SV Vredeburg

de Limmer schaakvereniging

Nieuws

  @webmaster: pas datumbadge nieuws aan bij ~datumbadge!
 • En het verslag van ronde 10, door Harold.
 • Interne competitie: Ronde 10 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Cursus: een deel van de fragmenten uit Wijk aan Zee bleef liggen, die kun je alsnog proberen via Lichess.
 • Goed nieuws: we mogen weer schaken! Vrijdag start de competitie weer, met ervoor om 19:30 een les. Zie ook het programma.
 • Vorige week was de goed bezochte Nieuwjaarspubquiz met taarten voor de winnaars, gefeliciteerd!
  Dit weekend staat in het teken van de start van het TATA Steel-schaaktoernooi (ex-Hoogovens) in Wijk aan Zee voor de grootmeesters. Ook dit jaar weer met vele kanalen live commentaar.
 • Op het nippertje konden we dit weekend nog een paar keer afspreken voor wat gezellige bijeenkomsten zoals het vertrouwde kersttoernooi. De online les is zeker voor herhaling vatbaar als dat in het nieuwe jaar nodig blijkt te zijn. Eerstvolgende afspraak is de pubquiz op 7 januari!
 • Nieuw programma: komende weken organiseren we een online les, een kersttoernooi in de middag en een online nieuwjaarspubquiz. Zeker voor het toernooi a.s. zaterdagmiddag in Castricum is aanmelding vooraf belangrijk.
 • De ratinglijst is bijgewerkt naar die van december, net als de grafiekjes bij Resultaten.
 • Het verslag van vrijdag, door Harold.
 • Zoals gisteren door de overheid bekendgemaakt kunnen we in december niet op vrijdagavond fysiek bij elkaar komen, die avonden (3, 10 en 17 december) gaan niet door, evenals de doordeweekse bondscompetitie. Er wordt nog nagedacht over (al dan niet online) alternatieven. Update: ook het schoolschaak is tijdelijk stilgelegd.
  De avond in Castricum gisteren was een groot succes, louter positieve geluiden bij de 20 aanwezigen!
  Interne competitie: Ronde 9 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
 • Vredeburg 2 vs Assendelft 1
 • Externe competitie: Vredeburg 2 speelde thuis maar ook niet thuis tegen Assendelft 1. De webmaster was wedstrijdleider, dus een rondje langs de borden.

  Op papier had Vredeburg 2 een kansloze missie tegen Assendelft 1 en na een uur leek het zelfs nog erger dan dat: Robin liet zich in de opening akelig verrassen en Tars stond weliswaar even gedwongen een dame voor, maar moest dat met een mataanval bekopen. Samer stond al twee pionnen achter. Hij verdedigde de rest van de avond taai – en een mindere speler was zeker de fout in gegaan – maar deze zwartspeler niet en zo stond het 3-0. Maar toen kwamen de lichtpuntjes en dat werden zowaar echte puntjes. Hans was zijn tegenstander ouderwets aan het h-lijnen, Dick counterde een aanval met een gevaarlijkere aanval en zo stond het 3-2. Remi had met zwart weer een wildwestpartij met een offerende tegenstander. De witte aanval sloeg echter net niet door en de witte dame raakte gevangen in de vijandelijke linies. De tijdnood veranderde niets aan de winnende stelling en zo werd een strak gelijkspel behaald tegen een veel sterker team!

