeges de ranglijst aan. In de interne competitie was Jeroen Tebbens dichtbij een knappe remise tegen Jos Admiraal, maar in de tijdnoodfase maakte Tebbens een verkeerde keuze en kon Admiraal toch het punt oprapen. Harry Levering was in zijn nopjes met zijn degelijke zege op Yvonne Schol. Ed Stolp maakte een sprong naar de hogere regionen van de ranglijst door een solide winstpartij tegen Jan Levering. Komende vrijdag ontvangt het dreamteam van Vredeburg 4 het sterke Warmenhuizen 2 voor de eerste ronde in de bondscompetitie. Eerder in de week speelt Vredeburg 3 de eerste ronde-partij bij Assendelft 2.

4 november 2017

  Marlies trok aan het langste eind. (Foto: Robin)

Vredeburg onderuit bij Bakkum
Op dinsdag 31 oktober speelde SV Vredeburg 1 de derby in de bondscompetitie bij Bakkum 1. Op vrijdag 3 november volgde de zevende ronde van de interne competitie.
Het bondsduel tegen Bakkum draaide voor Vredeburg uit op een nederlaag. Gelet op het ratingverschil van gemiddeld meer dan 100 punten in Bakkums voordeel en het ontbreken van de sterke Bert Hollander en Niels Hageman mocht het verlies geen verrassing heten. Op de eerste zes borden speelden Bob Stolp, Barry Blekemolen, Jos Admiraal, Hidde Ebels, Ed Stolp en Harold Ebels niettemin remise. Vooral de wijze waarop Barry Blekemolen het eindspel met één pion minder tegen zijn sterke tegenstander binnen de remisemarge hield, was verdienstelijk. Omdat invallers Gertjan Hafkamp en Jaap Limmen op de onderste borden tegen een nederlaag aanliepen, resulteerde een eindscore van 5-3. Vredeburg zakt naar het rechterrijtje in de tweede klasse B. In de interne competitie eindigde de kraker tussen Bob Stolp en Sandra Hollander in een overtuigende overwinning voor Stolp, de regerend clubkampioen. Via een uitmuntende opbouw en een sterke damezet werd de zwarte koning in het graf gedreven. Stolp neemt de eerste plaats op de ranglijst over. Hij is de enige Vredeburger met een clean sheet. Met drie pluspionnen leek Marc Voorwalt op weg naar een vol punt, maar tegenstander Yvonne Schol ontsnapte aan een nederlaag door, na een handigheidje, eeuwig schaak te geven. Voorwalt kwam erachter dat "eeuwig schaak" ook daadwerkelijk niet meer ophoudt: remise! Ook de partij tussen Jan de Graaf en Gijs Pouw leverde een remise op. Vooral uitzonderlijk voor De Graaf: zijn alles-of-niets-mentaliteit leidt tot weinig puntendelingen, maar deze was onontkoombaar. Dick Aafjes bediende zich met b4 van een ongebruikelijke opening. Dat was nog geen probleem. Maar het verlies van een loper op de twaalfde zet wel: tegenstander Harold Ebels verkreeg reeds een beslissend voordeel. De volgende dertig zetten ging Ebels op techniek naar de zege. Voor de gokkers was het geen verrassing dat 'El Clasico van Vredeburg', het duel tussen Ed Stolp en Jos Admiraal, een remise opleverde. Immers, dat gebeurde in dertien van de vorige zeventien partijen tussen de mastodonten ook. Hidde Ebels boekte een keurige zege op Robin Rommel die in het eindspel, ondanks zijn ruime voorsprong op de klok, te snel speelde en een dame verloor. Op dat moment stond Rommel overigens al bepaald niet lekker meer. Het duel tussen Gertjan Hafkamp en Jan Levering was zeer boeiend en kende een dramatische afloop: Levering die een voorsprong van twee gezonde pionnen opbouwde en de stelling controleerde, ging in het diepe eindspel toch de bietenbrug op door onnodig torenverlies. Ook Chiel Pepping verloor gaandeweg zijn partij een toren. Daardoor ging Ed van Duin met de zege aan de haal. De levenspartners Marlies Sturk en Bert van Diermen troffen elkaar deze keer niet aan de keukentafel, maar aan de schaaktafel. Zoals spreekwoordelijk het geval trok de vertegenwoordigster van "het sterke geslacht" aan het langste eind. Bert Hollander zette gelijk de witte koningstelling van Barry Blekemolen onder druk en veroverde een cruciaal pionnetje. Veertig zetten later bleek dat verschil voldoende voor de winst. Jan Brantjes baarde opzien door verrassend een half punt te veroveren tegen de meestal sterkere Remi Aafjes. De ijzersterk, centraal geposteerde koning van Brantjes compenseerde de pion achterstand volledig. Jeroen Tebbens schoof op in de richting van de top tien door winst op de blunderende Jaap Limmen. Tebbens kreeg een cadeautje in de vorm van een dame. Marcel Wester won van Nico Pepping, Adri Beentjes van Theo Al en Tars Wanders was te sterk voor Harry Levering.

