SV Vredeburg

de Limmer schaakvereniging

Simultaan

Bijna perfectie voor Eline Roebers

Het seizoen 2022-2023 is afgesloten met de wervelwind die Eline Roebers heet. Met een geweldige speelstijl knoopte ze bijna al haar tegenstanders op. Op deze pagina vind je alle uitslagen, een verslag van de avond, foto's en de mooiste partij.

Harold Ebels

Eline Roebers verplettert SV Vredeburg

Op vrijdag 12 mei sloten de spelers van SV Vredeburg het schaakseizoen af met een simultaansessie door topspeelster Eline Roebers. Het werd een avond om niet snel te vergeten!
Eline Roebers is pas 16 jaar, maar staat te boek als de sterkste vrouwelijke schaker van Nederland. Zij speelt op het eerste bord in het Nederlands vrouwenteam en was al op 14-jarige leeftijd wereldkampioen bij de meisjes. Zij was door Vredeburg-secretaris Bert Hollander gestrikt voor de traditionele simultaansessie ter afsluiting van het seizoen. Maar liefst 31 Vredeburg-spelers zaten klaar om met de zwarte stukken de zetten van de topspeelster te beantwoorden. In hoog tempo snelde de Amsterdamse langs de borden, alwaar zij veelal binnen enkele seconden de stelling analyseerde en een zet speelde. Wat een focus en een schaakpower! De rode draad was dat de witspeelster langzaam maar zeker beter kwam te staan en dat de zwartspelers pionnen of stukken verloren en in de verdediging werden gedrukt. Na een zet of twintig was Nico Pepping de eerste Vredeburg-speler die zo verstandig was om de koning om te leggen. Daarna rolden er vlot meer koppen. Ook de sterkste Vredeburg-spelers – Bob Stolp, Bert Hollander – konden het niet bolwerken. Ed Stolp won nog wel een kwaliteit, maar toen het tempo omhoog ging, omdat er steeds minder spelers nog bezig waren, liet hij het voordeel glippen. Hetzelfde gold voor last man standing Dick Aafjes, die tegen 22.30 uur de remisekans zag verdampen. Uiteindelijk verloren alle Vredeburg-spelers, met één uitzondering: Wim van Dijk! Via een bijzondere opbouw, waarbij het zwarte koningspaard via veld h6 in het spel werd gebracht, bereikte Van Dijk een gelijkwaardige stelling, om rond de dertigste zet sneaky een pionnetje te winnen. Met een fraai loperoffer besliste 'witte raaf' Van Dijk de partij en redde de eer voor SV Vredeburg. Met een score van 30-1 en een winstpercentage van bijna 97 procent liet Eline Roebers zien een hele grote te worden, of eigenlijk al te zijn! Zij beloofde in de toekomst nog eens terug te komen voor een simultaan bij SV Vredeburg... al was het maar om revanche te nemen op Wim van Dijk. De borden en stukken bij SV Vredeburg worden voor de zomermaanden opgeborgen en komen in september pas weer op tafel voor een nieuw schaakseizoen.