 • Let op: omdat we Vredeburg niet kunnen gebruiken, zal de interne competitie morgen niet doorgaan. De wedstrijd van team 2 wordt op een andere plek gehouden. De twee weken erna (26/11 en 03/12) spelen we tijdelijk in Castricum. Laat tijdig weten of je wel/niet kunt komen. Zie ook het aangepaste programma.
 • Het verslag van onderstaande gebeurtenissen, door Harold.
 • Interne competitie: Ronde 8 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Externe competitie: Vredeburg 1 verbaasde zichzelf door thuis ZSC Saende 1 te verslaan!
 • Interne competitie: Ronde 7 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Verder is gisteren de jeugdopleiding weer van start gegaan, bij Jeugd een sfeerfoto van de volle klas!
  En het verslag van ronde 6, ditmaal door Bert.
 • Normaal was het "nieuw kwartaal, nieuwe ratinglijst", maar nu zal dit maandelijks gaan gebeuren. Ook de ratings op onze site zijn bijgewerkt.
 • Interne competitie: Ronde 6 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  En het verslag van ronde 6, door Harold.
 • Programma: aanpassingen in het jaarprogramma, want de poule van team 2 is op zijn kop gezet.
  Vanaf 1 november kun je je trouwens inschrijven voor het TATA Steel-schaaktoernooi dat op 14 januari begint. Met slechts 70% van de capaciteit voor ons amateurs, dus niet te lang wachten!
 • Interne competitie: Ronde 5 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  En het verslag van ronde 5, door Harold.
 • Partijen: het klapstuk vrijdag was natuurlijk de winst van Robin. Op onze site kun je natuurlijk zijn prachtige partij zien. Ook een mooi potje geschaakt? Schroom niet om die op te sturen!
 • Interne competitie: Ronde 4 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Externe competitie: Team 1 was gisteren een avond aan het ploeteren om de schade tegen Purmerend 1 te beperken.
  En het verslag van de vrijdagavond, door Harold met foto's.
 • Programma: verdere agendavulling nu ook de wedstrijden van team 2 bekend zijn.
 • Het verslag van ronde 3, door Harold.
  Cursus: op de lespagina vind je alle (en een extra) stellingen van de avond. Volgende week ivm bondscompetitie alleen de beginnersles om 19:30.
 • Interne competitie: Ronde 3 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
 • Sitenieuws: rechts van het menu is nu een donkere modus aan/uit te zetten door op het -schuifje te drukken. Later is het de bedoeling dat op de Resultaten-pagina gedetaileerde uitslagen te zien zijn.
 • Externe competitie: na lang wachten kan de agenda deels ingevuld worden met wedstrijden van team 1.
 • Interne competitie: Ronde 2 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  Mededeling: de site en mail zijn verhuisd dit weekend, daardoor was er ongemak tussen 20:45 en 22:15.
  Lessen: ook zo genoten van de dameoffers? Kom vrijdag weer! Naspelen kan via de Cursus-pagina.
  En het verslag van ronde 2, door Harold.
 • Interne competitie: Ronde 1 - 2021-22, alle uitslagen en de huidige stand.
  En het verslag met foto van deze eerste ronde, dit keer door Bert.
 • Tijdens de vergadering gisteren wisselden wat leden van plaats; met name Jos en Harold hebben na vele jaren trouwe dienst het stokje overgedragen. Het takenoverzicht is dan ook bijgewerkt.
  We gaan echt beginnen met schaken op vrijdag. Om 19:30 is een opfrisser voor beginners en gevorderden met aansluitend de eerste ronde van de competitie. Zie ook de aankondiging geschreven door Harold.
  Kom zeker eens kijken! Afmelden kan voortaan bij Luc, opties zijn te vinden bij het programma.
 • Het nieuwe seizoen staat op punt van beginnen met de algemene ledenvergadering op 17 sept a.s. De vrijdag erna begint ronde 1, zie ook de rest van het programma.