28 oktober 2017

  De Hollanders waren beide niet scherp genoeg.

Vriendelijke familieschaak
Op vrijdag 27 oktober stond ronde zes van de interne competitie op het programma bij SV Vredeburg. 28 schakers probeerden een punt te pakken.       (Foto: Robin)
Koploper Sandra Hollander trof haar broer Bert aan de overzijde van het bord. De familieleden deden elkaar niet al te veel pijn en kwamen na een zet of twintig remise overeen. Bert Hollander had een nadeeltje in de vorm van een geïsoleerde pion, terwijl Sandra enigszins gedrongen stond met de zwarte stukken, maar scherp was het nog niet echt. Consolideren was het devies. Gertjan Hafkamp leverde een puike prestatie door Hans de Goede te verslaan. Met de witte stukken toverde 'de man met de hoed', na een fraai loperoffer, een heuse mataanval tevoorschijn. De Goede ziet zijn mooie competitiestart langzaam teloor gaan. Hidde Ebels was in bloedvorm: Jaap Limmen werd vakkundig weggeschoven. Gelaten constateerde Limmen – de ervaren rot – dat de jongere spelers, zoals zijn tegenstander, jaar in jaar uit sterker worden en dat hij daar niet meer tegenop gewassen is. De partij tussen Tars Wanders en Jos Admiraal werd de thriller van de avond: de omstanders genoten van de tactische wendingen en de langdurige strijd. Admiraal probeerde het wel – keer op keer – maar de messcherpe Wanders wist iedere keer een tegendreiging in de stelling te vlechten en dwong aldus een fraaie remise af. Harold Ebels behandelde de Franse opening niet goed. Tegenstander Barry Blekemolen wist het verkregen voordeel in de vorm van een pluspion te bestendigen en uit te bouwen tot een fraaie zege. Zijn Pxf2 op de 27e zet was tamelijk briljant. Robin Rommel greep de koppositie door een gedecideerde overwinning op Jan Levering. Laatstgenoemde verzuimde met de witte stukken de loper op f1 te ontwikkelen en liet daardoor een dodelijke tegenaanval toe. Bert van Diermen scoorde zijn eerste overwinning van het seizoen. Olga Commandeur was degene die te maken kreeg met de dadendrang van de gepensioneerde geografie-docent. Clubkampioen Bob Stolp trof Dick Aafjes aan de andere kant van het bord: hoewel het lang gelijk op leek te gaan, bouwde de slinkse Stolp toch aan een heimelijke aanval. Toen Aafjes even de touwtjes liet vieren, sloeg Stolp onverbiddelijk toe. Jeroen Tebbens speelde de afgelopen jaren minder partijen vanwege drukke werkzaamheden. Nu hij weer regelmatig present is, laat Tebbens zien hoe goed hij kan spelen: Remi Aafjes werd met verzorgd spel langzaam verslagen. Jan de Graaf hapte flink stof. In zijn partij tegen vroege vogel Yvonne Schol maakte een loper het verschil. Jan Brantjes baarde opzien door gedecideerd af te rekenen met de doorgaans sterkere Gijs Pouw. Ook in deze partij was de winst van een loper in het middenspel uiteindelijk beslissend. In de onderste regionen van de ranglijst is het dringen om weg te blijven van de spreekwoordelijke ‘rode lantaarn’. In die strijd deed Adri Beentjes goede zaken door Nico Pepping in een lange en spannende partij naar een nederlaag te spelen.