Alle uitslagen per persoon

bdwitzwartuitslag
1Eline Roebers-Bert Hollander1 - 0
2Eline Roebers-Bob Stolp1 - 0
3Eline Roebers-Robin Rommel1 - 0
4Eline Roebers-Sandra Hollander1 - 0
5Eline Roebers-Harold Ebels1 - 0
6Eline Roebers-Wim van Dijk0 - 1
7Eline Roebers-Melle Boers1 - 0
8Eline Roebers-Bas Boers1 - 0
9Eline Roebers-Ed Stolp1 - 0
10Eline Roebers-Jaap-Jan Min1 - 0
11Eline Roebers-Aart van den Brink1 - 0
12Eline Roebers-Hans de Goede1 - 0
13Eline Roebers-Chris Voorwalt1 - 0
14Eline Roebers-Dean Piepers1 - 0
15Eline Roebers-Thijs Min1 - 0
16Eline Roebers-Hessel Haan1 - 0
bdwitzwartuitslag
17Eline Roebers-Ferry Haan1 - 0
18Eline Roebers-Jeroen van Vliet1 - 0
19Eline Roebers-Jelle Min1 - 0
20Eline Roebers-Arthur Wilbie1 - 0
21Eline Roebers-Pieter Klein1 - 0
22Eline Roebers-Harry Levering1 - 0
23Eline Roebers-Marcel Wester1 - 0
24Eline Roebers-Theo Al1 - 0
25Eline Roebers-Nico Pepping1 - 0
26Eline Roebers-Chiel Pepping1 - 0
27Eline Roebers-Ed van Duin1 - 0
28Eline Roebers-Dick Aafjes1 - 0
29Eline Roebers-Jan Brantjes1 - 0
30Eline Roebers-Sam Alrayes1 - 0
31Eline Roebers-Barry Blekemolen1 - 0
Eindstand:30 - 1

Foto's van de simultaan

Klik op één van de foto's om ze allemaal in het groot te bekijken, eventueel via een diavoorstelling. Gemaakt door Arthur, Jan, Robin en Bert.

Bijzondere partijen

Dit is de plaats om je partij te laten zien, ook als het uiteindelijk – zoals bij de meesten – niet goed afliep. Met uitzondering van één partij natuurlijk! We trappen daarom af met de overwinning van Wim. In een ingewikkelde positionele partij werd Eline verrast door een verscholen tactische wending. Uw webmaster heeft geprobeerd chocola van de kwalitatief uitstekende zetten te maken. De zetten hieronder zijn aanklikbaar, en met de pijltjes eronder kun je de partij doorlopen.


In de media

Harold Ebels
Simultaan met Eline Roebers bij SV Vredeburg
Eline Roebers
Eline Roebers komt naar Limmen! (Foto: L. Ootes)

Bij schaakvereniging SV Vredeburg bestaat de traditie om het schaakseizoen af te sluiten met een simultaansessie, waarbij een topspeler of -speelster het opneemt tegen de leden van de vereniging. Een leuk evenement waarbij de 'huis-tuin- en keuken-schakers' uit Limmen hun krachten meten met de 'echte' schaaktop. Zo bezochten in de afgelopen jaren de grootmeesters Dimitri Reinderman en Karel van der Weide, de vrouwelijke kampioenen Zhaoquin Peng en Sopiko Guramishvili, de Zaanse vedette Manuel Bosboom en het supertalent Hing Ting Lai de gezellige speelzaal in Cultureel Centrum Vredeburg in Limmen. Op vrijdagavond 12 mei is het de beurt aan Eline Roebers om de Vredeburg-spelers te testen. Secretaris van de vereniging Bert Hollander, die vorig jaar het organisatiestokje overnam van Harold Ebels, vertelt enthousiast: "Eline Roebers is pas 16 jaar, maar is waarschijnlijk al de sterkste vrouwelijke speelster van ons land. Ze beschikt over een Elo-rating van 2360 punten. In 2020 werd zij wereldkampioen schaken bij de meisjes!" Hollander vervolgt de opsomming van indrukwekkende schaakprestaties van Eline Roebers: "bij de schaakolympiade in India in juli 2022 speelde zij aan het eerste bord voor het Nederlandse vrouwenteam en scoorde met 7,5 punt uit 10 partijen verbluffend goed. Eline Roebers staat bekend om haar aanvallende speelstijl. We zijn heel blij dat we haar hebben kunnen vastleggen voor het jaarlijkse Vredeburg-simultaan." Hollander verwacht dat ruim 30 leden van Vredeburg acte de présence zullen geven. De simultaansessie met Eline Roebers start om 20:00 uur.

Inleiding Uitslagen Verslag Foto's Partijen In de media