  Update 04-09: Er is meer bijgewerkt, nu ook bij de Rating-pagina en de persoonlijke resultaten.
 • Na een zeer lange pauze kunnen we eindelijk weer fysiek bij elkaar komen in Vredeburg. Dit zal a.s. vrijdagavond, 9 juli, gebeuren in de vorm van een informeel zomertoernooi. Paar potjes gewoon schaak, paar potjes variantenschaak zoals met Kerst en Pasen, maar vooral veel gezelligheid. Het is nuttig te weten of je komt, dus als je dat nog niet gedaan hebt: meld je aan en graag tot vrijdag!
 • De afgelopen periode heeft de schaakvereniging niet stilgezeten, maar werden op Lichess allerhande competities bezet. Uitslagen zijn via die site eventueel nog terug te vinden.
 • Vrijdagavond was een tweede toernooi – in andere opzet – met DJZ weliswaar minder goed bezet, maar wel net zo gezellig en een stuk succesvoller voor Vredeburg. Tot de volgende!
 • Het toernooi gisteravond tegen DJZ bleek een gouden greep. Dankzij Zoom was het gezellig, en dankzij de organisatie van Tom Koolen liep alles op rolletjes. Dankzij onze inzet werd het zelfs nog spannender dan verwacht! Weliswaar wonnen de Zuid-Limburgers na 4 rondes met 22½-17½, maar daar zaten een hoop vechtpartijen tussen. Volgens velen voor herhaling vatbaar!
  VredeburgratingptnDe Juiste Zratingptn
  Luc19612Peter18161
  Bob1839Huub18081
  Bert1805Paul17932
  Barry16430Freek1781
  Harold16072Jules17573
  Sandra15931Jean16812
  Robin1434Wim (1xTom)16514
  Robert13000Marielle16263
  Adri11591Jos14222
  Jan11042Rob14213
  Totaal/Gem.154517½167622½
 • Aankondiging: a.s. vrijdagavond spelen we een rapidmassakamp tegen De Juiste -Z-. Het zal lijken op wat we vorig jaar deden, alleen nu online natuurlijk en slechts een paar uur ipv de hele avond. Nadere info en een Zoom-link voor de gezelligheid zullen volgen, maar houd de datum vast vrij!
 • Adri wees ons erop dat schaken – nota bene achter een echt bord – gisteren wel heel interessant in het nieuws kwam: op/onder het ijs! De beelden gingen heel schakend Europa door.
 • Lichess logo
  De Lichess-link naar de snelschaakclubcompetitie van vanavond! (Overige berichten hierover zijn na de lockdown verwijderd tbv leesbaarheid.)
 • Het Engelse TATA-commentaar is sinds enkele dagen ook op de Youtube van Chess.com te volgen.
 • De jury in actie
  Gisteren was opnieuw een online pubquiz georganiseerd door Harold om het snelschaaktoernooi te vervangen. Ondanks de iets mindere opkomst dan met kerst was het gezellig en werd er minstens zo hard nagedacht als tijdens een partij. Ook het langsgebrachte borrelpakket van Jos werd zeer op prijs gesteld! Winnaars Jeroen, Barry en Olga kunnen vandaag nog een keer bezoek verwachten voor een prijsje. Hiernaast is de jury te zien voor het nakijkgeweld losbarstte.
  Vandaag begint TATA Steel Chess, helaas alleen met 14 grootmeesters. Elke dag om 14:00 zijn op de toernooisite de partijen te volgen incl. commentaar.
 • Klik voor rouwkaart Gert-Jan
  Onze vereniging is ontzettend geschrokken van het zeer droevige bericht dat deze week plotseling Gert-Jan Hafkamp overleden is op 65-jarige leeftijd. Boven is, na klikken op de tekst, de rouwkaart te bekijken. Namens het bestuur schrijft Jos: We verliezen met Gertjan Hafkamp een bijzonder mens met zijn kwetsbare en sympathieke kant en ook met zijn soms briljante schaakprestaties, hij had een hekel aan remise. Hij was een van onze trouwste leden. We mogen ons troosten met de overtuiging dat hij het erg naar zijn zin had bij SV Vredeburg. Hij werd bij ons gerespecteerd en zeer gewaardeerd.
  • Er is een online gedenkplaats ingericht.
  • Er is een In Memoriam geschreven
  IN MEMORIAM – GERTJAN HAFKAMP (1955-2021)