21 oktober 2017

  Sandra rekende af met koploper Jan Levering

Dame aan de top
Op vrijdag 20 oktober speelden de schakers van SV Vredeburg de vijfde ronde van de interne competitie. Twaalf tafels waren bezet.                 (Foto: Robin)
In een rechtstreeks duel om de eerste plaats van de ranglijst rekende Sandra Hollander af met Jan Levering. De wijze waarop Sandra Hollander het eindspel met één pion meer naar winst voerde, was in technisch en tactisch opzicht van grote klasse. Robin Rommel handhaafde zich in de kopgroep door in een lange partij Barry Blekemolen te verslaan. Rommel, die het systeem De Leeuw hanteerde, won in het middenspel een stuk tegen twee pionnen en wist dat voordeel, ondanks het spartelende verzet van zijn opponent, uit te bouwen tot een punt. Hans de Goede mopperde op zichzelf: door een onnodige misrekening bezorgde hij tegenstander Bert Hollander torenwinst en zichzelf een nul op het scorebord. Jaap Limmen en Yvonne Schol speelden een leuke partij waarin Limmen, de ervaren rot, voortdurend beschikte over de betere positie. Met promotie van de a-pion werd de vis op het droge gehaald. Nieuwkomer Schol vindt zo langzamerhand haar positie op de ranglijst: zo ongeveer bovenkant rechterrijtje. De partijen tussen Jos Admiraal en Harold Ebels mondde uit in een vlotte remise. Admiraal zag zijn tegenstander zich bedienen van de Franse verdediging, nota bene een opening die hij zelf, met zwart, ook regelmatig speelt. Ebels bleek er voldoende in thuis om de ambities van Admiraal te temperen. Ook de partij tussen Hidde Ebels en Ed Stolp leverde geen winnaar op. Ebels beschikte over twee mooie loperlijnen, maar de sluwe Stolp compenseerde dat met een ijzersterk paard op de koningszijde. Marc Voorwalt en Dick Aafjes tekenden voor een avontuurlijk gevecht met wisselende kansen. Voorwalt leek met kwaliteitswinst uit het middenspel te komen, maar een half uurtje later beschikte Aafjes over een winnende stelling. Hij was degene die spreekwoordelijk als laatste lachte. Jeroen van Vliet leek met een prachtige röntgenaanval een kwaliteit buit te maken van Jan Brantjes, maar deze knokte zich terug in de partij en sleepte een halfje uit het vuur. Harry Levering toonde zich sterker dan Jan de Graaf. De dame op de zevende rij was te machtig voor De Graaf. Jeroen Tebbens toonde eens te meer aan dat hij een prima schaakspeler is: langzaam maar zeker werd Gijs Pouw gekraakt. Marcel Wester bood uitstekend partij aan de sterke Gertjan Hafkamp. Pas toen in het eindspel de zwarte pionnen kwamen opstomen, zag Wester er geen been meer in. Theo Al wist met een handigheidje – een torenoffer – de onderste rij van de stelling van Nico Pepping vrij te maken om daar doodleuk een "mat achter de paaltjes" te geven.

14 oktober 2017

  Vredeburg 1 - De Waagtoren 6 (Foto: Marlies)