  Het zal ergens aan het prille begin van de jaren negentig geweest zijn dat Gertjan Hafkamp – hij woonde in een 'begeleid-wonen-project' van de Sint Willibrordusstichting in Heiloo – zich meldde als lid van de SV Vredeburg. Hij schaakte eerder bij SV Oppositie in zijn woonplaats, maar aardde niet optimaal bij die vereniging. Bij SV Vredeburg was dat anders. Van meet af aan vond Gertjan zijn draai en groeide uit tot een geaccepteerd en gewaardeerd lid van de vereniging.
  In zijn presentatie en uiterlijk verschijning was Gertjan bepaald niet doorsnee. Aanvankelijk tooide hij zich met opvallende kledingstukken: een lederen jasje met hippie-franjes, een roze zonnebril á la Janis Joplin en een cowboyhoed. Het leverde hem in verenigingsverband de bijnaam 'de man met de hoed' op. Toen Gertjan eind jaren negentig wat te zwaar geworden was en zich op doktersadvies tot het hardlopen, of joggen, wendde, transformeerde ook zijn dagelijkse kloffie naar een meer sportieve outfit. Trainingsbroek, hardloopshirt en baseballpet hoorden daarbij. Vastigheid vond Gertjan in een attribuut als een plastic tas van AH, die hij immer bij zich had. Op vrijdagavonden zaten daar zijn blauwe ballpoint van BIC en zijn notitieboekje in.
  Nog los van zijn uiterlijke verschijning was Gertjan ook in de omgang een bijzonder persoon. Niet zelden gaf hij bij de schaakvereniging blijk van het feit dat hij weer 'een heftige week' achter de rug had. Bij doorvragen bleek het dan te gaan om triviale zaken als de vondst van een lege portemonnee, een lekke fietsband of een AH-caissière die hem een beetje snibbig had behandeld. Gertjan had het dan ook vooral 'druk in zijn hoofd'. En daar zat ook ongelooflijk veel feitenkennis in. Zo wist hij alle nummer 1-hits uit de top 40 uit zijn hoofd en had hij een feilloos gevoel voor welke weekdag bij welke datum hoorde.
  Ook het systemische van het schaken zat bij Gertjan goed in het hoofd. Op het bescheiden niveau van dorpsclub SV Vredeburg was Gertjan een sterke speler. In de jaren 1997 en 2000 werd hij zelfs kampioen van de vereniging. Zijn hoogste rating bereikte hij – met 1906 elo-punten – in september 1998. In de externe competities scoorde hij met een gemiddelde van 60,7% de nodige punten voor SV Vredeburg. Hoewel zijn speelsterkte het laatste decennium wat terugliep, wist hij nog menig topspeler te verschalken. Met wit vloog hij va banque op de vijandige koning af; een soort van overrompelingsschaak dat niet zelden succesvol was. Met zwart bediende hij zich bij voorkeur van de Siciliaanse opening. Opvallend was dat Gertjan zich nooit schikte in remise: hij speelde door tot 'het gaatje'. Met de tijdsdruk van de schaakklok kon Gertjan goed omgaan; hij kwam zelden in tijdnood en gaf ook in complexe situaties op het bord geen krimp. Ook opvallend was zijn zeer hoge aanwezigheidspercentage: in de laatste zestien seizoenen miste hij slechts elf partijen. Kortom, Gertjan was voor SV Vredeburg een kundig en ook zeer trouw lid. Omgekeerd was SV Vredeburg voor Gertjan een vereniging en een plek om zich 'thuis' te voelen. Hij kon zichzelf zijn, werd geaccepteerd en kon zich met zijn schaakvermogen goed onderscheiden.
  Maar nu plots... nu plots is Gertjan er niet meer. Nooit zullen we hem meer zien fietsen tussen Limmen en Heiloo, met wapperende AH-tas aan het stuur. Nooit zullen we hem, in zijn kenmerkende dribbelende loopstijl, meer zien joggen langs de Kennemerstraatweg, Nooit zullen we hem meer horen vertellen hoe heftig zijn week nu weer was. Nooit zullen we hem meer achter de schaakstukken zien zitten, in opperste concentratie, nadenkend en noterend in zijn prachtige consequente handschrift. En dat is een groot gemis! We koesteren de herinnering aan een markant en bijzonder lid van onze vereniging.

  Harold Ebels,
  secretaris SV Vredeburg

 • 2021 beginnen we niet met het traditionele snelschaaktoernooi, maar wel met nog een pubquiz! Harold heeft weer een mooie set vragen bedacht en het wordt vast net zo gezellig – met hopelijk een nóg hogere opkomst! Wil je meedoen volgende week vrijdag tussen 20:00 en 22:00, geef dat dan aan bij Harold of Bert.

Nieuwsarchief

Benieuwd naar nog ouder nieuws? Dat kan, in het nieuwsarchief!