Vliegende start bondsteams SV Vredeburg
Met bondswedstrijden voor het eerste en het tweede team, en ook nog de vierde ronde van de interne competitie op het programma, was vrijdagavond 13 oktober een zeer drukke schaakavond voor SV Vredeburg.
Vredeburg 1 ontving het sterke jeugdteam van De Waagtoren 6. Harold Ebels zorgde op het vierde bord voor het eerste punt. In een Siciliaanse partij met tegengestelde rokades kraakte Ebels zijn opponent met een aanval over de open g-lijn. Door een nederlaag van Hidde Ebels op bord zeven trokken de Alkmaarders de stand weer gelijk. Ebels liet een vijandig paard achter de linies komen en dat was het begin van het einde. Jos Admiraal zorgde, op bord zes, voor een vol punt, en daarmee voor een voorsprong voor Vredeburg 1, door al vroeg in de partij een stuk te veroveren. De rest was een kwestie van schuiven. Sandra Hollander was, op bord acht, goed voor een degelijke remise. Op bord vijf bevestigde Niels Hageman met een solide overwinning het ratingverschil met zijn jonge tegenstander. Pionwinst in het centrum werd gevolg door een lekkere aanval. Ed Stolp – hoog ingedeeld op bord drie – verloor in het middenspel een pionnetje en belandde daardoor in een verloren eindspel. De twee sterkste spelers van Vredeburg , Bob Stolp en Bert Hollander, zorgden met uitstekende overwinningen echter voor de 5,5-2,5 eindstand. In het diepe eindspel, met zijn tegenstander in hevige tijdnood, veroverde Stolp een volle toren. Hollander won in het middenspel een kwaliteit. Met een voorbeeldige uitvoering van het eindspel zette Hollander het voordeel om in een verdiend punt. Met de keurige zege is Vredeburg 1 de eerste koploper in de tweede klasse B. Het zestal van Vredeburg 2 reisde naar IJmuiden voor een treffen met Kijk Uit 3. Ook dat bondsduel leverde een prima resultaat op voor SV Vredeburg: 4,5-1,5. Barry Blekemolen, Hans de Goede en Remi Aafjes wonnen hun partij. Robin Rommel, Jaap Limmen en teamcaptain Dick Aafjes waren goed voor een halfje. Vredeburg 2 leidt vooralsnog de ranglijst in de derde klasse E.
In de interne competitie etaleerde Jan Levering zijn goede vorm met een puike zege op Tars Wanders. Weliswaar beschikt Wanders over een gevaarlijke pionnenmeerderheid op de damevleugel, maar Levering drong met de dame binnen achter de vijandige linies en duwde de witte koning in een matnet. Lang bood Marlies Sturk sterk tegenspel tegen Gertjan Hafkamp, maar in het eindspel profiteerde Hafkamp van een onzorgvuldigheid in het spel van Sturk en hengelde toch het punt binnen. Naar het duel tussen Chiel en Nico Pepping wordt altijd met spanning uitgekeken. De twee zijn aan elkaar gewaagd en gaan er immer goed voor zitten. In deze versie van de broederstrijd trok de jongste, Chiel Pepping, aan het langste eind door onderweg een toren te winnen. Yvonne Schol boekte een razendsnelle zege op Ed van Duin, die onvoldoende geconcentreerd aan het duel begon en zich te eenvoudig liet verschalken. Jeroen Tebbens en Adri Beentjes speelden een meeslepende partij, waarin Tebbens met een ijzersterke toren op de open h-lijn uiteindelijk over de langste adem beschikte. Met een grijns van oor tot oor voerde Harry Levering de zet uit waarmee hij Jan Brantjes trakteerde op een klassieke 'mat achter de paaltjes'. Na een stukkenruil was de lijn naar de onderste rij open gekomen: dat had de uitgekookte Levering goed gezien! Marcel Wester boekte zijn eerste zege van het seizoen ten koste van Olga Commandeur. Theo Al delfde in het eindspel het onderspit tegen Gijs Pouw die twee pionnen meer had.

8 oktober 2017

Lucky Levering
Op vrijdag 6 oktober speelden de schakers van SV Vredeburg de derde ronde van de interne competitie. De aanwezigen waren goed voor dertien partijen, terwijl Gijs Pouw door de computer gekoppeld werd aan het ondankbare affiche "oneven".
De meest opvallende score was de winstpartij van Jan Levering tegen de doorgaans sterkere Jos Admiraal. Of het schaakblindheid was door vermoeidheid of een concentratiedip laat op de avond, maar in een evenwichtige stelling speelde Admiraal op de dertigste zet de dame naar een volkomen verkeerd veld. Met een eenvoudig familieschaakje pakte Lucky Levering het cadeautje uit. Tars Wanders speelde prima en versloeg Jaap Limmen. Toen laatstgenoemde een tweede pion verloor en geen enkel perspectief op een tegenaanval meer zag, staakte hij de strijd. Nieuwkomer Yvonne Schol trof de sterke Hidde Ebels aan de overzijde van het bord. Met de onnodige verplaatsing van een actief paard naar de onderste rij, riep Schol het noodlot over zich af. Ebels kreeg vleugels, veroverde een toren en ook nog een paard en voor Schol was het einde oefening. De strijdbare Bert van Diermen beef lang zitten tegen Gertjan Hafkamp, maar na het inleveren van een stuk in het eindspel moest de pensionado buigen voor de ‘man met de hoed’. In een Spaanse partij versloeg Harold Ebels zijn tegenstander Jeroen Tebbens. Toen rond de dertigste zet het witte paard één van de twee zwarte torens zou gaan grijpen, besloot Tebbens, die ook nauwelijks nog bedenktijd over had, de strijd op te geven. De remise-partij tussen Sandra Hollander en Robin Rommel was hoogstaand en spannend. Rommel slaagde er net niet in het pionneneindspel met één pion meer winnend af te sluiten. Adri Beentjes mopperde enigszins over zijn tekortschietende openingsrepertoire. Feit is dat hij met pionverlies en een beroerde stelling uit de opening kwam, waarna de handige Remi Aafjes het punt eenvoudig kon veilig stellen. Ed Stolp drukte Hans de Goede weg met een onstuitbare aanval over de h-lijn. De ruimte daarvoor was ontstaan na loperverlies van De Goede. Met een gemene torenzet brak Niels Hageman het laatste verzet van Jan Brantjes: de koning moest opzij en een volle toren werd buitgemaakt. De partijen tussen Bob Stolp en Marlies Sturk en tussen Bert Hollander en Theo Al leverden, conform verwachtingen gebaseerd op de ranglijst van afgelopen seizoen, een duidelijke 1-0 op.

30 september 2017

  Ed won van Olga met een mooi matje
  (Foto: Marlies)

Voorbeeldige victorie Voorwalt
Op vrijdag 29 september speelden de schakers van SV Vredeburg de tweede ronde van de interne competitie. Maar liefst dertien partijen stonden op het programma.
Sandra Hollander trof Jan Brantjes aan de overzijde van het bord. Hoewel Brantjes trachtte de partij langzaam en zorgvuldig op te bouwen, kwam de overwinning van Sandra Hollander vlot en onbedreigd tot stand. Barry Blekemolen drukte Gertjan Hafkamp in de verdediging. Met een fraai paardoffer wist Blekemolen het punt veilig te stellen. Harold Ebels en Bert Hollander maakten er een spannende partij van die uiteindelijk in een puntendeling eindigde. Vooral Hollander mocht daarmee niet klagen. In de analyse achteraf bleek namelijk dat Ebels onderweg loperwinst had gemist. Ook het topduel tussen Hans de Goede en Jaap Limmen leverde een remise op. Limmen had een loper tegen twee pionnen, maar dat bleek net niet genoeg om de lepe De Goede op de knieën te krijgen. Robin Rommel won, niet zonder fortuin, van Harry Levering en stootte door naar de top van de ranglijst. Marc Voorwalt zorgde voor een fantastische overwinning op de verreisde Adri Beentjes. Voorwalt kraaide victorie na de winst van een loper en een pion. De kersverse pensionado Bert van Diermen zat nog met het hoofd bij de feestelijkheden van de dagen ervoor toen de uitgekookte Jan de Graaf al begonnen was met een winnende aanval. Debutante Olga Commandeur gaf Ed van Duin goed partij, maar in het eindspel wist Van Duin met dame en loper de zwarte koning toch in een matnet te drijven. Tot zijn afgrijzen zag Gijs Pouw hoe dame en toren van Marlies Sturk de baas werden over de cruciale e-lijn waar de zwarte koning van Pouw ten onder ging. Ooohh, wat had Pouw een spijt dat hij niet eerder gerokeerd had!

Meer verslagen?


Slechts de ca. 20 meest recente verslagen passen op deze pagina.

Terug naar boven

23 september 2017

  Ondanks het remiseaanbod van Theo wist Yvonne
  haar eerste partij te winnen (Foto: Marlies)

Schaakseizoen 2017-2018 van start
Na een zomerstop van ruim drie maanden konden op vrijdag 22 september bij SV Vredeburg eindelijk de borden en schaakstukken weer tevoorschijn gehaald worden: een nieuw schaakseizoen ging van start!
De eerste ronde van de interne competitie bracht nummer twee van vorig seizoen Bert Hollander en "oude vos" Jos Admiraal tegenover elkaar. Admiraal offerde een pion in de opening in ruil voor een aantal open lijnen. De strategie van Admiraal was succesvol: zijn stukken vonden de goede velden en de koning van Hollander werd overlopen. Hans de Goede scoorde met een onberispelijke zege op Harold Ebels. Op de vijftigste zet bereikte de c-pion van De Goede de overzijde en streek Ebels de zeilen. Robin Rommel boekte een vlotte overwinning op Marcel Wester. De klassieke inslag met het witte paard op veld f7 was Wester te machtig. Jaap Limmen boekte een voordeeltje in de opening en bouwde dat langzaam uit naar een knappe overwinning op Barry Blekemolen. Hidde Ebels was te sterk voor Gijs Pouw. Eerst een pion, toen een kwaliteit en uiteindelijk de partij gingen verloren voor Pouw. Sandra Hollander had geluk dat tegenstander Gertjan Hafkamp zichzelf tekort deed en een remisekans door 'eeuwig schaak' liet lopen. Zodoende kon zij een winnende aanval optuigen. Jan Brantjes kende een succesvolle start van het seizoen met een fraaie overwinning op de doorgaans sterkere Marlies Sturk. Jeroen Tebbens maakte zijn comeback bij SV Vredeburg. Hij creëerde met de zwarte stukken een degelijke stelling tegen Harry Levering, maar het was laatstgenoemde die in de tijdnoodfase de overwinning uit het vuur sleepte. De partijen tussen Niels Hageman en Tars Wanders en tussen Jeroen van Vliet en Nico Pepping eindigden in remise, waarbij met name de laatste uitslag het karakter had van een gentlemen's agreement.